lelelek 30.10.2011 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 FlashBack czy chodzi o przestrzeń wentylacyjną pomiędzy ociepleniem a deskowaniem? bo nie zrozumiałem do końca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.10.2011 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 zajechałem do domu i ogarnąłem cały ten bajzel...( nie było mnie miesiąc)otóż okazało się że zawiesił się cały ten komputer od sterowania moją wentylacją...według zeznań żony wentylacja chyba dużo chodzi, a w naturze zasuwała ok. dwa tygodnie na okrągło z wydajnością ok. 380m3/h na samym GWC i by- pasie, tak że chałupę mam wywietrzoną za całą zimę...przy okazji jestem w plecy trochę kwh bo ogrzewanie stawało sie powoli nie wydolne i zaczęło pracować nawet w drogiej taryfie:mad:dzięki wszystkim za porady, tak czy inaczej trzeba będzie stopniowo coś usprawnić w okapie i kominku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelelek 30.10.2011 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 pisałeś, że zeszłej zimy miałeś 14% więc coś faktycznie musisz usprawnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.10.2011 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 pisałeś, że zeszłej zimy miałeś 14% więc coś faktycznie musisz usprawnić w połowie zeszłego okresu grzewczego była taka sytuacja..., mniej więcej w tym samym czasie uruchomiłem sterowanie do wentylacji i zaczęło się trochę poprawiać miesiąc temu było 43% więc w miarę ok., kilka dni temu żona mówi że jest 22%, deczko się wkur.... że wysiłki na nic no ale na szczęście okazało się że to z winy sterownika, zobaczymy jak będzie dalej... jak na razie rośnie w tym momencie jest 32% będę przez jakiś czas w domu to zrobię "obrzęd gromniczny":D i przyjrzę się ewentualnym nieszczelnościom, postaram się opisać spostrzeżenia bo może komuś się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.11.2011 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 wrócę do tematu...polatałem sobie ze świeczkami, nosem, mokrym palcem i czym tylko...włączyłem tylko wentylator wyciągowy w WM żeby zrobić podciśnienie, powiem tak...uszczelnienie domu to jest "walka z wiatrakami"dmucha z gniazdek, halogenów, wkładek zamków, włazu na strych itd, itp...wielki szacun dla tych co mają tak szczelne domy że po zrobieniu podciśnienia nigdzie nie wieje zauważyłem też że nawet jak wentylacja nie chodzi to lekko wieje z kanałów nawiewowych (powietrze idzie grawitacyjnie z GWC ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.11.2011 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Jasiek - a jaką masz teraz wilgotność? u mnie aktualnie 37% na środku salonu... ostatnio było w granicach 30%, po dzisiejszej nocy ( -4 ) rano było 27%, teraz jest 30% po tym widać że dziury, dziury, dziury..., ale cały czas z tym walczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 20.12.2011 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 uj! a ja się martwię moimi 35%... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 20.12.2011 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Czy wśród mających ten problem są też tacy ze stropem lanym (parterówka) lub lanymi skosami (poddasze użytkowe)?Gdzieś był wątek, w którym Adam komuś tłumaczył, że mu wilgotność przez folię nieszczelną ulata (i to tłumaczyło niższą wilgotność na poddaszu niż na parterze).Więc ciekawam czy z lanymi stropami problem się minimalizuje choć.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 20.12.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Też obecnie mam 35%, idę przestawić higrometr pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwik_13 20.12.2011 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Chyba powinnam się cieszyć, że u mnie w domu jest teraz 70 %. Żarty, ale ja z tym nie mogę sobie poradzić. Dom stary, silikaty, ocieplony styropianem, strop nieocieplony niestety. Latem ponad 80 %, zimą nieco mniej. Wentylacja w pełni niekontrolowana. Dobrze, że to ostatni sezon. Ale za to dobrze na urodę robi, cera się konserwuje, skóra nie pierzchnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 21.12.2011 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Chyba powinnam się cieszyć, że u mnie w domu jest teraz 70 %. Żarty, ale ja z tym nie mogę sobie poradzić. Dom stary, silikaty, ocieplony styropianem, strop nieocieplony niestety. Latem ponad 80 %, zimą nieco mniej. Wentylacja w pełni niekontrolowana. Dobrze, że to ostatni sezon. Ale za to dobrze na urodę robi, cera się konserwuje, skóra nie pierzchnie... Bądź przygotowana na ostrą jazdę organizmu po przeprowadzce, jeśli w nowym domu będzie wilgotność za mała (poniżej 45 %). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwik_13 02.01.2012 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Jakoś nawilżymy, pranie sobie rozwieszę albo co... Albo czekają mnie zwiększone wydatki na kosmetyczke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.01.2012 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 chyba po części znalazłem przyczynę zbyt niskiej wilgotności w moim domu...otóż okazuje się że przy wyłączonej wentylacji cały czas idzie ok. 100m3 grawitacyjnie przez GWC wyciąga chyba kominem od kominka i wyłazem na strychwyłaz uszczelniłem ale dalej idzie grawitacyjnie...obecnie od ok. tygodnia utrzymuje się na poziomie 32-34%wentylację uruchamiamy tylko jak korzystamy z łazienki, trzeba będzie pokombinować z jakimś zaworem zwrotnymale musi być przepustnica sterowana bo taki klapowy cały czas jest uchylony przez ciąg grawitacyjny.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 03.01.2012 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Z WM nie mają problemów ci ludzie na forum ,którzy ją montują lub sprzedają.Podobnie jest z pompami ciepła.Tylko montujący lub sprzedający mają super wilgotność ,żadnych problemów,niskie rachunki,duże oszczędności itp itd.Uwierzcie na słowo ,że głupio to wygląda dla kogoś w miarę obeznanego w tym forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 03.01.2012 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Niska wilgotność to nie jest problem posiadaczy WM. Jest problem posiadaczy jakiejklowiek, działającej wentylacji. "problemu" ze zbyt niską wilgocią w zimie nie mają posiadacze wentylacji pt szczelne okna i zaklejone kratki. Trochę śmierdzi, trochę woda leje się po oknach ale ogólnie jest git. Ogrzewanie wychodzi tanio. Na reku też nie wydali. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 03.01.2012 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 (edytowane) Za bardzo uogólniacie. A potem można wyczytać, że jeden ma nieszczelny dom a drugi zbyt dużą wydajność wentylacji i kombinuje z okresowymi wyłączeniami. Ja nie sprzedaję nic, jestem zwykłym szarym konsumentem, ale WM zrobiłem sobie sam i utrzymanie 50-55% wilgotności w domu ( a nie jest to pierwszy sezon grzewczy) przy stale działającej WM i świeżym powietrzu w domu to żaden problem. Edytowane 3 Stycznia 2012 przez orko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 03.01.2012 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Mamy parterówkę z lanym stropem, o który ktoś pytał. Brak reku, ale chodzą na razie dwa wentyle i GWC rurowe. Pobudowlana wilgotność która wahała między 60, a 70% spadła do 45-50% i pomimo palenia w kominku z DGP nie zmienia sie od kilku miesięcy. Sądzę, że jednak słaba zima ma tu duży wpływ na warunki i to, że dom stoi praktycznie w lesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.01.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 (edytowane) Uogólniając:Jak się zbuduje bieda-domek kryty watą to uszczelnienie go jest wielką sztuką!Ale coś za coś!Niski komfort za kiepską technologię.Bo, że za małą kasę to bym nie powiedział po tym, co tu wyczytuję w wielu wątkach...Nie ma to jak ŚLICZNY bieda-domek z wszystkim, co wymyślono!Z reku, okapem za okno, kominkiem a nawet wanną (jak jej było?) w cenie fajnego autka! Człowiek JEST generatorem wilgoci!Tam gdzie mieszka ZAWSZE generuje zbyt wiele i wentylować trzeba!Chyba, że to szałas... Adam M. Przypomniałem sobie!"Aura rozkoszy" jej było...A.M. Edytowane 3 Stycznia 2012 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 04.01.2012 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 (edytowane) Czlek produkuje wilgoci sporo, ale czasem zbyt malo na dana kubature.Ja mam wilgotnosc na poziomie 30%, w zeszlym roku bylo na poczatku sezonu ok. 85% ale dom wysechl i spadlo pod koniec sezonu i to czasem do 20%.Zmniejszylem wydajnosc wentylacji ze 100m3/h do 60m3/h i moze dlatego narazie nie spada ponizej 30%.Zauwazylem po wyjeciu kasety na filtry, ze wieje mi swieze powietrze do centrali mimo ze mam przez GWC zwirowe podlaczona czerpnie a centrale wylaczona calkowicie.Musze sprawdzic druga czerpnie besposrednia bo moze przepustnica nie jest szczelna i stamtad daje wiatrem. Moze sie okazac ze nie mam tych ustawionych 60m3/h tylko znacznie wiecej poprzez "sama nature".Czerpnia a scianie zachodniej (stamtad prawie zawsze wieje) a wyrzutnie mam w kominie, specjalnie zostawiony szyb wentylacyjny do tego celu. BTW:wentytlacja dziala przy wylaczonej centrali, co prawda slabiej ale jednak.Pzdr. Edytowane 4 Stycznia 2012 przez piwopijca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.01.2012 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Czlek produkuje wilgoci sporo, ale czasem zbyt malo na dana kubature. Ja mam wilgotnosc na poziomie 30%, w zeszlym roku bylo na poczatku sezonu ok. 85% ale dom wysechl i spadlo pod koniec sezonu i to czasem do 20%. Zmniejszylem wydajnosc wentylacji ze 100m3/h do 60m3/h i moze dlatego narazie nie spada ponizej 30%. Zauwazylem po wyjeciu kasety na filtry, ze wieje mi swieze powietrze do centrali mimo ze mam przez GWC zwirowe podlaczona czerpnie a centrale wylaczona calkowicie. Musze sprawdzic druga czerpnie besposrednia bo moze przepustnica nie jest szczelna i stamtad daje wiatrem. Moze sie okazac ze nie mam tych ustawionych 60m3/h tylko znacznie wiecej poprzez "sama nature". Czerpnia a scianie zachodniej (stamtad prawie zawsze wieje) a wyrzutnie mam w kominie, specjalnie zostawiony szyb wentylacyjny do tego celu. BTW:wentytlacja dziala przy wylaczonej centrali, co prawda slabiej ale jednak. Pzdr. widzę że masz podobną sytuację do mojej;) czy centrale wentylacyjną masz na strychu a rura z GWC idzie pionowo przez dwie kondygnacje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts