Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich

mam w planie wiosną rozpocząć budowę nowego domu i w związku z tym mam pytanie:

Czy można kłaść bezpośrednio na suporeks (łączony na klej) gładź gipsową? Jakie są przeciw wskazania? Przeczytałem gdzieś, że lepiej w takich przypadkach zastosować gładź polimerową. Co o tym sądzicie? Czy ktoś z Was miał z takim rozwiązaniem do czynienia?

Może już gdzieś było to na forum, ale nie mogłem odnaleźć.

https://forum.murator.pl/topic/162181-g%C5%82ad%C5%BA-bezpo%C5%9Brednio-na-suporeks/

Ściany kładzione na klej są oczywiście równiutki (prawie jak na filmikach instruktarzowych YTONGA), ale ich połączenia z betonowymi słupami, nadprożami, przy schodach, przy suficie, wcale nie są jednolitymi płaszczyznami. Finalnie ściana jako całość nie wychodzi taka, jak na filmiku YTONGA - bo nieco nierówno jest na tych połączeniach (chyba że rzeczywiście wszystko zrobisz systemowe YTONGA, czy innej firmy, wraz z nadprożami (drogie), stropami (drogie) )itd.

Położenie gładzi na taką ścianę bez tynku moim zdaniem byłoby bardzo ciężkie, no chyba że przez całą budowę będziesz stał nad majstrem i sam pilnował reżimu.

Sam w tym roku budowałem z YTONGA i widzę, że trochę inaczej wygląda rzeczywistość od filmików instruktarzowych producentów.

https://forum.murator.pl/topic/162181-g%C5%82ad%C5%BA-bezpo%C5%9Brednio-na-suporeks/#findComment-4947049