Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak powstaje kominek - ciepły szamotowy

bohusz

Recommended Posts

Witam!

Margod, jak długo ten wymiennik schładza spaliny w tym stopniu. Widzę, że zdjęcia z pomiarów są zrobione w przedziale czterdziestu kilku minut. Co potem z temperaturami?

Pozdrawiam

Po godzinie intensywnego palenia wymiennik jest nagrzany i nie odbiera tak mocno ciepła. Generalnie im chłodniejszy tym większa jest różnica temperatur pomiędzy wejściem i wyjściem.

Forest cała resztę pięknie wyjaśnił.

• Odpowiedzi 344
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

To tak może ogólnie do czytających ten wątek "cywili":

Ujemną to może nie będzie bo ciepło przecież na bieżąco jest oddawane do otoczenia, ale przecież zarówno wszelkie obecnie budowane kanały, krążki jak i dawniejsze piece mają tę samą zasadę działania i jej ekonomikę. Zapalić, naładować, pozamykać szczelnie i cieszyć się ciepłem. Jak się zechce palić dalej ku uciesze tylko i wrażeniom estetycznym to ekonomia "idzie sobie na drzewo" a i szkody mogą być.

I tu jest wszak pewien wyjątek - wszystko co oparte (jedynie krążki się nie łapią) na współczesnych paleniskach stanowiących osobną od reszty piec konstrukcję, można robić tak by po zakumulowaniu potrzebnej ilości ciepła, wajchę obrócić i palić sobie dalej bez szkody dla materiału i mając w nosie ekonomię.

Pozdrawiam.

No to kolego BOGATY jesteś ... Wszyscy klienci kalkulują jakie korzyści finansowe przyniesie kombinacja wkład + kanały , tyle na Fm wpisów o "puszczaniu w komin" ciepła gdy wkład jest bez masy akumulacyjnej.. Tu nagle "palić dalej mają w nosie ekonomię "..

Po godzinie intensywnego palenia wymiennik jest nagrzany i nie odbiera tak mocno ciepła. Generalnie im chłodniejszy tym większa jest różnica temperatur pomiędzy wejściem i wyjściem.

Forest cała resztę pięknie wyjaśnił.

Jak jest długość tych kanałów ? Jakie są temperatury przed kominem gdy masz już nagrzaną masę akumulacyjna ??

No to kolego BOGATY jesteś ... Wszyscy klienci kalkulują jakie korzyści finansowe przyniesie kombinacja wkład + kanały , tyle na Fm wpisów o "puszczaniu w komin" ciepła gdy wkład jest bez masy akumulacyjnej.. Tu nagle "palić dalej mają w nosie ekonomię "..

Obserwuje te wpisy na FM i nie mogę pojąć . Nie mogę się nadziwić.

Rozumowanie idioty , ale papiery Mistrza (podobno). Czyli idiota tego nie pisze,

bo takiemu to by nawet czeladniczych papierów nie dali ...

Darek , powiesz o co Ci chodzi ? A może to ja źle rozumuję ?! Może

Ty naprawdę nie rozumiesz co Forest napisał ?!

Jak jest długość tych kanałów ? Jakie są temperatury przed kominem gdy masz już nagrzaną masę akumulacyjna ??

Mistrzu przecież o tym pisałem pomnóż sobie 16 szt x 28cm.

O temperatury to wstydziłbyś się publicznie pytać, tytuł Mistrza Zduńskiego do czegoś zobowiązuje. Wydaje mi się, że odpowiedzi na te pytania powinieneś mieć w jednym palcu, przecież to się dokładnie oblicza. No chyba, że chcesz minie czymś "zagiąć"

Specjalnie dla Ciebie zrobiłem u mnie w firmie klika zdjęć Może coś Ci rozjaśnią:

Męczona przez nas Mila podłączona do kanałów. Wynik z akumulacją raczej marny, ale fotka pokazuje jak odbierane jest ciepło przy niskich temperaturach (prawie w ogóle). Potwierdza się to, co pisał Piotr na swoim blogu. Nie każdy wkład nadaje się do akumulacji.

IMAG0305.jpgIMAG0306.jpg

A tu to o co pytałeś. W pełni nagrzana masa akumulacyjna. Spalanie praktycznie zakończone, przepustnica otwarta jeszcze w 5%. Temperatura przed kominem (mierzona w ostatnim "klocku")ok 80st.

IMAG0307.jpgIMAG0308.jpgIMAG0309.jpg

To nie do mnie, ale odpowiem, że ja rozumiem świetnie ;).

Robienie zasłony dymnej wychodzi Wam chłopaki doskonale.

Myślałem, że jest lepiej. Firmy dysponujące takimi możliwościami mogłyby się bardziej postarać - mam tu na myśli producentów tych klocków.

Dobra, już znikam.

Pozdrawiam

Obserwuje te wpisy na FM i nie mogę pojąć . Nie mogę się nadziwić.

Rozumowanie idioty , ale papiery Mistrza (podobno). Czyli idiota tego nie pisze,

bo takiemu to by nawet czeladniczych papierów nie dali ...

Darek , powiesz o co Ci chodzi ? A może to ja źle rozumuję ?! Może

Kolego Ty i tak wszystkich poza sobą samym masz za idiotów.. Jeśli wątpisz w posiadanie odpowiednich uprawnień ZAPRASZAM DO ŻABIEJ WOLI :yes::yes: Chętnie poznam mitycznego "enia" . :lol2: bo w Rogoźnie nikt o takim zdunie nie słyszał :D

To nie do mnie, ale odpowiem, że ja rozumiem świetnie ;).

Robienie zasłony dymnej wychodzi Wam chłopaki doskonale.

Myślałem, że jest lepiej. Firmy dysponujące takimi możliwościami mogłyby się bardziej postarać - mam tu na myśli producentów tych klocków.

Dobra, już znikam.

Pozdrawiam

4,5 mb specjalnego "super szamotu" a odzysk mierny . Od dawna piszę na FM że nie jest iż można zastosować dowolny wkład i uzyskać dobry efekt akumulacji "dodatkowego " ciepła . Do systemów akumulacji opracowane są odpowiednie wkłady a eksperymenty z różnymi "normalnymi wkładami " dają efekt jak próba przywrócenia do życia zdechłej żaby za pomocą prądu ... :lol2: Czytając to forum wielu zaczyna myśleć iż wkład bez kanałów to jakaś nieekonomiczna pomyłka i na siłę próbuje pożenić wkład a nawet "kozę" z czymś jeszcze :lol2: a to dopiero jest totalna bzdura.

Margod : Dopytuję bo chciałem abyś opisał dokładnie całe doświadczenie ,z opisu temperatur widać jasno że ilość masy jest źle dobrana do ilości ciepła które powinno być odzyskane. Systemy akumulacji ciepła oparte na różnych kanałach buduje od dawna . Tak w praktyce to nie wykonujemy innych kominków jak ciepłe , czasami trafia się wodny , zazwyczaj staramy się namówić klientów na dodatkowe masy akumulujące o ile wybrany jest odpowiedni wkład . Jeśli chciałbyś porozmawiać o takich systemach , z Twoich wpisów na FM widać że masz do nich spore zacięcie , zawsze możesz przyjechać na szkolenie najbliższe odbędzie się w Bydgoszczy . Biorę także udział w spotkaniach OSKP .

Witam.

Błazna z siebie robisz w tej chwili Mistrzu - twoja sprawa.

Wojtek - przeliczając wagowo - to "klocek" mający ok. 650 kg. Margod zostawił w nim takim "lajtowym" paleniem ze 430 stopni. Drewna 8 kg było około, spalonego w przyzwoitej temperaturze. Czysto teoretycznie ze 32 kW. Jakie straty byś przyjął (sprawność) biorąc pod uwagę że nie mamy jak pomierzyć ilości ciepła przez samo palenisko wyprodukowanej? Z pomiarów samych spalin to tak "w ciemno" 20 % wychodzi ale Varia to też niezła "maszynka" do robienia "ukropu" wewnątrz zabudowy. Weź no policz (da się ?) - zrobisz to o wiele szybciej i sprawniej (sorki że się wyręczymy Tobą ... :)) i oceń swoim okiem sam materiał na klocki ...

Jest jeszcze jedna rzecz o której Margod nie wspomniał - znając "jackowe rzeczy" to pewnie jeszcze beton - świerzynka i mnóstwo wody w nim jest ...

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura

Margod : Dopytuję bo chciałem abyś opisał dokładnie całe doświadczenie ,z opisu temperatur widać jasno że ilość masy jest źle dobrana do ilości ciepła które powinno być odzyskane.

Na jakiej podstawie to twierdzisz? Co wiesz w tym konkretnym przypadku na temat komina, jaki jest długi, jak izolowany, czy biegnie w mieszkaniu i w końcu z czego jest wykonany. Pisałem już wcześniej, że celowo przewymiarowałem system. Mogłem sobie na to pozwolić, bo wiem, że nic złego z kominem się nie stanie.

Witam.

Błazna z siebie robisz w tej chwili Mistrzu - twoja sprawa.

Jest jeszcze jedna rzecz o której Margod nie wspomniał - znając "jackowe rzeczy" to pewnie jeszcze beton - świerzynka i mnóstwo wody w nim jest ...

Pozdrawiam.

ależ o tym pisałem -

dziś kolejny dzień suszenia kominka

. Każdy kto zna te "Jackowe rzeczy :)" jest dla niego oczywiste co miałem na myśli. Zawsze jeżeli to możliwe staramy się przepalić kilka razy w kominku. Tak, aby nie było niespodzianek po pierwszym samodzielnym rozpaleniu przez klienta.

Po szybkiej i burzliwej wymianie naukowych postów dotyczących montaży gotowych elementów kanałów i płyt, proponuję wrócić do tematu tego wątku.

Aby było jasniej i zrozumialej to przykładowo

Ten temat dotyczy jazdy samochodem osobowym...

Inny temat to jazda zestawami - TIRami, ścigaczami, itp.

Inny temat to umiejętność pilotowania helikopterów, samolotów i "balonów"

Edytowane przez bohusz

ależ o tym pisałem -
dziś kolejny dzień suszenia kominka

. Każdy kto zna te "Jackowe rzeczy :)" jest dla niego oczywiste co miałem na myśli. Zawsze jeżeli to możliwe staramy się przepalić kilka razy w kominku. Tak, aby nie było niespodzianek po pierwszym samodzielnym rozpaleniu przez klienta.

Czyli teraz okazuje się że jest to tylko opis suszenia mokrego betonu... To proponuje opisz dzień po dniu aż wreszcie pokażesz pomiary jak taki zestaw pracuje docelowo .. Czekam z zaciekawieniem .

Mistrzu temperatura mierzona była tuż przed wlotem do CMA. Docelowo chcę wyciągnąć z tego paleniska jakieś 650 st., bo kanały są w stanie wychłodzić spaliny nawet o 400st. wraz ze wzrostem temperatury wlotu, wzrasta różnica temperatur pomiędzy wlotem i wylotem.

Na prezentowanym zdjęciu to 16szt kanałów Cebudu - CMA.

[ATTACH=CONFIG]86526[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]86525[/ATTACH]

.

4,5 mb kanałów 16 sztuk i można wychłodzić nawet o 400 st. :) taki efekt uzyskuje się na zwykłym szamocie . Gdzie tu rewelacja ?? Temperatura 560 stopni przed kanałami a na wylocie 302 ? Policzmy 560 - 302 = 258 i to na 4,5 metra ?? Słabiutko . Nawet jeśli wyciągniesz z tego paleniska 650 st. to i tak bez rewelacji.

4,5 mb kanałów 16 sztuk i można wychłodzić nawet o 400 st. :) taki efekt uzyskuje się na zwykłym szamocie . Gdzie tu rewelacja ?? Temperatura 560 stopni przed kanałami a na wylocie 302 ? Policzmy 560 - 302 = 258 i to na 4,5 metra ?? Słabiutko . Nawet jeśli wyciągniesz z tego paleniska 650 st. to i tak bez rewelacji.

Mistrzu skąd wziąłeś te 302st. na wylocie? Wyraźnie opisałem jak należy czytać cyferki z wyświetlacza Policzmy: 558,8 - 134,8 = 425 Słabiutko ??? To ja nie mam więcej pytań.

...

Główny wyświetlacz to temperatura spalin przed wejściem do kanałów, lewy dolny róg to za kanałami (to co uchodzi do komina). Prawy to różnica temperatur.

Krótka fotorelacja:

[ATTACH=CONFIG]86602[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]86600[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]86598[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]86601[/ATTACH]

Witam.

No i mamy sedno ...

Mistrz jednak nie umie czytać ze zrozumieniem i stąd robi z siebie idiotę.

A jego stosunek do innych jest wprost proporcjonalny do tego w jaki sposób ci "inni" potem z nim chcą rozmawiać ...

No to dla "tych innych" prezent z okazji zbliżających się "mikołajek":

http://www.youtube.com/user/kafelkar

Coś co ma maksymalnie te 130-140 stopni na wylocie ... ;)

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura