Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

preev

Kabina, wanna, a może obie rzeczy naraz  

157 użytkowników zagłosowało

1. 1. Kabina, wanna, a może obie rzeczy naraz

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 131
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Preev

ja mam teraz u siebie takie ciekawe rozwiązanie, że mam i jedno i drugie, a do tego sporo miejsca i ciekawie to wygląda.

Nie mam niestety cyfrówki, ale postaram się opisać.

Wanna prostokątna, na zamówienie, długości 190 cm i szerokości 90 cm jest obudowana płytkami.

Z lewej strony na szerokości 85 cm obudowę przedłuża murek z luksferów do wysokości (razem z obudową, czyli od podłogi) 185 cm.

Tak że jest i wanna i prysznic, bo za murkiem tworzy się jakby kabina obudowana z trzech stron - z jednej strony luksfery, ściana w płytkach i naprzeciwko luksferów też ściana w płytkach.

Do tego, aby było więcej miejsca i wyglądało ciekawiej, w rogu, do ścianki luksferowej, zamontowałam umywalkę rogową z szafką.

Wykorzystałam biały montaż z serii Aplauz firmy Koło (może Impuls, juz nie pamiętam dokładnie), meble w kolorze gruszy i bieli.

Wielu osobom się to bardzo podoba.Gdybym miała to robić teraz, zrobiła bym identycznie, dołożyła bym tylko baterię bidettę, bo bidet się nie mieści., a jak by było więcej kasy, dała bym serię Ideal Stadard, bo ma przepiękną umywalkę rogową z szafką z rattanowymi półeczkami, a ja lubię taki styl. Do tego rattanowy, ale nowoczesny fotelik z IKEA za 260 zł, płytki w brązach, ecru, beżach lub delikatnych zieleniach i efekt bombowy.

A równocześnie ogromniasta wanna do kąpieli we dwoje z funkcją szybkiego prysznica bez zalewania łazienki.

Takie rozwiazanie ma jedną wadę, którą zauważyłam po paru miesiącach - przy wannie o pojemności około 200 litrów można zbankrutować na opłatach.No, ale ile przyjemności!!! :lol:

dzięki wielkie mimilapin za bardzo ciekawy pomysł (mam jeszcze drugą trochę większą łazienkę na piętrze i tam, o ile pozwolisz, chętnie wykorzystam Twój projekt :wink: )

a na razie (po przesunięciu ścianki) udało mi się zmieścić kabinę półokrągłą 90 cm, wanne narożną 95x150 i komplet szafek takich jak chciałem (tanie z NOMI ale fajne :D )

pozdrawiam

Moja łazienka jest malutka a wręcz mikroskopijna - 1,5 x 1,4 m (w bloku), dlatego funkcjonalne urządzenie takiego pomieszczenia jest tym bardziej trudne. Zainstalowałam wannę a na niej kabinę prysznicową. Pomijając preferencje co do rodzaju kąpieli, pozbycie się wanny z łazienki byłoby równoznaczne z koniecznością suszenia prania w pokoju, co chyba nie wygląda zbyt atrakcyjnie. Z rozwiązania jestem bardzo zadowolona, a w mojej mikroskopijnej łazience znalazło się też miejsce na wąską pralkę, kosz na bieliznę, szafkę z umywalką i wszystko wygląda całkiem, całkiem ...

W bloku mam łazienkę malu malu malutką (mieści się tylko kibelek, wanna i umywalka - pralka wyjechała do kuchni :D ) - 2 osoby w tej łazienuchnie to już o jedną za dużo :x

W domku mam jedną małą łazienkę z kibelkiem, kabiną i umywalką (parter) i drugą z kibelkiem, bidetem, 2 umywalkami w dłuuugaśnym blacie, wanną, pralką i jeszcze kupą :lol: wolnego miejsca na swobodne, niczym nie skrępowane poruszanie się (poddasze). Jeszcze przed przeprowadzką a już nie wyobrażam sobie, żeby nie było u mnie w domu wanny albo kabiny. Do lepszego człek przyzwyczaja się strrrrasznie szybko :lol: Choć musząc wybierać, nie wiem, czy wanna by jednak nie wygrała (dobrze, że jednak już nie muszę wybierać).

• 1 year później...
  • 7 months później...

Mam taki kąt do zagospodarowania:

http://www.jaknet.pl/zuzia/lazienka06.jpg

Pomieszczenie jest bardzo niskie więc odpada zamontowanie kabiny.

Mogę w takim razie zamontować glębszy brodzik z zaslonką lub niewielką wannę - z zaslonką (jest to pomieszczenie razem z wc).

Co lepsze? Chętnie wyslucham waszych za i przeciw.

Dodam, że mam szambo więc moczenie się w wannie odpada.

Mam taki kąt do zagospodarowania:

http://www.jaknet.pl/zuzia/lazienka06.jpg

Pomieszczenie jest bardzo niskie więc odpada zamontowanie kabiny.

Mogę w takim razie zamontować glębszy brodzik z zaslonką lub niewielką wannę - z zaslonką (jest to pomieszczenie razem z wc).

Co lepsze? Chętnie wyslucham waszych za i przeciw.

Dodam, że mam szambo więc moczenie się w wannie odpada.

A co to znaczy, ze pomieszczenie jest bardzo niskie ?? chyba nie niższe niż 2m ?? i jaki wymiar mają ściany??? Jak by na to nie patrzeć to najmniejsze brodziki są 80*80 ....... chyba żeby wykafelkować :wink: :wink: ...ale u mnie się taki kafelkowany otwarty brodzik nie sprawdził. I czy to będzie jednyne miejsce do kąpieli czy taka pomocnicza łazienka ??? :roll: :roll: :roll:

nie wiem jaką masz wysokość..

mam w kamienicy malutką wannę.. koszmar.. nie radzę

typowa kabina ma wysokość 1.85 od krawędzi brodzika, jeśli się faktycznie nie mieści możesz zamówić szkło na wymiar.. my tak robimy

ale co z tą cegłą jak będzie mokła?

najprosciej zasłonka na kole i kupny brodzik

2m z okładem to nie jest jeszcze tak tragicznie......ja też mam niewielką łazienkę i szambo :evil: więc zdecydowaliśmy sie na kabinę prysznicową....ale z głębokim brodzikiem 45 cm głębokość w środku.... jest to o tyle istotne, że nieraz trzeba coś przeprać większego ręcznie...... i taki głęboki brodzik jest jak znalazł. W sumie nie wiem czy macie dzieci....ale to też przemawia na plus dla głębokiego brodzika....spokojnie dziecko może sie w nim wykąpać jak w wannie :wink: :wink: