Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

stabilność ścianki działowej

Recommended Posts

Witam,

Jedna z ścianek działowych na poddaszu (beton komórkowy 12cm) jest tak postawiona, że z prawej strony przylega do ścianki kolankowej a z lewej strony do drewnianego słupa. Ścianka jest przytwierdzona tylko do stropu. Z góry ścianki jest krokiew i ścianka dotyka do tej krokwi, ale zostanie to poprawione i murarze odetną 2-3 cm od góry.

Jak skutecznie zabezpieczyć ściankę aby się nie przewróciła? Jeśliby się mocniej zaprzeć, to poleci (widziałem zdjęcia przewróconej ścianki działowej z porothermu która była wymurowana tak jak u mnie).

http://img59.imageshack.us/img59/1831/p1050535ml.jpg

Proszę o rady.

Pozdrawiam,

BWP

Zawsze sa problemy z takimi ściankami, rozwiązanie jest właściwie jedno ..nie robić z cegieł :),

Beton komórkowy na klej to najmocniejsze połączenie, no może jeszcze kratówka na zwykłą zaprawę.

Kilka lat temu nie mając wyjścia, bo to były ścianki przy klatce schodowej i klient nie chciał inaczej jak z cegieł, zrobiłem coś takiego.

Zalałem wieńce na ściankach i w wieńcach zatopiłem kotwy, ścianki tworzyły prostokąt z dwoma końcami nie utwierdzonymi nigdzie (poddasze), i trzecia ścianka zamknięta..taki otwarty prostokąt wieniec był na wszystkich trzech ścianach. Następnie zrobiłem kratownicę płaską z kątowników..czyli na krzyż po przekątnych i dodatkowo końce w poprzek i dwa zastrzały szły aż do ściany nośnej, tam było niewiele coś z dwa metry, może 2.5, te kątowniki szły powyżej przewidywanego sufitu.