Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie do Blecherta :) co dajemy miedzy płyty z kamienia - piasek czy żwir ???

Recommended Posts

Witam pytanko małe mam.

Czego użyc między płyty - wykonawca sugeruje piasek jednak w katlogach widziałem ze mozna żwir.

co bedzie lepsze w tym wypadku ???

http://images43.fotosik.pl/1181/be11e29c9c86d772med.jpg

dziekuje za rade pozdrawiam radek

To co możesz dać jest uwarunkowane szerokością "przestrzeni między płytami. Piasek - ma granulację 0 - 2 mm [czasem bywa spotkana nazwa mączka, jeśli dotyczy innych rodzajów skal. Żwir / grys ma różne granulacje. Najdrobniejszy może mieć granulację 1 - 2mm, może mieć 2-4 mm lub 2-8mm zależy co i gdzie...

Dzięki za bardzo osobiste pytanko:)

Po pierwsze ja bym te płyty ułożył na suchym betonie. Suchy beton lepiej stabilizuje sam w sobie, a co najważniejsze jest to taras, więc lepiej żeby mrówki nie wynosiły piachu. Uparte mrówki potrafią tak długo ryć, aż niektóre płytki lekko się zapadają/obniżają.

Po drugie fuga z jak najgrubszego kruszywa, które tam wejdzie. Albo kupić specjalną, drogą, chemiczną fugę, która rozwiąże problem wypłukiwania fugi przez deszcze oraz wynoszenia jej przez mrówki. Pozdrawiam

Dzięki za bardzo osobiste pytanko:)

Po pierwsze ja bym te płyty ułożył na suchym betonie. Suchy beton lepiej stabilizuje sam w sobie, a co najważniejsze jest to taras, więc lepiej żeby mrówki nie wynosiły piachu. Uparte mrówki potrafią tak długo ryć, aż niektóre płytki lekko się zapadają/obniżają.

Po drugie fuga z jak najgrubszego kruszywa, które tam wejdzie. Albo kupić specjalną, drogą, chemiczną fugę, która rozwiąże problem wypłukiwania fugi przez deszcze oraz wynoszenia jej przez mrówki. Pozdrawiam

Dziękuję panom za odpowiedzi :)

Wykonawca pod ostatnią warstwą piasku czyli nad klińcem dał jeszcze parę cm piasku z cementem jak twierdzi ma to na celu nie wypłukiwanie piasku w kliniec i właśnie ma zapobiegać zapadaniu się płyt.

co myślisz o GftK vdw 840 plus jest to sprawdzony produkt ?

Generalnie chodzi mi o to aby w przyszłości nie wnośić do pomieszczenia piasku ewentualnie żwiru z tarasu.

Prawdopodobnie zrobię to w ten sposób

-taras bez fug przezimuje i zobaczymy po okresie zimowym i roztopach jaki będzie jego stan

- a dopiero za jakiś czas fugowanie vdf 840

jest to dobre rozwiązanie jak uważasz?

Edytowane przez f.5

Ci od wynalazków chemicznych dzwonią do mnie i zachwalają towar (a ja za nimi:). A praktyka jest nastepująca: fuguję suchym betonem. Jadę zagęszczarką, fuga siada w szczelinach. Dokładnie zamiatam - na max czysto. Delikatnie, ale dokładnie spłukuję "mgiełką". Po paru dniach wszystko szczotkuję octem (ze spożywczego sklepu). Efekt: pod wpływem octu kostka dostaje blasku, lśni:)

Ci co nigdy tego nie robili, niech nie próbują tego robić samodzielnie. Źle spłukany plac, jest tak uwalony betonem, że nadaje się na śmietnik. Wiele razy byłem proszony o konsultacje takich, cudzych działań. Widok tragiczny. I bardzo trudny do naprawienia.

Pozdrawiam

blechert: jedno pytanie: jakiego cementu używasz do fug? "dwójkę" z dodatkami czy "jedynkę"? [pytam z ciekawości ;)]

Uwag dwie:

1. jeżeli jeszcze dasz na podkład piasek z cementem na sucho, to takie coś jak zrobisz trzymać się musi ;)

2. Ocet którego potem używasz ma jeszcze jedną właściwość - zapobiega i / lub likwiduje przebarwienia "jasnoszare wykwity" lubiące wychodzić na kostce...