Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak powstaje kominek - ciepły szamotowy

bohusz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 344
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Być może przy maksymalnym hajcowaniu, gazów jest

tyle, ze starczy na oba, ale przez większość czasu,

środkowy jest bezproduktywny. Mierząc temperaturę na

środku kanałów opadowych, przekonasz się o tym.

Pomiar zewnętrzny w tym wypadku nie wystarczy, trzeba

zmierzyć w kanale, gdyż dwa skrajne podgrzewają kanał

środkowy przez promieniowanie.

Gdyby budowanie kanałów opadowych było tak proste,

jak Ci się wydaje, nie miałbyś co robić z powodu konkurencji.

Witam.

Margod - zanim zabudujesz zrób dwa eksperymenty (może już zrobiłeś?).

Za pierwszym razem pomierz temperaturę powierzchni kanałów.

Za drugim to samo, ale pomiędzy palenisko a kanał opadowy prawy wstaw izolację na całej jego wysokości tak aby kanał nie ogrzewał się od paleniska.

Ja obstawiam jeszcze inaczej - nagrzewać się będzie kanał środkowy, potem dopiero zastartuje ten skrajny. W drugim eksperymencie będzie to mniej widoczne. Ale nie mierz temperatury od strony paleniska tylko od wewnętrznej.

Pomierz i opisz, zobaczymy jakie będą rezultaty. Jest okazja to się pouczymy.

Pozdrawiam.

PS. Tylko napisz szyfrem jakimś co by M ... nie łyknął wiedzy za dużo bo nie będzie się z kogo nabijać potem na FM ... ;)

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura

Witam!

Margod, masz rację.

Śmiem twierdzić, że temperatura tych dwóch kanałów opadowych będzie równa - pod warunkiem oczywiście, że w którymś nie ma jakiegoś "żartu kominiarskiego". Twierdzę tak, nie dlatego, że naiwnie sądzę, że spaliny grzecznie podzielą się na dwie strugi, ale dlatego, że następuje w nich samoregulacja. Im taki (opadowy) kanał bardziej gorący, tym stawia większy opór i gazy "przełączą" się chłodniejszy.

Ten wznoszący to już po prostu komin i tam odbiór ciepła najlepiej jakby już nie następował. Nie wiem - opatulić go, albo wystawić poza obudowę?

Austriaków bym nie słuchał - kiepsko kończyliśmy, słuchając ich. Chociaż z otaczających nas w historii przyjaciół najmniej uciążliwi byli oni, no i morze. :)

Pozdrawiam

P.S.

Jeszcze spytam: te fugi nie pękają?

Edytowane przez Wojtek_796

Witam.

Zapewne tak będzie jak piszesz Wojtku, ale mamy okazję zobaczyć jaka będzie różnica w czasie pomiędzy równomiernym nagrzaniem się obydwu. Długości kanałów są równe ale ten przy palenisku będzie właśnie się nagrzewał jeszcze od niego właśnie (i to sporo) stąd moje wywody wcześniejsze.

Pozdrawiam.

Pisząc te słowa, pozostawiasz wątpliwość
więc zmontuj u Piotra coś podobnego i nie będziesz miał wątpliwości. Ja tak zrobiłem, nie eksperymentowałem na kliencie. Wyniki z pomiarów możemy ewentualnie przy piwku omówić. Konkurencja nie śpi i uczy się przez internet budować "ciepłe kominki" :)

Forest

W tym konkretnym przypadku nie ma sensu izolować przestrzeni pomiędzy kanałami a paleniskiem. Zanim korpus zacznie intensywnie promieniować ciepłem, to 2 pierwsze kanały będą już mocno rozgrzane. W przypadku innego paleniska to może być słuszna uwaga.

a tak na marginesie to zakochałem się w tym HKD i stwierdziłem, że muszę go mieć...

Edytowane przez margod

Forest

W tym konkretnym przypadku nie ma sensu izolować przestrzeni pomiędzy kanałami a paleniskiem. Zanim korpus zacznie intensywnie promieniować ciepłem, to 2 pierwsze kanały będą już mocno rozgrzane. W przypadku innego paleniska to może być słuszna uwaga.

a tak na marginesie to zakochałem się w tym HKD i stwierdziłem, że muszę go mieć...

Czyś ty zwariował !? Przecież to klienta !:D

Z drugiej strony szkoda,że musisz to za chwilę oddać, bo

ciężko będzie znaleźć sponsora na taką ilość kanałów.

Forest

Dobrze Margod prawi! Boczne ścianki nagrzewają się powoli - wtórne powietrze je chłodzi. Dopiero po godz. palenia można powiedzieć, że są nagrzane.

• 1 month później...