margod 16.12.2011 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Ja14 trafił w 10. Dwa opadowe jeden wznośmy. ...natomiast przy zamkniętym , omija środkowy - przykro mi Eniu, ale jesteś w błędzie . Pocieszę Cie - podobno Austriacy z Ratha też tak twierdzili a ja zrobiłem po swojemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 16.12.2011 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Być może przy maksymalnym hajcowaniu, gazów jesttyle, ze starczy na oba, ale przez większość czasu, środkowy jest bezproduktywny. Mierząc temperaturę naśrodku kanałów opadowych, przekonasz się o tym.Pomiar zewnętrzny w tym wypadku nie wystarczy, trzebazmierzyć w kanale, gdyż dwa skrajne podgrzewają kanał środkowy przez promieniowanie. Gdyby budowanie kanałów opadowych było tak proste,jak Ci się wydaje, nie miałbyś co robić z powodu konkurencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 16.12.2011 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 No cóż, ja wiem swoje... i niech tak pozostanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 16.12.2011 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Pisząc te słowa, pozostawiasz wątpliwość. Uczciwe wyniki z pomiarów byłyby lepsze...Nikt nie jest nieomylny. Ja też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 16.12.2011 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 (edytowane) Witam. Margod - zanim zabudujesz zrób dwa eksperymenty (może już zrobiłeś?). Za pierwszym razem pomierz temperaturę powierzchni kanałów. Za drugim to samo, ale pomiędzy palenisko a kanał opadowy prawy wstaw izolację na całej jego wysokości tak aby kanał nie ogrzewał się od paleniska. Ja obstawiam jeszcze inaczej - nagrzewać się będzie kanał środkowy, potem dopiero zastartuje ten skrajny. W drugim eksperymencie będzie to mniej widoczne. Ale nie mierz temperatury od strony paleniska tylko od wewnętrznej. Pomierz i opisz, zobaczymy jakie będą rezultaty. Jest okazja to się pouczymy. Pozdrawiam. PS. Tylko napisz szyfrem jakimś co by M ... nie łyknął wiedzy za dużo bo nie będzie się z kogo nabijać potem na FM ... Pozdrawiam. Edytowane 16 Grudnia 2011 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 16.12.2011 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 (edytowane) Witam! Margod, masz rację. Śmiem twierdzić, że temperatura tych dwóch kanałów opadowych będzie równa - pod warunkiem oczywiście, że w którymś nie ma jakiegoś "żartu kominiarskiego". Twierdzę tak, nie dlatego, że naiwnie sądzę, że spaliny grzecznie podzielą się na dwie strugi, ale dlatego, że następuje w nich samoregulacja. Im taki (opadowy) kanał bardziej gorący, tym stawia większy opór i gazy "przełączą" się chłodniejszy. Ten wznoszący to już po prostu komin i tam odbiór ciepła najlepiej jakby już nie następował. Nie wiem - opatulić go, albo wystawić poza obudowę? Austriaków bym nie słuchał - kiepsko kończyliśmy, słuchając ich. Chociaż z otaczających nas w historii przyjaciół najmniej uciążliwi byli oni, no i morze. Pozdrawiam P.S. Jeszcze spytam: te fugi nie pękają? Edytowane 16 Grudnia 2011 przez Wojtek_796 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 16.12.2011 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Witam.Zapewne tak będzie jak piszesz Wojtku, ale mamy okazję zobaczyć jaka będzie różnica w czasie pomiędzy równomiernym nagrzaniem się obydwu. Długości kanałów są równe ale ten przy palenisku będzie właśnie się nagrzewał jeszcze od niego właśnie (i to sporo) stąd moje wywody wcześniejsze.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 16.12.2011 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Tu nie ma sporu. Pisałem swoje nie widząc Twojego wpisu. Z zewnątrz temperatury mogą się różnić. Chodziło mi bardziej o wewnętrzne, a dokładniej o średni i sumaryczny efekt cieplny uzyskiwany z tych dwóch gałęzi. Oczywiście nie może być dużych różnic w oporach przepływu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 16.12.2011 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Pisząc te słowa, pozostawiasz wątpliwość więc zmontuj u Piotra coś podobnego i nie będziesz miał wątpliwości. Ja tak zrobiłem, nie eksperymentowałem na kliencie. Wyniki z pomiarów możemy ewentualnie przy piwku omówić. Konkurencja nie śpi i uczy się przez internet budować "ciepłe kominki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 16.12.2011 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 (edytowane) ForestW tym konkretnym przypadku nie ma sensu izolować przestrzeni pomiędzy kanałami a paleniskiem. Zanim korpus zacznie intensywnie promieniować ciepłem, to 2 pierwsze kanały będą już mocno rozgrzane. W przypadku innego paleniska to może być słuszna uwaga. a tak na marginesie to zakochałem się w tym HKD i stwierdziłem, że muszę go mieć... Edytowane 16 Grudnia 2011 przez margod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 16.12.2011 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Witam. Ja bym tam wolał czwórkę ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 16.12.2011 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Forest W tym konkretnym przypadku nie ma sensu izolować przestrzeni pomiędzy kanałami a paleniskiem. Zanim korpus zacznie intensywnie promieniować ciepłem, to 2 pierwsze kanały będą już mocno rozgrzane. W przypadku innego paleniska to może być słuszna uwaga. a tak na marginesie to zakochałem się w tym HKD i stwierdziłem, że muszę go mieć... Czyś ty zwariował !? Przecież to klienta ! Z drugiej strony szkoda,że musisz to za chwilę oddać, bo ciężko będzie znaleźć sponsora na taką ilość kanałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 16.12.2011 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 ...Tak powstaje kominek ciepły szamotowy. [ATTACH=CONFIG]90216[/ATTACH] Odbiegając delikatnie od tematu, na czym posadowiłeś kanały akumulacyjne? Na styropianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 16.12.2011 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Odbiegając delikatnie od tematu, na czym posadowiłeś kanały akumulacyjne? Na styropianie? KARLSEN !!! Wstydziłbyś się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 16.12.2011 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Odbiegając delikatnie od tematu, na czym posadowiłeś kanały akumulacyjne? Na styropianie? Dobre Nie nie jest to styropian. Izolacja podłogi wykonana jest z płyty silikatowo-cementowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 16.12.2011 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 (edytowane) Ups. Wstyd to kraść i ... Zostałem wyśmiany? A pod tę płytą silikatowo-cementową kładzie się styropian? Zmęczenie po tygodniu pracy mnie dopada to i pytania może nieprzemyślane zadaje . Edytowane 16 Grudnia 2011 przez Karlsen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 16.12.2011 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Forest W tym konkretnym przypadku nie ma sensu izolować przestrzeni pomiędzy kanałami a paleniskiem. Zanim korpus zacznie intensywnie promieniować ciepłem, to 2 pierwsze kanały będą już mocno rozgrzane. W przypadku innego paleniska to może być słuszna uwaga. a tak na marginesie to zakochałem się w tym HKD i stwierdziłem, że muszę go mieć... Dobrze Margod prawi! Boczne ścianki nagrzewają się powoli - wtórne powietrze je chłodzi. Dopiero po godz. palenia można powiedzieć, że są nagrzane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 04.02.2012 15:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Witam Aktualnie w ponad 60 % przez nas wykonywanych kompleksowo kominkach szamotowych, czyli z ciepłymi ścianami instalujemy różne zestawienia wymienników stalowo ceramicznych IMPET. Poniżej na zdjęciu przykładowa konfiguracja montażowa w oczekiwaniu na obudowę szamotową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 04.02.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 ... Poniżej na zdjęciu przykładowa konfiguracja montażowa w oczekiwaniu na obudowę szamotową. Jakie zdjęcie taka reklama , chyba, że technika zawiodła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 04.02.2012 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Akurat nic nie zawiodło i wszystko działa ok. A nawet lepiej od zakładanych celów.Tak wiec jako stary i stały bywalec tego forum ironiczne uwagi sobie odpuść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts