brachol 30.10.2011 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 WitamMam taki przypadek. Instalator zaproponował mi taki układ mianowicie:Mam kocioł MCR + kominek z płaszczem wodnym Makroterm ma to grzać 9 grzejników i 3 pętle podłogówki oraz zasobnik 150 l. Instalator proponuje mi takie rozwiązanie: Chce zaślepić wyjście CWU z pieca gazowego i całą resztę połączyć na rozdzielaczu w który będzie wchodzić zarówno zasilanie z pieca jaki i z kominka oraz wychodzić zasilanie na grzejniki, podłogówkę i wężownicę w zasobniku. Według mojej wiedzy taki układ nie będzie działać o ile zimą jakoś uda się załadować zasobnik to juz latem będzie z tym kłopot bo piec ustawiony na grzanie cwu przełączy wbudowany zawór i puści ciepło na wyjście cwu (które jest zaślepione) i po chwili się wyłączy. Jedyną możliwością załadowania zasobnika będzie odłączenie regulatora pokojowego i ustawienie na piecu temp zadanej. Moim zdaniem powinien podłączyć wyjście cwu do wężownicy i zastosować zawor zwrotny żeby nei wpychało wody w rozdzielacz i to pozwoli rozwiązać tą sprawę grzania zasobnika.Druga sprawa dotyczy sytuacji kiedy do rozdzielacza podłączoa jest wężownica co powoduje sytuację że jak woda krąży w układzie grzejników to jednocześnie wychładza zasobnik.Moim zdaniem najlepiej tą sprawę można rozwiązać w następujący sposób:Zostawić rozdzielacz ale odłączyc od niego wężownice i podpiąć ją do wyjścia cwu z pieca natomiast kominek podłączyć do zaworu trójdrogowego i jedną nitkę do rozdzielacza a drugą przed trójnik do wężownicy wydaje mi się że takie rozwiązanie pozwoli w optymalny sposób połączyc te dwa źródła ciepła.Dobrze myślę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts