Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

preev

Kabina, wanna, a może obie rzeczy naraz  

157 użytkowników zagłosowało

1. 1. Kabina, wanna, a może obie rzeczy naraz

Recommended Posts

Trwa wojna grożąca rozpadem małżeństwa. Jedna strona chce prysznic, druga strona chce wannę. Oba rozwiązania się w naszej łazience nie zmieszczą.

Kompromis A) to prysznic z głębokim brodzikiem, takim na 27 cm co najmniej. Prysznic we wnęce, więc tylko normalnie otwierane, szklane drzwi.

Kompromis B) to wanna z parawanem rozkładanym. Problem w tym że jeśli wanna to taka z miejscem do siadania, czyli asymetryczna - narożna. A do takich wanien parawany nie pasują. Przynajmniej ja takowych z parawanem nie widziałam.

Moze macie takie rozwiązania w swoich łazienkach i z pozycji użytkowników możecie podać parę argumentów?

• Odpowiedzi 131
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Trwa wojna grożąca rozpadem małżeństwa. Jedna strona chce prysznic, druga strona chce wannę. Oba rozwiązania się w naszej łazience nie zmieszczą.

Kompromis A) to prysznic z głębokim brodzikiem, takim na 27 cm co najmniej. Prysznic we wnęce, więc tylko normalnie otwierane, szklane drzwi.

Kompromis B) to wanna z parawanem rozkładanym. Problem w tym że jeśli wanna to taka z miejscem do siadania, czyli asymetryczna - narożna. A do takich wanien parawany nie pasują. Przynajmniej ja takowych z parawanem nie widziałam.

Moze macie takie rozwiązania w swoich łazienkach i z pozycji użytkowników możecie podać parę argumentów?

Wg mnie wanna jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem. W końcu prysznic w niej można też wziąć, a brodziku to raczej nie poleżymy :)

jako parawanu zawsze można użyć zasłonki, która będzie dodatkowo tańsza od parawanu, choć pewnie będzie wyglądała nie lepiej.

Głęboki brodzik ma tę przewagę nad płytkim, że można w nim wykąpać dziecko, lub zrobić pranie ręczne nie zachlapując całej łazienki. Nie zamierzam się w nim kąpać:)
Jeżeli nie zamierzasz się z nim kąpać, to jego użyteczność jeszcze dodatkowo maleje.

Czy robisz tyle prania ręcznego, że cały brodzik zapełnisz - najpewniej wystarczy zwykła miska albo nawet umywalka.

Kąpie dziecka - może i tak, ale to przecież użytkowanie czasowe. A co jak dziecko podrośnie trochę?

Głęboki brodzik ma tę przewagę nad płytkim, że można w nim wykąpać dziecko, lub zrobić pranie ręczne nie zachlapując całej łazienki. Nie zamierzam się w nim kąpać:)

Jeśli jedna strona chce wanne to zakładam że w celu kąpania się w niej.. niestety nie wyobrażam sobie kąpać się w prysznicu (nawet w głębokim brodziku) więc polecam rozwiązanie wanna z parawanem.

Dodatkowo z początku wątku można wywnioskować, że to problem między panem a panią. A tutaj mamy jeszcze jeden podmiot odpowiedzialny - dziecko. To jak to w końcu jest.

I dlaczego zakładasz, że wanna będzie musiała być narożna z siedziskiem? Czyżbyście już taką mieli?

Rzuć rysunkiem z rozkładem łazienki. Coś pewnie się wykombinuje.

Ewentualnie może da się zmieścić taką wannę, co to pod umywalkę zachodzi. Trochę miejsca się zaoszczędzi i może prysznic się wtedy zmieści.

Wanny łączone z prysznicem są za duże. Nie wejdzie mi toto do lazienki:)

Może sobie to wyobrazicie jak rzucicie okiem na plan

http://www.provider.pl/magda/lazienka.jpg

http://www.provider.pl/magda/lazienka.jpg

Tam gdzie jest napis "nadproże" jest okno. Normalny prysznic więc sie nie mieści, ponieważ do krawędzi okna jest 77 cm, a najmniejsze brodziki-kabiny mają 80cm.

Postanowiliśmy więc, w razie decyzji na prysznic, wyburzyć część ściany, tej obok umywalki i w powstałej wnęce zrobić kabinę.

Wanna z siedziskiem musi byc, bo jest wygodniejsza. Tak z doswiadczenia mówię:)

łazienka ma ledwie 180 cm szerokości. Jakbym w miejsce kibelka wstawila brodzik 90 z kabiną to

1. kabina zasłoniłaby mi okno i widok na Sobótkę (taka góra pod Wrocławiem)

2. Zostałoby mi wąskie przejście do kibelka, a wiadomo ze czasem trzeba szybko...

3. no i czy kabina stojaca na środku łazienki nie zmniejszyłaby jej optycznie??? zwłaszcza taka z głębokim brodzikiem?

bo jeszcze taka ćwierćkola z ultrapłaskim brodzikiem i przezroczystymi ścianami to moooże... Ale ja takiej nie chcę.

łazienka ma ledwie 180 cm szerokości. Jakbym w miejsce kibelka wstawila brodzik 90 z kabiną to

1. kabina zasłoniłaby mi okno i widok na Sobótkę (taka góra pod Wrocławiem)

Wiem co to Sobótka ;) Okno może samo w sobie zasłoni, ale nie zabierze za dużo światła, bo będzie przeszklona. Więc jasno będzie. A Sobótkę możesz sobie podziwiać leżąc z mężem w wannie.

2. Zostałoby mi wąskie przejście do kibelka, a wiadomo ze czasem trzeba szybko...

Właśnie że nie. Bo kibelek będzie tuż przy drzwiach wejściowych - pomiędzy drzwiami wejściowymi a umywalką.

3. no i czy kabina stojaca na środku łazienki nie zmniejszyłaby jej optycznie??? zwłaszcza taka z głębokim brodzikiem?

Ja wolę funkcjonalność a nie wizualizacje

bo jeszcze taka ćwierćkola z ultrapłaskim brodzikiem i przezroczystymi ścianami to moooże... Ale ja takiej nie chcę.
To coś kręcisz. Na początku pisesz:

Jedna strona chce prysznic

Kompromis A) to prysznic z głębokim brodzikiem

To jeżeli chcesz rozwiązanie kompromisowe a nie chcesz opcji, to o czym my tutaj wogóle rozmawiamy

moim zdaniem wanna z parawanem. Jeśli macie fundusze to sa takie wanno-kabiny, większe to niż największy brodzik, a wystarczające żeby się wykąpać, nie tylko dziecko. Wydaje mi się żże widzialam tu gzieś na forum namiar na taką, a osobiście widzialam taką w sklepie. A parawany do okrągłych wanien i owszem, można tez kupić.Wystarczy poszukać:

http://www.twenga.pl/dir-Meble,Wyposazenie-Lazienki,Parawan-nawannowy

A pomijając to wszystko to sa wanny prostokątne z siedziskkiem, np:

http://www.nokaut.pl/oferta/wanna-sanplast-wpzs-cl-75-x-130-cm.html

http://www.nokaut.pl/oferta/wanna-contesa-z-siedziskiem.html

http://www.twenga.pl/oferta/51155/1420757189082299359.html

Jeśli chodziło o leżenie w wannie to chyba niezbyt wygodna, ale kompromisy to mają do siebie ;)

W mieszkaniu mielismy gleboki brodzik z kabina rozsowana - nigdy wiecej! Przez 4 lata moglam zapomniec o kapieli, raz chcialam zrobic to w brodziku ale sie nie dalo.

Teraz mam wanne z parawanem (zobacz w dzienniku) i my z synem wolimy kapiel, a maz prysznic i wszyscy sa zadowoleni.