bagi69 01.11.2011 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Można tak mocować.http://kominki-market.pl/1414-2614-thickbox/gwozdzie-przylepce-gws-32.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagi69 01.11.2011 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Przykleić, i wełnę jak Azje na pal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 01.11.2011 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Witam. Romotop ma izolacje zewnętrzną dolnej części płaszcza wodnego wykonaną z włókna ceramicznego , osłona z blachy ocynkowanej Śmiem twierdzić że ta firma po raz kolejny nie wie co robi ... A już na pewno do czego służy "włókno ceramiczne" ... Kolejny przerost formy nad treścią. Ale podobno nie lubię tej firmy ... to może dla tego tak mi się wydaje Oczekuję na "kontrofensywę" ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 01.11.2011 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Witam. Śmiem twierdzić że ta firma po raz kolejny nie wie co robi ... A już na pewno do czego służy "włókno ceramiczne" ... Kolejny przerost formy nad treścią. Ale podobno nie lubię tej firmy ... to może dla tego tak mi się wydaje Oczekuję na "kontrofensywę" ... Pozdrawiam. Idąc dalej tym tokiem myślenia , skoro rzeczona firma tak robi , to dla pewnych środowisk musi to być jedyne słuszne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
REALeco 06.12.2011 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Jak przystało na forum zapytało się A, trzeba odpowiedzieć B: MOCOWANIE WEŁNY DO PŁASZCZA, ustalone, wykonane: Po konsultacji w producentem kominka - makroterm - sreberko na wierzchu (bez żadnego uzasadnienia, po prostu innego przypadku nie znają), klejenie - próbowałem pattex fix (bezbarwny - wcześniej próba kilkudniowa czy wytrzyma na kominku) - porażka, wełna się rozwarstwia, nic nie trzyma, olałem po pierwszym kawałku. Wyciąłem maksymalnie duże kształtki ( w sumie 4 szt na cały kominek) i połączyłem taśmą alu zbrojoną siatką, zwykłą (taka chyba do 120*C, nie 1200 - jak do rur spalinowych), tą taśmą na obrzeżach do blachy kominka - tyle. Planowałem to na ok 1-2h, zeszło z 6 - teraz wiem, że warto było zlecić to jakiemuś kazkowi od regipsów, pewnie ze 100 by wziął, a ja byłbym zdrowszy (psychicznie), ale na pewno nie przemądrzałkom od kominków, za pewnie 1200...... Wnioski z funkcjonowania: po 1. ciepła z kominka nigdy za wiele, więc pitolenie, że mam za ciepło - kiedy palisz w kominku, w upały ?, teraz troszeczkę go mniej (strzelę że 10-20%), po 2. wyraźnie ustabilizowała się temperatura wody, tzn. nie mam problemu ze spadaniem temperatury po pierwszym szczycie od rozpalenia (było tak, że rosła np. do 75, za chwile spadała do 58 i za cholerę nie chciała wrócić do góry), po 3 nie wpłynęło to zauważalnie na czas osiągnięcia temperatury podczas rozpalania, to wyraźnie zależy o sposobu palenia w tym etapie (a znacznie się podciągnąłem w tej kwestii, niestety po wielu porażkach..). Ciekawostka: makroterm preferuje izolację całego kominka, wraz ze wszystkimi rurami, nawet spalinową do samej ściany - ja taki odważny nie byłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 06.12.2011 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 (edytowane) Witam. ale na pewno nie przemądrzałkom od kominków, za pewnie 1200..... Jak byś trafił faktycznie na "przemądrzałka od kominków" to za zupełną darmochę doradził by Ci za podobną (do Makrotermu) cenę palenisko już "ogacone" wełną i w płaszczyku z ocynku, o nieporównywalnie lepszych parametrach spalania oraz użytkowych, niezmąconym sadzą widoku ognia, automatyką z prawdziwego zdarzenia w miejsce wentylatora do kotła miałowego i "dizajnem" ... trochę odbiegającym () od rzeczonego wynalazku rodem z naszych pięknych gór ... Potem ten "przemądrzałek" nauczył by Cię od razu poprawnie palić w kominku. I miałbyś w każdym momencie palenia w kominku taki widok ognia jak w załączniku, bezproblemowe użytkowanie i parametry pracy takiego kominka ... Napisałeś w poprzednim poście o budowaniu i szansach na zmiany - właśnie poprzez oddanie tego typu wyborów i rzeczy w ręce "przemądrzałków" a nie Pana Kazka od regipsów na takie zmiany w naszej budowlanej rzeczywistości mamy dopiero szanse ... O to chodzi właśnie także tutaj - na Forum Pozdrawiam. Edytowane 6 Grudnia 2011 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 06.12.2011 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Sąsiadowi "KOZAK OD RYGIPSÓW" samochód naprawiał . Pewnie też za stówkę . Zapomniał koła dokręcić , bagatela ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 06.12.2011 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 (edytowane) Sąsiadowi "KOZAK OD RYGIPSÓW" samochód naprawiał . Pewnie też za stówkę . Zapomniał koła dokręcić , bagatela ... To zrozumiałe, bo przecież wkrętarka do płyt GK chyba nie pasuje do kół samochodowych. Tylko zastanawiam się jak to koło odkręcił... Ja jednak nic nie mam do ludzi z wykończeniówki. Szczególnie tych znających swoje umiejętności i szanujących się finansowo. ZRESZTĄ CHYBA TAK JAK KAŻDY Z INWESTORÓW. Edytowane 6 Grudnia 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 06.12.2011 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Forest-Naturaa możesz napisać jakiej firmy można kupić taki dobry kominek w cenie podobnej do Makroterma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
REALeco 08.12.2011 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Witam. Jak byś trafił faktycznie na "przemądrzałka od kominków" to za zupełną darmochę doradził by Ci za podobną (do Makrotermu) cenę palenisko już "ogacone" wełną i w płaszczyku z ocynku, o nieporównywalnie lepszych parametrach spalania oraz użytkowych, niezmąconym sadzą widoku ognia, automatyką z prawdziwego zdarzenia w miejsce wentylatora do kotła miałowego i "dizajnem" ... trochę odbiegającym () od rzeczonego wynalazku rodem z naszych pięknych gór ... Potem ten "przemądrzałek" nauczył by Cię od razu poprawnie palić w kominku. I miałbyś w każdym momencie palenia w kominku taki widok ognia jak w załączniku, bezproblemowe użytkowanie i parametry pracy takiego kominka ... Napisałeś w poprzednim poście o budowaniu i szansach na zmiany - właśnie poprzez oddanie tego typu wyborów i rzeczy w ręce "przemądrzałków" a nie Pana Kazka od regipsów na takie zmiany w naszej budowlanej rzeczywistości mamy dopiero szanse ... O to chodzi właśnie także tutaj - na Forum Pozdrawiam. Podzielam wypowiedź w 100%, tylko w innym wątku p.t. "Jaki kominek wybrać", tutaj rozważaliśmy: Jak mocować wełnę do już posiadanego. Nie jestem w pełni zadowolony z makrotermu, a zasyfiona szyba już mnie nie denerwuje tylko dlatego, że przestałem ją czyścić - to była "syzyfowa praca". Mam taką elektrociepłownię eko-doświadczalną w domu, na jaką mało kto się odważa (przychodzi do głowy), więc jeżeli chodzi o porady z prawdziwiej eksploatacji, kosztów i rozwiązań - mogę służyć wieloma radami, również w sprawie kominka z wentylatorem i wbudowaną wężownicą/wymiennikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 08.12.2011 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Witam. Kup w Makrotermie wermikulitowe wyłożenie paleniska, w tej chwili mają je już w ofercie. Podniesiesz znacząco parametry spalania. Jak już będziesz miał, to spalaj drewno mniejszymi porcjami częściej dokładając. A samo nagrzewanie układu zrób poprzez ułożenie stosu i zapłon górny - piszemy od pewnego czasu (głównie Piotr, Eniu i ja) o takim sposobie palenia i jak użytkownicy kominków to podchwytują to łapią się za głowy że wcześniej tak nie palili. To wszystko plus wełna, diametralnie zmienią walory użytkowe Twojego kominka. Brachol - ww firma ma w ofercie paleniska w zakresie cenowym 4,5 - 14 tys. zł, czyli ... w grę wchodzi co najmniej kilku producentów i kilkadziesiąt modeli innych palenisk. Można wybierać, przebierać i dopasowywać akurat do tego co się chce Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts