jasiek71 27.10.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 witamjak w temacie, co roku mamy ten sam problem..., w okresie grzewczym bardzo nam spada wilgotność w domuw tym momencie jest 22%, ubiegłej zimy było nawet 14%, w lecie z wielkim trudem dom osiąga 47-50%wentylacja z GWC obecnie chodzi 2-3 godz. na dobę, wyłączenie chyba nie wchodzi w rachubęmoże znajdzie się jakaś "tęga głowa" i coś doradzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 27.10.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 higometr uszkodzony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.10.2011 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 higometr uszkodzony? sprawdzane jest OK do wyczucia takiej niskiej wilgotności to nawet miernik nie potrzebny... ma to co prawda jakąś zaletę, ale wolał bym żeby było bardziej "mokro";) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 27.10.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Zbyt duża wydajność wentylacji. U mnie 50-55% bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.10.2011 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Zbyt duża wydajność wentylacji. U mnie 50-55% bez problemu. WM jest dopiero drugi sezon, my od początku ( 6 lat) mamy problemy ze zbyt niską wilgotnością dom nie ma tradycyjnych kratek wentylacyjnych, od samego początku był robiony pod WM( kanały) jak dla mnie to jakieś "cuda" się dzieją, wszyscy mają raczej za wilgotno... założyłem ten temat bo może jest coś "drobnym druczkiem"..., a ja o tym nie wiem;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 27.10.2011 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Chyba oczko wodne załóż w salonie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelelek 27.10.2011 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Moze oprucz WM masz jeszcze grawitacyjną przez nieszczelnosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 28.10.2011 04:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 tak głupi spytam - jak kubatura i jaka wydajność reku? Czy reku stoi w ocieplonym pomieszczeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 28.10.2011 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Z tego co pamiętam około 300 m^3/h? A "niższą" wydajność uzyskujesz włączając WM jedynie na 2-3h? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 28.10.2011 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 (edytowane) Też mam sucho. 25-30%. Went grawitacyjna.Macie jakieś nawilżacze w domu? Jakie? Edytowane 28 Października 2011 przez mjakob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 28.10.2011 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Ja mam dwa nawilżacze: Prawy potencjometer od wywiewu i lewy od nawiewu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 28.10.2011 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Ja mam dwa nawilżacze: Prawy potencjometer od wywiewu i lewy od nawiewu Nie, ta opcja za droga dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.10.2011 07:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Moze oprucz WM masz jeszcze grawitacyjną przez nieszczelnosci właśnie... czy komin od kominka może powodować tak duży ciąg?(kiedy się nie pali ) druga sprawa jak wieje na zewnątrz to w kominku słychać takie "granie"(kominek jest rzadko używany ), a w okapie w kuchni stukają klapki zaworu zwrotnego... tak mi się wydaję że to może mieć wpływ... i teraz dobre pytanie, jak temu zaradzić??(zamurowanie kominka i okapu raczej odpada;) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelelek 28.10.2011 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Okap zlikwiduj przejdz na opcje pochłaniacza a na wlocie powietrza do kominka zamontuj szczelna klape. U mnie takie zamkniecie niestety tylko dało rade zamontowac na zewnátrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 28.10.2011 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 kominek pobiera powietrze z pomieszczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.10.2011 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 kominek pobiera powietrze z pomieszczenia? kominek ciągnie z pomieszczenia, jak się nie pali to ma pozamykane wloty powietrza poza tym jest doprowadzone powietrze z zewnątrz w pobliże wlotu do kominka zaopatrzone w przepustnicę którą otwiera się na czas palenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.10.2011 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Okap zlikwiduj przejdz na opcje pochłaniacza a na wlocie powietrza do kominka zamontuj szczelna klape. U mnie takie zamkniecie niestety tylko dało rade zamontowac na zewnátrz. raczej myślę nad mechaniczną przepustnicą sterowaną elektrycznie która się automatycznie otwiera w momencie włączenia okapu jest jeszcze jedna dziwna anomalia( o której dowiedziałem się przez telefon) ale dopiero jutro będę w domu, wszystko przeanalizuję i postaram się opisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 29.10.2011 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 Jeśli rzeczywiście palisz w tym kominku to masz jedną z przyczyn przesuszania domu. Kominek ciągnie powietrze z domu a nie z rury którą doprowadziłeś w pobliże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelelek 29.10.2011 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 Również uważam że kominek jest największym winowajcą póżniej okap. U mnie kominek używany Codziennie i WM brink ustawiony na 1 bieg (135m3) w domu 21-22. Kominek z bezposrednim podłączeniem powietrza, kuchnia bez okapu i wilgotność 47-55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.10.2011 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Obrzęd gromniczny porządnie bym wykonał... Ten okap bardzo podejrzany mi się wydaje, bo kominek ma wloty przy podłodze... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts