zbigor 30.10.2011 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 WitamProszę o konstruktywną krytykę dlaczego miałbym nie umieszczać na strychu kotłowni. Hydraulik z którym rozmawiałem twierdzi że to nie jest dobry pomysł ale nie potrafił mi podać racjonalnego argumentu z wyjątkiem tego że będzie głośno.Dom ma być z 2 pełnymi piętrami i 3 piętrem niepełnym czyli strychem ze skosami gdzie planuję przenieść kotłownie z okolic garażu. Strych będzie użytkowy z przeznaczeniem na zabawy dla dzieci i jakiś mały fitness. Chcę tam wygospodarować miejsce na kocioł max 18kW kondensacyjny z zasobnikiem i być może kiedyś solary.Wydaje mi się że jeśli zrobię wokoło ścianę z pełnej cegły i osłonię dodatkowo watą szklaną to będzie cicho. JA widzę w takim rozwiązaniu same plusy bo zyskuję małe pomieszczenie na różne bambetle tuż przy garażu i nie mam potrzeby budowania komina. Wystarczy "rura" przez dach.Martwi mnie jedynie to że może być głośno ale kocioł planuję nad łazienką wiec moze nie będzie tak źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 30.10.2011 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Z minusów: ciągnięcie niezabudowanej rury gazowej na strych, nieco większe ryzyko zalania. Jeśli strych ocieplony to czemu nie, a z hałasem to raczej przesada zwłaszcza nad łazienką, to nie silnik spalinowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts