brunet wieczorową 28.10.2011 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Witam, Jedna z ścianek działowych na poddaszu (beton komórkowy 12cm) jest tak postawiona, że z prawej strony przylega do ścianki kolankowej a z lewej strony do drewnianego słupa. Ścianka jest przytwierdzona tylko do stropu. Z góry ścianki jest krokiew i ścianka dotyka do tej krokwi, ale zostanie to poprawione i murarze odetną 2-3 cm od góry. Jak skutecznie zabezpieczyć ściankę aby się nie przewróciła? Jeśliby się mocniej zaprzeć, to poleci (widziałem zdjęcia przewróconej ścianki działowej z porothermu która była wymurowana tak jak u mnie). http://img59.imageshack.us/img59/1831/p1050535ml.jpg Proszę o rady. Pozdrawiam,BWP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirawawa 30.10.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 A musiałeś ścianki murować? Mi majster odradził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 30.10.2011 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 A musiałeś ścianki murować? Mi majster odradził. To znaczy zalecił murować dopiero na wiosnę? Czy w ogóle nie murować i zastąpić ściankami z kartongipsu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 01.11.2011 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 A co powiecie na to?http://tiny.pl/h1p5p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 01.11.2011 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Zawsze sa problemy z takimi ściankami, rozwiązanie jest właściwie jedno ..nie robić z cegieł , Beton komórkowy na klej to najmocniejsze połączenie, no może jeszcze kratówka na zwykłą zaprawę. Kilka lat temu nie mając wyjścia, bo to były ścianki przy klatce schodowej i klient nie chciał inaczej jak z cegieł, zrobiłem coś takiego. Zalałem wieńce na ściankach i w wieńcach zatopiłem kotwy, ścianki tworzyły prostokąt z dwoma końcami nie utwierdzonymi nigdzie (poddasze), i trzecia ścianka zamknięta..taki otwarty prostokąt wieniec był na wszystkich trzech ścianach. Następnie zrobiłem kratownicę płaską z kątowników..czyli na krzyż po przekątnych i dodatkowo końce w poprzek i dwa zastrzały szły aż do ściany nośnej, tam było niewiele coś z dwa metry, może 2.5, te kątowniki szły powyżej przewidywanego sufitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 01.11.2011 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Zapewne zrobię coś podobnego, po prostu powyżej sufitu dam kilka kątowników, które połączą tą ścianę ze stabilną ścianą równoległą do niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirawawa 01.11.2011 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 To znaczy zalecił murować dopiero na wiosnę? Czy w ogóle nie murować i zastąpić ściankami z kartongipsu? Kartongips Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raas 01.11.2011 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Eeee nie każy lubi takie środki zastępcze jak kartongipsowe ścianki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 02.11.2011 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 W projekcie ścianki działowe poddasza miałem z kartongipsu. Zmieniłem na murowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raas 03.11.2011 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Aaaa to zmienia postać rzeczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts