Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

De Dietrich MCR II 24 BS 150 czy to jest dobre rozwiązanie?

brachol

Recommended Posts

Witam

Mam taki przypadek. Instalator zaproponował mi taki układ mianowicie:

Mam kocioł MCR + kominek z płaszczem wodnym Makroterm ma to grzać 9 grzejników i 3 pętle podłogówki oraz zasobnik 150 l.

Instalator proponuje mi takie rozwiązanie: Chce zaślepić wyjście CWU z pieca gazowego i całą resztę połączyć na rozdzielaczu w który będzie wchodzić zarówno zasilanie z pieca jaki i z kominka oraz wychodzić zasilanie na grzejniki, podłogówkę i wężownicę w zasobniku.

Według mojej wiedzy taki układ nie będzie działać o ile zimą jakoś uda się załadować zasobnik to juz latem będzie z tym kłopot bo piec ustawiony na grzanie cwu przełączy wbudowany zawór i puści ciepło na wyjście cwu (które jest zaślepione) i po chwili się wyłączy. Jedyną możliwością załadowania zasobnika będzie odłączenie regulatora pokojowego i ustawienie na piecu temp zadanej. Moim zdaniem powinien podłączyć wyjście cwu do wężownicy i zastosować zawor zwrotny żeby nei wpychało wody w rozdzielacz i to pozwoli rozwiązać tą sprawę grzania zasobnika.

Druga sprawa dotyczy sytuacji kiedy do rozdzielacza podłączoa jest wężownica co powoduje sytuację że jak woda krąży w układzie grzejników to jednocześnie wychładza zasobnik.

Moim zdaniem najlepiej tą sprawę można rozwiązać w następujący sposób:

Zostawić rozdzielacz ale odłączyc od niego wężownice i podpiąć ją do wyjścia cwu z pieca natomiast kominek podłączyć do zaworu trójdrogowego i jedną nitkę do rozdzielacza a drugą przed trójnik do wężownicy wydaje mi się że takie rozwiązanie pozwoli w optymalny sposób połączyc te dwa źródła ciepła.

Dobrze myślę?