Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie gazowe czy na prąd

Recommended Posts

tak samo przy solarach-celem powinna byc tania eksploatacja na 10-15 lat a nie wkład poczatkowy

Do tańszej eksploatacji podgrzania wody przy solarach niestety doliczyć musisz koszt kapitału, który na nie wydasz. Trochę matematyki i wychodzi czy w danej sytuacji jest to opłacalne.

W uproszczeniu:

inwestycja w solary/(oszczędność z solarów - koszt kapitału)=okres zwrotu w latach

Dopiero po okresie zwrotu zarabiasz na inwestycji. Gorzej jak okres zwrotu jest dłuższy niż żywotność solarów.

• Odpowiedzi 160
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Do tańszej eksploatacji podgrzania wody przy solarach niestety doliczyć musisz koszt kapitału, który na nie wydasz. Trochę matematyki i wychodzi czy w danej sytuacji jest to opłacalne.

W uproszczeniu:

inwestycja w solary/(oszczędność z solarów - koszt kapitału)=okres zwrotu w latach

Dopiero po okresie zwrotu zarabiasz na inwestycji. Gorzej jak okres zwrotu jest dłuższy niż żywotność solarów.

Dla mnie to bzdura...jak to ,,ZARABIASZ NA INWESTYCJII<

To znaczy ze jak kupuje mieszkanie i tam jest kuchenka gazowa to mam od razu rozwazac czy ona i ten gaz na siebie zarobią?????

Solary,piec CO,kran,brodzik,ogrodzenie ,auto,kapcie , TO NIE MA ZARABIAC:) ..chyba ze mamy inne spojrzenie na kwestie zysku:)

Jeśli cos zuzywamy (cokolwiek) to jednoczesnie na tym nie zarabiamy(chyba ze to praca zawodowa ,ukierunkowana na zysk)

Ja moge zarabiac na swojej pracy ale zarabiac na tym ze sie ogrzewa gazem,pradem czy solarami?? To bzdura ...wybieram mniejsze zło czyli skoro juz musze płacic co miesiąc za ogrzewanie np. wody to rozwazam czy mi sie z tym bedzie zyło fajnie i wygodnie czy nie. Dla mnie bardzo wygodne jest niepłacenie za podgrzanie wody przez 10 lat..na tyle wygodne ze jestem w stanie wydac jednorazowo na to wiecej.po prostu. Po co mam sie stresować latami czy woda podrozeje(bo to pewne:)),czy czasem nie podnisą ceny o 100 %(ostatnio tak mielismy u nas w bloku),wolę jednak niezaleznosc i swiety spokój który kupuje na lata .

Nigdy nie zrozumiem ludzi którzy wszystko w życiu przeliczaja na bilans zysków i strat. Tym sposobem wpadłbym w samonakrecającą sie petle że wszystko musi mi sie opłacac finansowo:)-współczuje:) i pozdrawiam

Edytowane przez Kasia242

Jeśli ktoś woli wydać więcej jednorazowo po to żeby później płacić ciut mniejsze rachunki to jego wybór - ale myślę że równie dobrze można by w zakładzie energetycznym zakupić prądu który nam starczy na 10 lat. ;)

Z tym prądem jest jak z piwem -żeby się napić dwa razy w miesiącu nie opłaca się kupować całego browaru.

Jeśli się mało zużywa energii cieplnej to się nie opłaca inwestować w infrastrukturę np. gazową.

front247, bierzesz pod uwagę, że pieniądze na solary kosztują? Albo że możesz ulokować je gdzieś? Policz czy oszczędność na nich jest większa niż te koszty albo zyski. Jeśli większa, to odnieś to do okresu życia solarów. Inaczej - uwzględnij ich amortyzację. Jest to koszt jak każdy inny. Czy 15 latach zwrócisz solary do sklepu i dostaniesz za nie 100% kwoty początkowej?

Ja liczyłem u siebie - byłbym na nich do tyłu już w 1. roku...

Witam , dopiero zajrzałem do tego wątku i widzę że koledzy mocno w temacie. Otóż moja sytuacja jest taka, na wiosnę ruszam z budową domu szkieletowego

jest to parterówka 97mkw, narazie nie ma gazu w okolicy więc myślałem o butli ale mój wykonawca z powodzeniem ogrzewa większy szkielet prądem od kilkunastu lat mimo iż ma gaz pod nosem. Ostatnio też skłaniam się ku temu ale szczerze nie wiem jak obliczyć zapotrzebowanie na energie, jeśli jest w projekcie to poszukam.

W ścianach będzie 15cm wełny + styro , strop 30 cm wełny, zaleta tego domu jest jego ciepłota i szybkość nagrzewania a wadą słaba akumulacja ciepła, co sądzicie o tym? W moich okolicach prąd w I taryfie jest po ok.80gr ze wszystkimi opłatami i abonamentami a w II po ok. 20gr. Będzie też kominek z dgp zapewne używany w weekendy tylko.

link do domku http://www.apispw.pl/domy/4/14

Co zlecam?zapytałem o zdanie, jeśli nie jesteś zainteresowany nie pisz, za poprzednia podpowiedź dzięki

raczej ...

czy ty jesteś zainteresowany...;)

pytam czy ty coś na tej swojej budowie będziesz potrafił sam zrobić, czy tylko będziesz stał a inni zap...

pytanie było powiązane właśnie z tą moją podpowiedzią

sorki że "dotknąłem"..., ale po to chyba tutaj wlazłeś :)

że szkieletowce maja za słabą akumulację dla prądu w nocnej taryfie, trzeba przeprowadzić mała modyfikację, np: dać grubszą wylewkę jastrychową w okolicach 10cm zamiast standardowej 6cm, lub postawić sobie kilka ścian wewnętrznych z silikatów, a kominek wymurować koniecznie w ciężkiej akumulacyjnej wersji

PS cena LPG dochodzi teraz do 0,33zł/kWh przy twojej cenie prądu nie ma się nad czym zastanawiać

to będzie zaprzeczenie szkieletowca, Mitsumaniak lepiej zacznij czytać o ogrzewaniach nadmuchowych które dużo bardziej pasują do energooszczędnych szkieletowców

skoro wolisz nie wiedzieć jak bezsensowne są eko-zabawki to ja mam dla ciebie propozycję, za 100 tyś zł przerobię twój domek na zero-energetyczny, a za 200 tyś na plus energetyczny, czyli nie tylko nie będziesz na nic wydawał pieniędzy ale będziesz też zarabiał pieniądze

Problem polega na tym ze nadal nie rozumiesz co ja pisze. Ja na domu,czy ogrzewaniu czy eksploattacjii smietnika NIE ZARABIAM :) to jakis nonsens

Na prądzie zarabia dostawca prądu,na domu zarabia gmina jak płacisz czynsz lub ekipa bud. która go stawia,na solarach zarabia firma je sprzedająca i produkujaca -Ja na tych rzeczach nie zarabiam tylko je używam !!! :) Nie wiem jak to prosciej tobie wyjasnic byś pojął...

pozdrawiam

front247, jeśli rozważasz inwestycję np. w PCi zamiast ogrzewania prądowego, to robisz to w jakimś celu. Najczęściej po to by płacić mniej za energię.

Jednak PCi kosztuje więcej. Obliczasz zatem czas jej zwrotu. Po tym okresie dopiero zaczyna przynosić realne oszczędności, czyli jak to nazwałem - zarabiać dla inwestora.

front247, bierzesz pod uwagę, że pieniądze na solary kosztują? Albo że możesz ulokować je gdzieś? Policz czy oszczędność na nich jest większa niż te koszty albo zyski. Jeśli większa, to odnieś to do okresu życia solarów. Inaczej - uwzględnij ich amortyzację. Jest to koszt jak każdy inny. Czy 15 latach zwrócisz solary do sklepu i dostaniesz za nie 100% kwoty początkowej?

Ja liczyłem u siebie - byłbym na nich do tyłu już w 1. roku...

Masz całkowicie inne podejscie do tematu...wiec uscislam:)

Wyobraz sobie ze buduje dom za 200 tys zł,ogrzewanie gazowe,woda ogrzewana gazem,prąd normalnie ,smieci itd. Dom ma 90 m2.

teraz płace miesiecznie za:

-wode zimna

-ścieki

-podgrzewanie wody

-prąd

-smieci

-fundusz remontowy

-administracje wspólnoty

tv

razem co miesiąc 920 zł za 34 m2 w brudnym bloku.Dodam że notorycznie u wiekszosci mieszkanców sa niedopłaty za wszystko dosłownie od wody,po administracje,ostatnio czynsz został podniesiony o 78 zł miesiecznie,bo administracja musi załozyc nowy wezeł gasniczy w bloku za 134 tys zł,albo drzwi przeciwpozarowe do piwnicy za 8 tys:)

Po zbudowaniu domu bede płacił za:

-prąd

-gaz

-tv

i juz nie chodzi o to ze bede płacił mniej dostajac duzo wiecej ,wazne ze pozbede sie choć czesci opłat od monopolistów,oraz co istotne bede miał istotny i bezposredni wpływ na wiele rzeczy ,o czym teraz moge zapomniec,a jedyne co moge zrobic to zapłacic i cicho siedziec. Wiec jak widac komfort życia cenie duzo bardziej niz marne 20-30 tysiecy wydane np.na 20 centymetrowy styropian,studnie głebinową czy solary,i jakoiekolwiek przeliczenia zwrotu inwestycjii wtym przypadku to kompletna bzdura.

Co do płacenia elektrowni za 10 lat z góry:)- chyba autor tycgh słów sobie zarty stroi....zaden monopolista nie pozbawi sie w tak głupi sposób,mozliwosci manipulowania cenami i prawie dowolnego kierowania rynkiem energetycznym:)..mozesz buty sobie na raty kupic,o pradzie zapomnij:)

pozdrawiam

pozdrawiam

front247, jeśli rozważasz inwestycję np. w PCi zamiast ogrzewania prądowego, to robisz to w jakimś celu. Najczęściej po to by płacić mniej za energię.

Jednak PCi kosztuje więcej. Obliczasz zatem czas jej zwrotu. Po tym okresie dopiero zaczyna przynosić realne oszczędności, czyli jak to nazwałem - zarabiać dla inwestora.

Mi raczej nie chodzi o to by zyc za darmo:)-tak sie nie da,chodzi mi o to by w jak najwiekszym stopniu,uniezaleznic sie od stałych comiesiecznych wysokich opłat zwiazanych z eksploatacja mieszkania/domu. A to dlatego ze dostawcy staja sie powoli nieobliczalni...czyli innymi słowy oni wystawiaja rachunek-ty płacisz niewazne czy sie z tym zgadzasz czy nie czy sa jkaies niescisłosci-musisz płacic.

Dlatego ja np wole po stokroć wode z głebinówki nawet jesli bym musiał ja uzdatnic bo to ja robie dla siebie i zaden urzedas czy monopolista nie ma tu nic do gadania. Tak samo wole zapłacic np 7-8 tys za małe solary i miec swiadomosc małych opłat przez 8 miesiecy w roku za ogrzanie wody...dzieki temu mam na bieżąco komfort małej opłaty oraz własciwie nie musze oszczedzac...

Czytam na forum naprawde duzo bardzo zadowolonych osób z zestawów solarnych ,bo ci ludzie cieszą sie własnie tania eksploatacja na codzień,a nie szykuja sie na wielkie rozczarowania jak po pół roku przyjdzie z gazowni 4000 tys -i nagle ZONK bo cos tam sie tak policzyło i nabiło:)

Sam płaciłem niedopłate za wode 1300 zł...okazało sie ze licznik główny był uszkodzony i róznica wynosiła 970 m3 wody przez 5 miesiecy:)..generalnie nie lubie takich niespodzianek,stąd moje podejscie do tego tematu:) pozdrawiam

Jeśli nie chcesz myśleć,że zarabiasz to pomyśl,że tracisz pieniądze na stałych opłatach za gaz.Rocznie tracisz ok.600zł,tak dobrze ?

Nie:)

U mnie w domu solary to inwestycja nie polegająca na zwrocie w czasie tylko komfort na bieżąco-jak klimatyzacja w aucie,nowa kurta na zime,dobra wódka na weekend:) rozumiesz:)

Ogólnie ida niewesołe czasy,podwyzki opłat tzw. stałych cały czas ida w góre,i nie mamy na to wpływu,a słońce ani jutro ani za 10 lat nie podniesie rachunku :),mysle ze warto iśc w tym kierunku,tym bardziej ze solarki mozna takze sklecic samemu wiec wyjdzie jeszcze taniej.

pozdrawiam

Edytowane przez Kasia242