jasiek71 10.01.2012 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 nowe wieści...jako że cały czas leci mi grawitacyjnie przez GWC te 100m3/h postanowiłem wyłączyć całkowicie went. nawiewowy a wywiew zdławić na te 100m3 (wiadomo do pokoi wlata..., a wylata ???, więc lepiej żeby wylatało łazienkami;))no i....jest nowy problem....po pewnym czasie zaczyna być czuć swąd spalenizny w salonie wydobywający sie z kominka ( nie palony )znaczy że to komin robi ciąg wentylacji, jak zrobiło sie lekkie podciśnienie w domu to powietrze zaczęło w drugą stronę tym kominem...?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 10.01.2012 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Uważam, że gdybyś zrobił odwrotnie to wyszłoby to lepiej. A więc nawiew zdławić, a wywiew wyłączyć. Oczywiście dla eksperymentu. Wtedy nie czułbyś spalenizny, ale za to samo by się może w tym kominku rozpaliło? ; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.01.2012 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 compi napisał: Uważam, że gdybyś zrobił odwrotnie to wyszłoby to lepiej. A więc nawiew zdławić, a wywiew wyłączyć. Oczywiście dla eksperymentu. Wtedy nie czułbyś spalenizny, ale za to samo by się może w tym kominku rozpaliło? ; ) poczytaj sobie temat od początku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 10.01.2012 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Czytałem wcześniej i poważnie zrobiłbym tak jak napisałem. Mam podobnie jak Ty. Gdy włączy się powietrzna pompa ciepła do CWU pobierająca teraz "zimą" powietrze z garażu, to potrafi się w kominie zrobić cofka i zapach swądu mozna wyczuć, ale tylko gdy szybry są niepozamykane. Podobnie mam przy rozpalaniu, gdy nie sprawdzę czy pompa właśnie pracuje.Dymu trochę pociągnie. Dla tego nadciśnienie moim zdaniem jest wskazane tym bardziej, że zimy nie ma, przynajmniej u mnie, i powietrze tłoczone do domu ma sporą wilgotność. Pomimo tego zauważamy jej spadek w domu, choćby przez cortaz bardziej elektryzujące się elementy. Do wspomnianego kominak podchodze jak pies do jeża bo szyberek prawie zawsze strzeli po paluchu. Chyba go uziemię ; ). A tak niskiej wilgotności jak u Ciebie nie widziałem nigdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 11.01.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 O rzesz ty Karol ! Jutro lete do Plebana ze świczkom. Na intencję ,że mnie nic nie podkusiło z tymi WM, GWC ITD... Jasiek, w kominku rurę gazetą zatkaj . Liwko Ci powie jak :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.01.2012 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 eniu napisał: O rzesz ty Karol ! Jutro lete do Plebana ze świczkom. Na intencję ,że mnie nic nie podkusiło z tymi WM, GWC ITD... Jasiek, w kominku rurę gazetą zatkaj . Liwko Ci powie jak :D z tym kominkiem coś jest na rzeczy... trzeba będzie mu wszystkie uszczelnienia powymieniać bo jak jest wiatr to świszczy przy szybach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 13.01.2012 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 WM ,,odwadnia,, powietrze..przeciez to prosty banał.Nie ma mozliwosci oszukac praw fizyki na tym globie.Jesli otworzysz okno na osciez to ,,wrzucasz ,, do domu jednym haustem full powietrza które ma swoja ,,naturalna,, wilgotnosc-taka jak jest na dworze czyli-WYREGULOWANĄ przez naturę.Przez słońce,wode wiatr,temperature...to powietrze moze miec bardzo duża wilgotnosc ale chyba nigdzie na globie nie ma zerowej. Jesli tworzysz namiot tlenowy lub pomieszczenie do zycia ,to jesli ma to byz zdrowe to to powietrze nie moze byc zabrane,ocieplone z odzysku,,(wysuszone,co logiczne) i wtłoczone- bo zawsze będa minusy...tak jakby 100 lat temu wiatraków nie było hehe,za to wiatr jest zawsze -na zewnatrz:) i tam powietrze ma swoja wilgotność.To dlatego ludzie odkąd wprowadzili sie do mieszkac lepiej sie czuja na ,,swieżym powietrzu,,Dobrze ma w stopce j-j-,,To co korzystne juz dawno wymyslone,, a teraz trzeba sprzedawac.Dlatego WM tak polecane przez niektórych jest ok ale tylko jesli dołozymy nawilzanie powietrza i klimatyzacje z odpowiednim sterowaniem-inaczej to tylko drogi wiatrak.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 22.01.2012 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Tylko czasem, gdy grawitacyjna wentylacja nie hula jak należy i pojawi się na oknach wilgoć, a później czarny nalot w narożach ścian, to wtedy dokładamy wentylatorek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parseq 27.01.2012 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 jasiek71 napisał: u mnie jest pionowa rura o długości ok. 8mb, zaczyna się pod fundamentem a kończy na strychu pod ziemią w tej rurze jest teraz 10,7* a na wlocie do centrali już 13,5* powietrze ogrzewa się po przejściu przez dom i to powoduje ciąg... mierzyłem na czerpni i leci cały czas ok. 100m3/h jak wszystko jest powyłączane Czy rura z GWC biegnie (pionowo 8mb) przez dom bez ocieplenia??? Jeśli nie ma ocieplenia rury, to jak uniknięto kondensatu na powierzchni rury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.01.2012 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 parseq napisał: Czy rura z GWC biegnie (pionowo 8mb) przez dom bez ocieplenia??? Jeśli nie ma ocieplenia rury, to jak uniknięto kondensatu na powierzchni rury? rura ma zabudowę z k-g i zasypane granulatem styropianowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 08.01.2017 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Cześć, jak tam u was z wilgotnością w domu? U mnie zew/wew 46/32 trochę mało... Jak sobie radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapik 11.01.2017 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Witam, Ja mam bardziej drastyczny problem a mianowicie wilgotność powietrza w domu mam poniżej skali higrometru.. czyli pewnie w okolicach 20%.Dwa dni temu uruchomiłem nawilżacz powietrza, ale w sumie nie miało to żadnego wpływu na wskazania ani mojego higrometru w termometrze, ani tego w nawilżaczu. W jaki sposób sprawdzić gdzie ta wilgoć ucieka? Dom jest parterowy z użytkowym poddaszem - ma 14 lat, a ja kupiłem go w zeszłym roku. Wentylacja jest grawitacyjna, ogrzewany jest piecem gazowym. Dzieki za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 11.01.2017 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Może higrometr popsuty? Oprócz nawilżacza należałoby zmniejszyć wentylację. Może masz nieszczelne okna albo któreś ciagle otwarte? Piec gazowy gdzie jest - kotłownia, czy jakieś pomiesczenie otwarte na resztę domu? Czy ma zamknietą komorę spalania czy otwartą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapik 11.01.2017 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 e_gregor napisał: Może higrometr popsuty? Oprócz nawilżacza należałoby zmniejszyć wentylację. Może masz nieszczelne okna albo któreś ciagle otwarte? Piec gazowy gdzie jest - kotłownia, czy jakieś pomiesczenie otwarte na resztę domu? Czy ma zamknietą komorę spalania czy otwartą? Piec gazowy jest w w jednym pomieszczeniu, które faktycznie jest otwarte na reszte domu - nazwijmy je spiżarnia. Piec jest z otwarta komora splania i koło niego jest doprowadzenie powietrza z zewnatrz. Z tej rury dmucha zimne powietrze dość konkretnie. Gdy uchylę okno w sasiednim pokoju, to jakby zmieniał się ciag i z tej rury koło pieca juz tak nie dmucha. Generalnie okna sa zamkniete ze względu na obecne temperatury (-10) , pomijac momenty kiedy je otwieram na wietrzenie. Jesli chodzi o szczelność okien - to jak sprawdzałem ręka to jest całkiem ok. Znalazłem dwa okna z których trochę ciagnie, ale z drugiej strony okna nie maja nawiewników więc może ta nieszczelność nie jest taka zła jeśli chodzi o dopływ świeżego powietrza.. W salonie jest kominek, którego obudowa gdy w nim nie palę jest dość zimna. Odprowadzenie spalin z kominka jest w rurze nierdzewnej Rozważałem wykonanie pomiaru kamera termowizyjna, ale nie jestem póki co przekonany czy wnioski z tego pomiaru mi w czymś pomoga Higrometr działa - sprawdzalem. Poza tym mam dwa - osobny i w nawilżaczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 11.01.2017 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Jeśli kominek ma własny nawiew powietrza (co sugeruje "zimność" obudowy przy braku palenia), to poprzymykaj kratki wentylacyjne i zamknij (oddziel od reszty domu) tą spiżarnię z kotłem. Skoro dom parterowy, to warto by też sprawdzić szczelność stropu (czy tam nie ma przewiewów na strych). Ale w ogólności wielkich szans nie ma, żeby opanować suchość. Przy dużym szczęściu może uda Ci się ją nieco ograniczyć (dojdziesz może do 25, maks. 30% wilgotności względnej). Módl się o szybkie wzrosty temperatur za oknem, to grawitacja nieco zmaleje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 11.01.2017 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Piec Ci zużywa wilgotne powietrze i w to miejsce musi naleciec dużo świeżego. Za dużo nie zdziałasz w takim układzie... no chyba że bys troche obniżył temperaturę w domu. Jaka masz obecnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapik 11.01.2017 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 e_gregor napisał: Piec Ci zużywa wilgotne powietrze i w to miejsce musi naleciec dużo świeżego. Za dużo nie zdziałasz w takim układzie... no chyba że bys troche obniżył temperaturę w domu. Jaka masz obecnie? Temperatura chyba taka przeciętna miedzy 19 a 21. Piec jest nastawiony na 20 w ciagu dnia, 19 na noc. Tylko na dworzu wilgotność jest obecnie wyższa niż u mnie - jak na chwile wystawiłem higrometr to pokazał 40%... Skoro piec zużywa, to jak zamknę drzwi i dodam przy nich uszelki to powinno pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapik 11.01.2017 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 ravbc napisał: Jeśli kominek ma własny nawiew powietrza (co sugeruje "zimność" obudowy przy braku palenia), to poprzymykaj kratki wentylacyjne . Wszystkie kratki czy chodziło o ten dopływ powietrza przy kominku? ravbc napisał: i zamknij (oddziel od reszty domu) tą spiżarnię z kotłem. W drzwiach sa uszczelki, wiec tylko je zamkne i na dole poloze recznik dla testu. ravbc napisał: Skoro dom parterowy, to warto by też sprawdzić szczelność stropu (czy tam nie ma przewiewów na strych). . A jak to sprawdzic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 11.01.2017 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 kapik napisał: Wszystkie kratki czy chodziło o ten dopływ powietrza przy kominku? Wszystkie poza dopływem powietrza do kominka A co do szczelności strychu, to poszukaj na forum info o "obrzędzie gromnicznym", albo po prostu odpal świecę dymną na parterze, zamknij się na strychu i patrz którędy leci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts