Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

opłaty stałe przy wzięciu różnych mocy przyłącza?

Recommended Posts

A teraz inne pytanie bo byłem w PGE i rozmawiałem z konsultantka ale wolę to na forum potwierdzić.

Facetka twierdziła, że jeśli wezmę zabezpieczenie 25A lub zabezpieczenie 40A, to jeśli już budynek będzie oddany do użytku nie ma ŻADNYCH DODATKOWYCH OPŁAT STAŁYCH związanych z taka różnica mocy.

Do tej pory byłem przekonany że jeśli zamawiam większą moc to na fv dostane jakąś dodatkowa opłatę.

Nie chodzi mi o opłatę jednorazową za każdy dodatkowy kilowat. Jak to jest?

A teraz inne pytanie bo byłem w PGE i rozmawiałem z konsultantka ale wolę to na forum potwierdzić.

Facetka twierdziła, że jeśli wezmę zabezpieczenie 25A lub zabezpieczenie 40A, to jeśli już budynek będzie oddany do użytku nie ma ŻADNYCH DODATKOWYCH OPŁAT STAŁYCH związanych z taka różnica mocy.

Do tej pory byłem przekonany że jeśli zamawiam większą moc to na fv dostane jakąś dodatkowa opłatę.

Nie chodzi mi o opłatę jednorazową za każdy dodatkowy kilowat. Jak to jest?

Po oddaniu budynku ( domu ) do użytkowania wysokość przyznanej mocy nie ma wpływu na opłaty dodatkowe (przesyły itp.) . Ma natomiast wpływ przy prądzie budowlanym .Oczywiście po odbiorze domu - musisz zgłosić ten fakt do zakładu energetycznego .

Opłata za moc jest wnoszona na podstawie podpisanej umowy podczas przyłączania budynku. Czy później nie ma faktycznie opłat za zwiększenie mocy, to należy sprawdzić w taryfie lokalnego ZE. Problem może okazać sie później, jak będziemy chcieli zwiększyć moc (większe zabezpieczenie przed licznikiem) a zakład energetyczny nie wyrazi na to zgody.