Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niska wilgotność w domu

jasiek71

Recommended Posts

witam

jak w temacie, co roku mamy ten sam problem..., w okresie grzewczym bardzo nam spada wilgotność w domu

w tym momencie jest 22%, ubiegłej zimy było nawet 14%, w lecie z wielkim trudem dom osiąga 47-50%

wentylacja z GWC obecnie chodzi 2-3 godz. na dobę, wyłączenie chyba nie wchodzi w rachubę

może znajdzie się jakaś "tęga głowa" i coś doradzi...

Zbyt duża wydajność wentylacji.

U mnie 50-55% bez problemu.

WM jest dopiero drugi sezon, my od początku ( 6 lat) mamy problemy ze zbyt niską wilgotnością

dom nie ma tradycyjnych kratek wentylacyjnych, od samego początku był robiony pod WM( kanały)

jak dla mnie to jakieś "cuda" się dzieją, wszyscy mają raczej za wilgotno...

założyłem ten temat bo może jest coś "drobnym druczkiem"..., a ja o tym nie wiem;)

Moze oprucz WM masz jeszcze grawitacyjną przez nieszczelnosci

właśnie...

czy komin od kominka może powodować tak duży ciąg?(kiedy się nie pali )

druga sprawa jak wieje na zewnątrz to w kominku słychać takie "granie"(kominek jest rzadko używany ), a w okapie w kuchni stukają klapki zaworu zwrotnego...

tak mi się wydaję że to może mieć wpływ...

i teraz dobre pytanie, jak temu zaradzić??(zamurowanie kominka i okapu raczej odpada;) )

Okap zlikwiduj przejdz na opcje pochłaniacza a na wlocie powietrza do kominka zamontuj szczelna klape. U mnie takie zamkniecie niestety tylko dało rade zamontowac na zewnátrz.

raczej myślę nad mechaniczną przepustnicą sterowaną elektrycznie która się automatycznie otwiera w momencie włączenia okapu

jest jeszcze jedna dziwna anomalia( o której dowiedziałem się przez telefon) ale dopiero jutro będę w domu, wszystko przeanalizuję i postaram się opisać