Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 137
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak, to co widać na tych zdjęciach to są ściany fundamentowe, narazie są 4 warstwy ale będzie jeszcze jedna, na to poszło ok 600szt bloczków betonowych. Wykopu nie robiliśmy, bo nie trzeba było. Dziś przywieziono 6 aut piasku na zasypanie ławy. Dom budujemy systemem gospodarczym (mój tata- murarz ja- dekarz) więc liczę że te 23000zł starczy na kominy i ściany zewnętrzne. Pustaki ok 7200zł kominy 2 szt 4200zł. a ile reszta wyniesie to zobaczymy.

Witam Wszystkich !!. Jestem kolejnym " budowniczym" projektu Iza i nie umiem rozgryść tych fundamentów u P. Walusiów tzn. jak to wykopów nie trzeba było - bloczki prosto na gruncie, bo z fotek nie można rozszyfrować czy tam jest jakaś przynajmniej skromna ława.Proszę o dodatkowe wyjaśnienie i ile bloczków fund. trzeba na calość. Pozdrawiam.

Witam

U nas był robiony wykop na 1,3m wylana ława 0,4m a reszta z bloczków 9 warstw tj. ok 1100 szt. Fundamenty pod słup w salonie i komin w pom gospodarczym lane z betonu. Poziom "0' fund+płyta+ocieplenie+własna robocizna wyniósł nas ok 14000.

Witam, odpowiedz do kerofos Na terenie dzielki były wykopane fundamenty głębokości 80cm szerokości 40-50cm zalewane betonem dodatkowo kładzone zbrojenie i kamienie. Na tym były murowane ławy fundamentowe z bloczków betonowych, później izolacja pozioma i dopiero ściany nośne z betonu komórkowego.

• 4 weeks później...
U nas bez zmian, czyli wykończeniówki cdn ;/ A na domiar złego zaczęło nam delikatnie zalewać ściany... także na szybko trzeba było robić odwodnienie budynku (a podobno teren był suchy - wg kierownika budowy tylko). Łazienka na poddaszu już gotowa, garderoba zabudowana, teraz robi się reszta pokoi, ale strasznie mozolnie to idzie. Parter, w zasadzie przygotowany pod malowanie. W ten weekend mają wyrównywać działkę, a potem zrobić schody zewnętrzne i taras. Mam wrażenie, że wieki trwa to wszystko, co można by zrobić w miesiąc...

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
Witam. W końcu dotarłem do końca załatwiania " papierologii " - otrzymałem pozwolenie na bud. i jutro geodeta ma wytyczać obrys budynku. Proszę o ewentualne zużycia poszczególnych materiałów, bo wg zestawienia załączonego do projektu jest różnie, najlepiej porównać z zużyciem praktycznym u osób już prawie kończących "IZE ". Dlatego proszę chętne i czasowe osoby o podanie ilości podstawowych materiałów takich jak: stal zbr. , bloczki bet., pustaki ścienne i działowe, beton do zal. fund. i stropu, teriva i inne które zostały zużyte. A zarazem przedstawiam kilka fotek z mojej wizualizacji po zmianach w moim projekcie. Co do kolorów to tylko poglądowe / będą chyba inne /. Pozdrawiam .1.jpg4.jpg5.jpg6.jpg9.jpg

Witam. Bardzo proszę o inf. odnośnie zużycia stali na zbrojenie, ponieważ chcę zamówić a jest duża rozbieżność pomiędzy zestaw. mater. z projektu / 656,880 kg + 234,468 kg / a zest. zrobionym przez wykonawcę tj. ok. 1400 - 1500 kg. Bardzo duża rożnica, bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.

Witam. Bardzo proszę o inf. odnośnie zużycia stali na zbrojenie, ponieważ chcę zamówić a jest duża rozbieżność pomiędzy zestaw. mater. z projektu / 656,880 kg + 234,468 kg / a zest. zrobionym przez wykonawcę tj. ok. 1400 - 1500 kg. Bardzo duża rożnica, bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.

Witam

Nam na całość poszło fi 12 - 500 kg fi 14 - 600 kg fi 6 - 300 kg. Pod warunkiem że robicie strop Teriva jak w projekcie także wykonawca niestety ma racje.

• 2 months później...
My już mieszkamy od lipca, jeszcze dużo brakuje to pełnego wykończenia, ale żyje się komfortowo :) Z takich potrzebnych rzeczy to brakuje nam niektórych drzwi wewnętrznych oraz garderobianych, a także trzeba docieplić stryszek i wykończyć sypialnię. Wczoraj ogarnęliśmy podwórko, niedługo będziemy siać trawę :) Odnośnie ocieplenia to mąż będzie się lepiej orientował, jak tylko będzie miał chwilę to odpowie na pytanie. I jakieś zdjęcia wrzucimy :)

:) więc czeka na jakieś informacje.

fajnie macie już sobie mieszkacie:) napewno mieszka się komfortowo bo w końcu na swoim:) a to ze paru drzwi brakuje i kilku innych rzeczy to mały szczegół... my też odrazu wszystkich drzwi mieć nie będziemy, bo nie wyrobimy z kasą ... planujemy w listopadzie już wejść brakuje nam tylko położenia płytek kontaktów, żyrandoli aaa i malowania - no i można wchodzić narazie na dół z górą ruszymy na wiosne( panele, drzwi,kafle w lazience) reszta juz jest. niby dużo już tego nie zostalo i mąż namawie mnie żebyśmy poczekali do wprowadzki Wiosną ale ja już mam dość mieszkania na tzw. "KUPIE"

ja na około domu już też trochę porobiłam.... dużo pracy mnie to kosztowalo i zakwasów ale wynik końcowy jak dla mnie jest zadowalający:D

było tak

DSC_0286.jpgDSC_0287.jpg

a jes tak... oczywiście jeszcze nie skończyłam bo mi kamieni zabraklo... skończe jak mąż wróci z niemiec i skodyś mi nawiezie kamlotów:)

DSC_0498.jpgDSC_0499.jpgDSC_0500.jpg

trawke też posialam- tylko że jeszcze nie mamy ogrodzenia- jest jakie jest- kiedyś to się zmieni... i pies nam wszędzie lata:(

wymaga to jeszcze dużo pracy ale... nie jes zle jak na mnie samą:)

• 2 months później...