eniu 24.11.2011 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Do policzenia ile ciepła akumuluje piec, podłogówka, grzejnik akumulacyjny, czy jakikolwiek bufor mam nieco inną tabelkę - jeszcze jej nie udostępniłem na FM, nie ma jej w mojej stopce, jest to prosty jak poprzednie algorytm. Sam odsyłasz ludzi do skomplikowanego OZC, w moim arkuszu wstawiając tylko dzienne zużycie energii cieplnej, średnie temperatury w domu i na zewnątrz - otrzymasz roczne zapotrzebowanie na energię jak również jej zużycie dla dowolnej temperatury na dworze, niezbędną moc kotła, oraz zużycie różnych nośników energii. Instrukcja do moich arkuszy jest tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=4974907&viewfull=1#post4974907 Używaj argumentów , anie demagogii. Nikogo nigdzie nie odsyłam , bo nawet nie wiem co to OZC Natomiast gołym okiem wiedzę ,że Twoje cyferki nie pasują do rzeczywistości. Musi być jakiś błąd, ale ja Ci go nie zweryfikuję . Nie odczuwam takiej potrzeby , poza Tym jesteś mało uprzejmy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 24.11.2011 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Używaj argumentów , anie demagogii. Nikogo nigdzie nie odsyłam proszę, czy to nie argument By odpowiedzieć na to pytanie , potrzebny jest audyt energetyczny budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 24.11.2011 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Witam.Kbab - a kto Ci powiedział że to jest szamot?Wziąłeś to pod uwagę czy dalej będziesz brnął ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 24.11.2011 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Witam. Nie ma czegoś takiego jak hipokausta. Pisałem kilka razy ... hypokausta ... przedrostek "hipo" to w stajni się używa Kbab - pogadaj sobie z Mistrzem. Powinniście się doskonale zrozumieć nawzajem. Pozdrawiam. Oki, będę już o tym pamiętał Człowiek całe życie się uczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 24.11.2011 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 proszę, czy to nie argument http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191111-TABELKA-kbaba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 24.11.2011 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Twoje cyferki nie pasują do rzeczywistości. Może podstawiasz błędne dane, może trzeba zmienić strefę klimatyczną (tj długość okresu grzewczego i jego średnią temperaturę - najlepiej dla swojej miejscowości odszukać te dane w necie). Inni użytkownicy moich arkuszy są zaskoczeni jego dokładnością jak również zgodnością w rzeczywistych danych z lat ubiegłych - algorytm jest prosty, nawet Ci którzy takimi obliczeniami posługują się zawodowo nie mają zastrzeżeń co do wyników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 24.11.2011 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Może podstawiasz błędne dane, może trzeba zmienić strefę klimatyczną (tj długość okresu grzewczego i jego średnią temperaturę - najlepiej dla swojej miejscowości odszukać te dane w necie). Inni użytkownicy moich arkuszy są zaskoczeni jego dokładnością jak również zgodnością w rzeczywistych danych z lat ubiegłych - algorytm jest prosty, nawet Ci którzy takimi obliczeniami posługują się zawodowo nie mają zastrzeżeń co do wyników. Kbab tu nie chodzi o te że ja podstawiam złe dane, bo to Twoje obliczenia nie pasują do tego co się dzieje w realu. Przynajmniej w tym wątku, kwestionujesz wyniki "spisane z natury" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 24.11.2011 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Niestety jesteś w błędzie - tak na szybko podaj ciepło właściwe szamotu (materiału akumulacyjnego) - wtedy podam wynik z mojego arkusza. Jest podane w zacytowanym przez Ciebie moim wpisie. OK, napiszę jeszcze raz: 1kJ/kg*K. Jestem bardzo ciekaw Twojego wyniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 24.11.2011 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Jest podane w zacytowanym przez Ciebie moim wpisie. OK, napiszę jeszcze raz: 1kJ/kg*K. Jestem bardzo ciekaw Twojego wyniku. Po wstawieniu energii cieplnej 32kWh wynik jest 177,11*, oczywiście przy założeniu że cała ta energia zostanie zakumulowania, ale jak w/w moim zdaniem jedynie jej połowa a nawet mniej, czyli materiał akumulacyjny o wadze 650kg i podanym cieple właściwym podniesie swoją temperaturę o 88,55* - zatem może już sparzyć, ale wody nie zagotuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 24.11.2011 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 To jest z Twojej strony totalna manipulacja. Oczywiście, że po wstawieniu innej danej wejściowej i podzieleniu wyniku na pół będzie on inny.Użyłem w swoim wpisie magicznych stwierdzeń: teoretycznie, absolutne maksimum, przy 100% sprawności.Zacytuj może jakiś fragment, gdzie napisałem, że tak właśnie będzie. Żeby była jasność sam zacytuję dotyczące sprawy fragmenty swoich wpisów: #141 "Teoretycznie z 8 kg drewna otrzymujemy około 160 MJ ciepła. Łatwo obliczyć o ile stopni można tym ogrzać określoną masę ceramiczną czy mineralną. Wystarczy te MJ podzielić przez masę wyrażoną w tonach. 160/0,65=246. O tyle stopni można by to podgrzać przy 100% sprawności (to uproszczenie jest możliwe, bo ciepło właściwe tych materiałów to ~ 1kJ/kg*K - przy wodzie i metalu jest inaczej)." i #144 "Różnice w liczbach mogą być, bo co podałem to absolutne maksimum - więcej nagrzać się nie da. Chodzi tu oczywiście o temperaturę średnią." Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 24.11.2011 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 "Różnice w liczbach mogą być, bo co podałem to absolutne maksimum - więcej nagrzać się nie da. Chodzi tu oczywiście o temperaturę średnią." Ok, tu pełna zgoda, zastanowiła mnie spora różnica, ale błąd jest w danych wejściowych, liczyłeś dla 160MJ, a to jest 44,44kWh - zatem spora różnica w wartości opałowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 24.11.2011 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Bohusz masz dobra pamięć ,ale krótką .Były rury w konfrontacji z wymiennikiem , pomiary , opisy zdjęcia... Nie zachowuj się jak jednopostowiec Tak wiem, pamiętam, czytałem. Nawet dla przypomnienia mogę jeszcze raz poczytać. Tylko tamta sytuacja jest insza. Tutaj mamy możliwość konkretnego porównania i uzyskania wyników porównawczych konkretnych. Czyli identyczny kształt, długość i średnica. Również to samo palenisko i ilość drewna jednakowa. Myślę, że wynik byłby wiarygodny i dałby wiele do myślenia, a może by i nastąpiły pewne rozczarowania... No ale jak widzę ważniejsza jest polemika i dysputy czysto teoretyczne i tabelki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 24.11.2011 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Tak wiem, pamiętam, czytałem. Nawet dla przypomnienia mogę jeszcze raz poczytać. Tylko tamta sytuacja jest insza. Tutaj mamy możliwość konkretnego porównania i uzyskania wyników porównawczych konkretnych. Czyli identyczny kształt, długość i średnica. Również to samo palenisko i ilość drewna jednakowa. Myślę, że wynik byłby wiarygodny i dałby wiele do myślenia, a może by i nastąpiły pewne rozczarowania... No ale jak widzę ważniejsza jest polemika i dysputy czysto teoretyczne i tabelki... No to zrób skoro masz ciśnienie. Ja zrobiłem i wiem . Mogę o tym toczyć dysputy, z teoretykami tabelek tyż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 24.11.2011 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Ja też mogę toczyć dyputy, ale raczej wole na tematy które mnie interesują... i są dla mnie przydatne. Jeżeli rozumiesz słowo przydatne, to jeszcze dodam że dla firmy - końcowo dla odbiorcy.No a tak się również składa, że moja firma nie jest dotowana z żródeł dotujących wiele firm w Polsce. Czyli prawo zbójeckie - słaby odpada i nie ma nic do powiedzenia. Uzasadniłem swoje zapytanie, a raczej sugestie nowych pomiarów. Koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK978 02.12.2011 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Jeżeli planujecie budowę ciepłego kominka, albo coś lepszego pieco-kominka, namawiam do zapoznania się z ofertą firmy Centrum Komina w Zielonej Górze lub z ofertą firmy z Krakowa. Firma Centrum Komina u mnie budowała pieco - kominek z masą akumulacyjną i jestem zadowolony. Aby nie było, że tylko reklamuję firmę z Zielonej Góry, podaję link firmy z Krakowa. Zanim zaczniesz budować warto sobie tutaj poczytać http://www.cebud.eu/index.php?page=news&kid=2&pkid=29 Im więcej wiedzy, tym trafniejszy wybór najlepszego rozwiązania. Panowie fachowcy napiszcie coś o lepszych rozwiązaniach. Podglądajmy tych z Niemiec, Austrii czy Norwegi. Chociażby po to aby branża "kominkowa" nie skończyła tak jak nasz przemysł motoryzacyjny. Bez jakiejkolwiek złośliwości pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 15.12.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Podciągnę trochę temat, bo coś podupadł. Tak powstaje kominek ciepły szamotowy. [ATTACH=CONFIG]90216[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]90214[/ATTACH] No i tradycyjnie pomiar temperatury spalin na wyjściu z paleniska [ATTACH=CONFIG]90218[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 15.12.2011 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 możesz narysować drogę dymy do komina ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 15.12.2011 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 możesz narysować drogę dymy do komina ? Eniu no wiesz, kto jak kto, ale Ty powinieneś się domyśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 15.12.2011 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 (edytowane) To nie jest kwestia domysłów, tylko dym musi lecieć albo dwoma w dół, albo dwoma do góry i ...coś mi się trudno domyślić jak ? Bo dym, jak to dym ...przy otwartym szybrze omija 3 kanały (opcja rozpałowa), natomiast przy zamkniętym , omija środkowy Edytowane 15 Grudnia 2011 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 16.12.2011 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Na moje oko to dwoma w dol a tym skrajnym z lewej do gory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts