jackgal 30.10.2011 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Witam!!!Mam dość duży problem i mam nadzieję że może coś ktoś mi podpowie 2 lata temu kupiłem działkę - na początku tego roku dostałem PnB i rozpocząłem budowę domu.W warunkach, które dostałem od PUK-u jest napisane że mam się podłączyć do istniejącej sieci wodociągowej i kanalizacyjnej która jest w drodze gminnej.- oczywiście podłączenie mam wykonać na własny koszt i przekazać bezpłatnie na rzecz Gminy. Jakoś to przebolałem bo to tylko 30mProjekt zrobiony uzgodniony w ZUD właśnie oddany na PnBAle dzisiaj pojawił się problem bo okazało się że ta sieć do której dostałem warunki z PUK-u jest siecią prywatną mojego sąsiada a on nie zgadza się żebym się do niej podłączył jako osoba która będzie parcytypować w kosztach tylko żąda ode mnie całości kwoty na które ma faktury (ponad 28000,00zł) i mam problem bo w warunkach zabudowy jest napisane że nie wolno mieć szamb, studni itp a przewidziana inwestycja skanalizowania tego rejonu jest dopiero na rok 2015 a nie stać mnie na wywalenie takiej kwoty + cena tych 30m które teraz muszę wykonać I moje pytanie - czy PUK miał prawo wydać warunki przyłączeniowe do sieci której nie jest właścicielem (przypominam kanalizacja i wodociąg są w drodze gminnej)Czy zgodne z prawem jest to że Gmina i PUK wymuszają oddanie wykonanej sieci która mam im oddać za darmoProszę o pomoc bo do końca roku muszę się wprowadzić a bez wody i kanalizacji raczej się nie da mieszkać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 31.10.2011 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Tu sobie poczytaj. Dla mnie sprawa dyskusyjna, ale próbujhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?172004-Warunki-techniczne-na-dostawę-wody-za-zgodą-inwestora-proszę-o-pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 07.11.2011 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 (edytowane) I moje pytanie - czy PUK miał prawo wydać warunki przyłączeniowe do sieci której nie jest właścicielem (przypominam kanalizacja i wodociąg są w drodze gminnej) Czy zgodne z prawem jest to że Gmina i PUK wymuszają oddanie wykonanej sieci która mam im oddać za darmo Nie wiem czy mają prawo ale u mnie było identycznie. Dostałem warunki do wpięcia do sieci w drodze. A wodociąg robił sąsiad za co musiałem mu zapłacić około 3000zł a kanalizacji w drodze wcale nie było i 40m musiałem wykonać sam (w drodze gminnej) żeby podpiąć się do istniejącej sieci (co kosztowało mnie tylko materiały 7500zł bo rurę położył zakład gminny ). Tak czy inaczej chyba musisz się dogadać z sąsiadem w partycypacji części kosztów. Położenie wody jest dość tanie ale kanalizacja to już inna para kaloszy. Doczytałem że sąsiad chce całości kasy - fajnie się rozpoczyna sąsiedztwo. Ja na Twoim miejscu bym się wpiął w to co masz w drodze. Skoro masz uzgodniony projekt w ZUDzie to masz prawo to zrobić - tak mi się wydaje. Ja bym tak zrobił - najwyżej będziecie się ciągać po sadach ale będziesz już mógł zakończyć inwestycje. A sąsiadowi zaproponuj uczciwe rozliczenie za tą część rury z której będziesz korzystał. Edytowane 7 Listopada 2011 przez pierwek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts