asolt 14.12.2011 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Pomału zamykamy budynek, okna wstawione, robi się ocieplenie styropianem, budują się ścianki działowe. Podłogówka rozłożona, zalana jastrychem. Z instalacji zostało: założyć rozdzielacze do podłogówki i pompy, wybrać piec ), kupić i zamontować kominek, kupić bufor ... zrobić WM itd O Kospela na pewno zapytam jak tylko będzie bliżej decyzji o zakupie... Za namową wrzucam wątek na "dom ciepły..." Ciekawy sposób wykonywania podłogówki. Bez rozdzielaczy cięzko zrobić próbe cisnieniową, pozostawić rurki pod cisnieniem podczas zalewania jastrychem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efka3 14.12.2011 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Mam pytanie do osób, które miały okazję spotkać się z układem CO ogrzewanym kotłem elektrycznym. Np coś takiego http://www.kospel.pl/pl/produkty/elektryczne-kotly-co.html Budujemy dom w technologii szkieletowej. Parterowy 112 m2 z możliwością adaptacji poddasza (w dalekiej przyszłości). Pierwotne założenia były takie: podłogówka na całości (parter), kocioł gazowy kondensacyjny, kominek z płaszczem, bufor na ciepła wodę, wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła, rurowe GWC. Rozłożyliśmy podłogówkę i .... kontorolny telefon do gazowni, jak tam nasze przyłącze, chcieliśmy gaz we wrześniu, już październik a tu nie widać, żeby coś się działo i okazało się.... sąsiedzi nie wyrazili zgody na puszczenie gazu przez ich działki... Pan uprzejmie poinformował, że podejmą jeszcze jakieś próby negocjacji, ale jak nic nie uda się zrobić to po prostu odstąpią od umowy. Przyszło jeszcze pismo, że z uwagi na "procedury" najwcześniej w październiku 2012 mogą podłączyć gaz. To oficjalne pismo, ale nie oficjalnie mogą zrezygnować z rozbudowy sieci jeśli nie będzie to "ekonomicznie" uzasadnione. No i pojawił się problem... czym zastąpić nasz kocioł gazowy? Kotłowania na węgiel i olej nie wchodzi w grę. Od razu nie chcieliśmy takiego rozwiązania. Wystarczy "kotłownia w salonie" jak to złośliwi mówią. Kominkiem jakiś czas damy radę - zwłaszcza, że przeprowadzka dopiero po zimie ale jak zrobić odbiór budynku i co będzie jeśli rzeczywiście nie będziemy mieli gazu. Dom mamy dość dobrze ocieplony. Podłoga 15 cm, w ścianach wełna 15 cm, strop 20 cm i ocieplony dach na poddaszu, okna 3 szybowe montowane w ociepleniu, na zewnątrz 20 cm styropian. Wg informacji producenta, kocioł elektryczny nie doprowadzi nas do bankructwa, a być może przy takich rozwiązaniach jakie zastosowaliśmy w domu nie będziemy chcieli go wymienić na gazowy... I tak zamierzamy palić w kominku i dlatego wstawimy bufor, Kocioł miałby tylko dogrzewać dom, żeby utrzymać minimalna temperaturę np. podczas dłuższej nieobecności w domu oraz podgrzewać wodę w CWU poza sezonem grzewczym - zanim "zmontuejmy solary" ) Niestety w necie nie znalazłam wielu informacji od użytkowników takiego rozwiązania... Czy ktoś z Was może coś podpowiedzieć na ten temat... Ciekawy sposób wykonywania podłogówki. Bez rozdzielaczy ciężko zrobić próbe cisnieniową, pozostawić rurki pod cisnieniem podczas zalewania jastrychem. To akurat nie wątek o podłogówce. Wiem, że nie powinno się tak robić, ale nastąpiła wyższa konieczność. Ryzyko powodzenia całego przedsięwzięcia wzięliśmy na siebie, zdejmując je z sumienia wykonawcy. Tak to jest jeśli ktoś zawali, potem wszystko sie przesuwa, a do tego dochodzi zmienna pogoda itd... Mój optymizm każe mi wierzyć, że będzie ok. Zresztą wiem, że w praktyce nie wszyscy robią próby. Taki wywiad przeprowadziłam wśród moich budujących kolegów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ar_com 14.12.2011 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Wszsytko fajnie - tylko dlaczego grzenie prądem jest przez wszsytkich postrzegane jako drogie i w zasadzie nikt nie bierze tego pod uwage budujac dom... Kto to wytłumaczy ? Czy nie bylo takich co probowali i sie sparzyli ? A moze to fajne grzanie dla kogos kto lubi temp 19C w dzien w domku ? Cos tu nie pasuje cos tu sie nie klei - ludzie od razu chwytaja nowosci w dzidzinie ogrzewania i wporwadzaja je w czyn a jednak tych co grzeja prądem jak na lekarstwo mimo ze to takie oplacalne ? Dalczego pompy ciepla staly sie popularne -daltego ze od razu niby daja niski koszt ekspolaatacji ( mimo wysokiego kosztu samego urzadenia - ale zostawmy to) Wiec skoro ogrzanie domu do 150m 2 moze byc tak tanie jak niektorzy z was mowia - dlaczego to nie jest powszechne ? nie kumam tego.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 14.12.2011 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 (edytowane) Wszsytko fajnie - tylko dlaczego grzenie prądem jest przez wszsytkich postrzegane jako drogie i w zasadzie nikt nie bierze tego pod uwage budujac dom... Kto to wytłumaczy ? Czy nie bylo takich co probowali i sie sparzyli ? A moze to fajne grzanie dla kogos kto lubi temp 19C w dzien w domku ? Cos tu nie pasuje cos tu sie nie klei - ludzie od razu chwytaja nowosci w dzidzinie ogrzewania i wporwadzaja je w czyn a jednak tych co grzeja prądem jak na lekarstwo mimo ze to takie oplacalne ? Dalczego pompy ciepla staly sie popularne -daltego ze od razu niby daja niski koszt ekspolaatacji ( mimo wysokiego kosztu samego urzadenia - ale zostawmy to) Wiec skoro ogrzanie domu do 150m 2 moze byc tak tanie jak niektorzy z was mowia - dlaczego to nie jest powszechne ? nie kumam tego.. Po pierwsze ceny pradu sa nieprzewidywalne,po drugie prad jst po prostu drogi. Ja miesiecznie płace jakies 140-170 zł za prad,a s;luzy on tylko dwóm komputerom,tv,akvarium i 6 żarówek energo,lodówka,pralka itd....jak bym do tego dołaczył grzanie pradem i cwu to by była masakra.Proste. A mieszkam w bloku,po przeprowadzce do domku ta kwota jeszcze wzrosnie,wiadomo dojdzie kilka pierdół jak to w domku.Ceny poszły do góry i po nowym roku dalej pójdą. Duzo sie pisze o róznych wariantach ale jednak popatrzmy ze kryzys idzie do nas ten prawdziwy,i bedzie wszystko drozec. Prad jest konkurencyjny na kartce lub w domkach pasywnych,w praktyce mozna sie zalamac,a ludzie sie nie lubia załamywac:) pozdrawiam Edytowane 14 Grudnia 2011 przez Kasia242 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 14.12.2011 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 I stąd bierze się mit drogiego prądu Ogrzewanie=dobra termoizolacja=małe zużycie prądu duże zużycie cwu=PCi do cwu za 6tys.zł =tani prąd=tania instalacja,brak dodatkowych opłat stałych,komfort OGRZEWANIA=DOBRA TERMOIZOLACJA=MAŁE ZUZYCIE GAZU na przyklad:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 14.12.2011 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Cena 1kWh prądu w II taryfie jest niewiele droższa niż cena 1kWh z gazu ziemnego przy nieporównywalnych kosztach instalacji... Cena 1kwh w II taryfie dla prądu to około 0.4zł, natomiast 1kwh gazu 0.2 zł. Fakt to niewielka różnica bo tylko 20 gr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 14.12.2011 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Żeby wiedzieć o co gra to podam koszt 1kWh prądu w II taryfie to 0,33zł a koszt 1kWh z gazu to ok.0,25zł. Ciekawe liczenie - dla gazu doliczasz abonament a dla prądu zapominasz o droższym prądzie poza godzinami szczytu. Ale zamieszkasz - będziesz liczył inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 14.12.2011 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 ogólnie ciekawie liczycie. u mnie 1kwh z gazu 0,22 zł (liczyłem na podstawie faktur w niedziele)1kwh z prądu II taryfa 0,3 złjakby nie patrzyć ziemny tańszy i korzystać można cały czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.12.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 ogólnie ciekawie liczycie. u mnie 1kwh z gazu 0,22 zł (liczyłem na podstawie faktur w niedziele) 1kwh z prądu II taryfa 0,3 zł jakby nie patrzyć ziemny tańszy i korzystać można cały czas nie zapomnij że piec i pompka (pompki ) są na prąd i całość w małym domu ( 100m2 )zużywa co najmniej 1kwh na dobę w okresie takim jak teraz, czyli dosyć ciepło na dzień niby nie wiele, ale jak podliczysz cały rok to okazuje się że ogrzewanie na gaz zużyło 250-300kwh prądu..., przeważnie w taryfie G11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 14.12.2011 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 ogólnie ciekawie liczycie. u mnie 1kwh z gazu 0,22 zł (liczyłem na podstawie faktur w niedziele) 1kwh z prądu II taryfa 0,3 zł jakby nie patrzyć ziemny tańszy i korzystać można cały czas Czyli np. zużycie na CO i CWU wynosi 10 MWh rocznie. Gazem wiadomo - 2200 Prądem w taniej - 3300 Dokupuję do tego najtańszą, o najgorszych parametrach pompę P-W. 25% tego zapotrzebowania robią same grzałki (bo za zimno i pompa za kiepska). 75% robi pompa, uzyskując (kiedy jest używana) średnioroczny COP = 2 (włącznie z CWU). Takie wyniki zapewnia większość klimatyzatorów. Rachunek spada do 2070. Inwestycyjnie: przyłącze + kocioł + komin > najgorsza mała P-W + grzałki + większa moc przyłączeniowa Bufor pomijam, bo to kwestia indywidualna, ale nie kosztuje fortuny, a stwarza dodatkowe możliwości. Ja tam w obliczu powyższego nie chcę mieć nic wspólnego z gazem. Jeszcze wybuchnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 14.12.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 1) Grzanie prądem w drugiej taryfie nie kosztuje 0.3 zł. Istotna jest średnia cena kwh jaką udaje się uzyskać przy wykorzystaniu II taryfy. Trzeba się mocno postarać aby wyszło średnio 0.4 zł.2) Koszty instalacji gazowej są na ogół mocno zawyżane.3) Bycie niewolnikiem II taryfy to żaden komfort.4) Nocą to ja wolę ciut niższe temperatury a grzanie preferuję za dnia. Ale jeśli ktoś lubi "komfort" cieplny w nocy - jego wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maron79 14.12.2011 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Na przykład się zgadzam ale jest duże ALE Koszt przyłącza=dużo W sprzyjających warunkach około 2 tyś, ale różnica będzie mniejsza, bo grzejąc prądem trzeba więcej zapłacić za przyłącze elektryczne, jak dobrze pamiętam to 167 zł za każdy dodatkowy kW mocy zamówionej. Koszt pieca=dużo Przyzwoity kocioł gazowy można kupić w cenie pieca elektrycznego Koszt komina=dużo Jest już wliczony w cenę kotła gazowego Koszt dodatkowych,stałych opłat przesyłowych=dużo Zależy od zużycia i taryfy, w granicach 120-300 zł rocznie Żeby wiedzieć o co gra to podam koszt 1kWh prądu w II taryfie to 0,33zł a koszt 1kWh z gazu to ok.0,25zł. Czyli jakby policzyć te dużo to to wcale nie będzie tak dużo, a zawsze jest możliwość wyboru. Moim zdaniem kocioł gazowy i PCi do cwu może też być dobrym rozwiązaniem. Też zastanawiam się nad wyborem. W taryfie G12 r koszt kWh w taniej taryfie to niecałe 27 groszy, ale czy na pewno dam radę grzać tylko w taniej taryfie? Przy grzaniu w 1 taryfie średni koszt kWh rośnie. Zrobiłem arkusz, który to liczy i porównuje z kosztem ogrzewania gazem w różnych taryfach. Jak znajdę to wrzucę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.12.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 1) 3) Bycie niewolnikiem II taryfy to żaden komfort. 4) Nocą to ja wolę ciut niższe temperatury a grzanie preferuję za dnia. Ale jeśli ktoś lubi "komfort" cieplny w nocy - jego wybór. nikt nie karze ci być niewolnikiem 2-giej taryfy nie ma problemu z takim ustawieniem sterowników żeby na noc było chłodniej a w dzień cieplej... wystarczy o 22,00 zadać np. 20*, a o 3,00 23*... do 6,00 załaduje tyle energii w podłogę że wystarczy mi do 13.00, gdzie znowu tańszy prąd przez dwie godziny pozwoli mi doładować na tyle że wystarczy do wieczora ... a na spanie i tak chcesz chłodniej;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 14.12.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 (edytowane) Na przykład się zgadzam ale jest duże ALE Koszt przyłącza=dużo Koszt pieca=dużo Koszt komina=dużo Koszt dodatkowych,stałych opłat przesyłowych=dużo Jakby policzyć te dużo to wyjdzie niezła sumka,zbliżająca się pod cenę PCi i nie porówywalna do ceny instalacji grzewczej czystym prądem Żeby wiedzieć o co gra to podam koszt 1kWh prądu w II taryfie to 0,33zł a koszt 1kWh z gazu to ok.0,25zł. koszt przyłacza dużo? u mnie 1670 zł za gaz za prad dokładnie 2180zł-prąd mój drogi takze się przyłancza:) koszt pieca? na mój dom piec moge kupic juz za 1300 zł ale zeby nie zanizac poziomu to taki za 2-3 tys starczy az nadto. koszt komina to grosze...w moim domu bedzie prosty komin systemowy z wentylacyjnym..ale i to niepewne bo architektka wspominała ze jeszcze taniej(bardzo taNIO) mozna wyprowadzic przez sciane:) wprawdzie nie bedzie murarza ,klinkieru i..mostka cieplnego ale co tam wytrzymam:) opłaty przesyłowe dotycza kazdego jedego medium,od wody po prad. Juz mi wyliczli koszt instalacjii CO gazowej na 11 tys mozna taniej ale to i tak nie duzo. Dlaczego liczysz prad w drugiej taryfie a gaz normalnie? Ja chce z pradu i gazu korzystac normalnie w dzień i miec komfort a nie czekac z myciem czy praniem na 22 godzine-proste.Skoro chcesz porównc dwa media to zrób to sprawiedliwie,prad w dzień i gaz w dzień...bo inaczej to mozna porównac ze ja mam fajną żone na dzień ale trzeba jej cos kupic, dlatego na noc biore sobie tania brzydką dziwke bo juz mnie na moja dzienna zone nie stac?:) ale to juz na marginesie pozdrawiam A tak w ogóle to przyszłoscia ,moim zdaniem jest jak najszybsze i jak najwieksze uniezaleznienie sie od dostawców monopolistów.W takim kraju zyjemy ze najlepiej miec piec kflowy i tanio kombinowac drzewo z lasu,a kto chce miec luksus to płacic musi wysokie rachunki. Gdyby w Polsce uwolnic rynek energetyczny to bysmy za grzanie pradem domu 150 m2 nieocieplonego płacili 300 zł..niestyty panstwo łupi jak może ,dlatego trzeba kombinowac,aczkowliek niezaleznosc to podstawa. pozdrawiam Edytowane 14 Grudnia 2011 przez Kasia242 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maron79 14.12.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 (edytowane) Jakieś bzdury piszesz Koszt kotła elektrycznego =2,5tys.zł jest równy z kosztem pieca gazowego+komina i jego obróbki i wykończenia ? Najlepiej jak podasz osobno koszt dobrego pieca kondensacyjnego+koszt komina+koszt wykończenia tego komina(klinkier,blachy itp.) Gdzie się płaci 10-25zł miesięcznie kosztów stałych za gaz ziemny ???? Ja mam duże zużycie i u mnie jest 45zł miesięcznie.Jakby co to zaraz zapodam skan faktury Maron79-liczę,że jesteś poważnym gościem i odpowiesz Kto powiedział, że do domu energooszczędnego trzeba kupować zaraz kondensata, moim zdaniem wystarczy turbo np. jeden z tych http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=kocio%C5%82+turbo&order=p Modelu nie podam, bo jeszcze nie szukałem, ela można kupić kocioł do 2000 zł Komin taki: http://allegro.pl/komin-kociol-kondensacyjny-turbo-60-100-komplet-i1981969030.html I za 2500 zł masz co chciałeś Taryfa W1.1 kosztuje rocznie 122,51 zł Taryfa W2.1 kosztuje rocznie 284,13 zł Zresztą sprawdź sam w moim arkuszu gaz - prąd.zip Możesz w nim też policzyć ile będzie ciebie kosztował kWh, jak zachaczysz o drogą taryfę, wystarczy tylko zmienić procentowe wykorzystanie taniej taryfy. Jak wpiszesz zapotrzebowanie na co i cwu to możesz porónać koszt grzania prądem i gazem. Pozdrawiam Edytowane 14 Grudnia 2011 przez Maron79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.12.2011 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 prąd mój drogi takze się przyłancza:) a to są tacy co podłączają gaz , a prądu już nie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 14.12.2011 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 a to są tacy co podłączają gaz , a prądu już nie ???pewnie nie ,ale..to nie ja rzuciłem tym argumentem,tylko odbiłem piłke-proste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.12.2011 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 pewnie nie ,ale..to nie ja rzuciłem tym argumentem,tylko odbiłem piłke-proste zamiast konkretów tylko odbijanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 14.12.2011 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 (edytowane) zamiast konkretów tylko odbijanie...nie upraszczaj sprawy: skoro podał argument ze trzeba liczyc przyłacze to liczmy przyłącze wszystkiego,bo zaraz sie okaze ze prąd z nieba kapie i nic nie trzeba przyłączac robic,i w ogole to grosze-to nie prawda..powtarzam jeszcze raz ja płace miesiecznie 140-160 zł za sam prad za kilka urzadzen agd troche powagi:) Arturo72 masz racje 3,5 tys na komin to pieniadze wyrzucone w błoto,ale nie wiem czy wiesz sa rózne kominy...ja takeigo za 3,5 tys miec nie bede:) Gaz oczywiscie jest liczony normalnie ale..nie zrozumiałes tej aluzjii:)...jesli gaz 1 kWh kosztuje o 12 w południe 55 groszy....to porównuje inne medium o tej samej porze..a ile kosztuje 1kWh prądu o tej porze..?:)Normalna analogia. Rzeczywiscie twoje przyłacze bardzo drogie. Nie mam jak tego kontrargumentowac..skoro gaz jest zły to czemu ludzie go montują? marketing? Edytowane 14 Grudnia 2011 przez Kasia242 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.12.2011 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 nie upraszczaj sprawy: skoro podał argument ze trzeba liczyc przyłacze to liczmy przyłącze wszystkiego,bo zaraz sie okaze ze prąd z nieba kapie i nic nie trzeba przyłączac robic,i w ogole to grosze-to nie prawda..powtarzam jeszcze raz ja płace miesiecznie 140-160 zł za sam prad za kilka urzadzen agd troche powagi:) a czy ty wiesz że wszystko elektryczne czego używasz w domu jest ogrzewaniem ja płacę średnio ok.900zł co dwa miesiące za cały prąd na posesji a w tym mam ogrzewanie, CWU,oświetlenie itp. wychodzi mi jakieś trzy stówy więcej na miesiąc , czynsz za mieszkanie w bloku jest większy... wszystko zależy od podejścia, dla jednych drogo, dla innych tanio... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts