Gość 16.03.2004 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 Czy ktoś kompetentny mógłby mi doradzić, czy możliwe jest podłączenie bojlera do gazowego przepływowego podgrzewacz wody?? W zimie korzystam z bojlera który zasilany jest kotłem węglowym. A na lato chciem kupić przepływówkę gazową i zamiast zimnej wody z sieci dać gorącą z bojlera. Latem nie byłoby problemu bo nie grzeje centralne ale zimą to ciepła woda przepływała by przez podgrzewacz. Czy takie rozwiązanie jest jest dopuszczalne, czy mimo ciepłej wody na zasilaniu palnik zapalałby się ??? pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.03.2004 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 panowie hydraulicy nikt nic nie wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filips 17.03.2004 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 Ciao W zimie korzystam z bojlera który zasilany jest kotłem węglowym. A na lato chciem kupić przepływówkę gazową i zamiast zimnej wody z sieci dać gorącą z bojlera. Latem nie byłoby problemu bo nie grzeje centralne ale zimą to ciepła woda przepływała by przez podgrzewacz. Szczerze mowiac nie rozumiem jak to ma dzialac - sprobuj to wyjasnic po kolei jak malemu dziecku, a moze jakis schemat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.03.2004 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Wyjście ciepłej wody użytkowej z bojlera podłaczone do wejścia zimnej w przepływówce. Latem nie pale w piecu nie podgrzewam bojlera a mam ciepłą wode bo podgrzewa się w przepłwówce. Chodzi mi o zimę, tzn gdy pale to podgrzewam bojler i wtedy ciepła woda użytkowa przepływa najpierw przez przepływówke. Czy to nie przeszkadza przepłwówce, czy palnik zapala się na przepłw wody czy na jej temperaturę. Bo jeżeli będzie płynąc woda o temp. 60 st to bezsensu jest jeszcze uruchamianie się palnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.03.2004 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 wlylot z "bojlera" ! ! !__________ ! ! ! ! zawór zawór ! ! ! ! ! podgrzewacz ! ! !__________! !WylotPzdrTrapp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.03.2004 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 wylot z "bojlera"! !__________! !! !zawór zawór! !! ! ! podgrzewacz! !!__________!!Wylot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.03.2004 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 wylot z "bojlera"!!__________! *********!!**********!zawór ***zawór!**********!!**********! ! ***** podgrzewacz!**********!!__________!!Wylot Wyrzuć gwiazdki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aqwa 18.03.2004 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Proponowałbym "zżenić" to w następujący sposób.Zasilić podgrzewacz przepływowy zimną wodą, wyjście z przepływowego wpiąć w instalację ciepłej wody - uzyskamy połączenie równoległe zamiast proponowanego przez Ciebie szeregowego. W zimie zamykasz zawór przez przepływowym -> pobierasz wodę z bojlera. W lecie zamykasz zawór przez bojlerem a uruchamiasz przepływowy -> pobierasz wodę z przepływowego. Proponowane przez Ciebie połączenie może być niedobre dla przepływowego.Pozdrawiam Marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts