Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POZIOM MURŁAT - proste, tylko czy na pewno?!

Krizi

Recommended Posts

Witam szanowne grono.

Pytanie do kolegów którzy się pracami ciesielskimi zajmują i znają problem braku poziomów i wielu innych niedociągnięć na wieńcach.

Różni wykonawcy różnie sobie radzą w momencie napotkania tego typu fuszerki. Nie mówię tu o różnicach calowych lub większych bo to rzecz oczywista że się takie zgłasza organom nadzoru lub do poprawki, ale mowa jest o nierównościach rzędu 1-2 cm niezgłaszanych często kierownikowi przez zleceniodawcę a będących w późniejszym etapie solą w oku wykonawcy więźby.

Czy miał ktoś z was problemy spowodowane poziomowaniem np. klinami, podkładkami dystansowymi itp.

Słyszałem o jakiejś zaprawie wypełniająco-pęczniejącej... ktoś słyszał lub stosował

Proszę o rzeczowe opinie?

Do poziomowania murłat używam sklejki o różnych grubościach.

Samo poziomowanie, czy i jak to nie jest problem.

Problem stanowi różnej wielkości szczelina powstała w skutek wyprostowania nierówno wylanego wieńca.

Na zadaną pod dyskusję sytuację warunki odbiorów mają jednoznaczną wykładnię...murłata ma na wieńcu jednolicie i całości dolegać!.

Większość wykonawców nie napotyka żadnych problemów w tej kwestii, ale zdarza się raz po raz że przy odbiorze technicznym wykonana solidnie i fachowo więźba dachowa nie dostaje aprobaty a w dzienniku budowy widnieje wpis "z powodu źle osadzonych murłat"

Samo poziomowanie, czy i jak to nie jest problem.

Problem stanowi różnej wielkości szczelina powstała w skutek wyprostowania nierówno wylanego wieńca.

Na zadaną pod dyskusję sytuację warunki odbiorów mają jednoznaczną wykładnię...murłata ma na wieńcu jednolicie i całości dolegać!.

Większość wykonawców nie napotyka żadnych problemów w tej kwestii, ale zdarza się raz po raz że przy odbiorze technicznym wykonana solidnie i fachowo więźba dachowa nie dostaje aprobaty a w dzienniku budowy widnieje wpis "z powodu źle osadzonych murłat"

ej ale co reklamujesz, tę zaprawę?

jeśli tak, to doucz się trochę bo nie ma czegoś takiego jak aprobata w dzienniku budowy.

ej ale co reklamujesz, tę zaprawę?

jeśli tak, to doucz się trochę bo nie ma czegoś takiego jak aprobata w dzienniku budowy.

Nie mam pojęcia skąd się wziął u Ciebie wniosek że coś reklamuję.

Zadając pytanie, co prawda ukryte gdzieś między linijkami tekstu chciałem wysłuchać opinii fachowców a nie polemizować z kimś o jego domysłach.

Co do zwrotu "nie dostaje aprobaty w dzienniku budowy" oczywiście miałem na myśli negatywny wpis dotyczący w/w zagadnienia.

Przepraszam bardzo.

Czy ja piszę aż tak bardzo nie zrozumiale.

Upraszczając dotychczasowe wątki..... co zrobić z przestrzenią między wieńcem a murłatą powstałą na skutek poziomowania - prostowania wieńca budynku, mając na uwadze późniejszy odbiór techniczny konstrukcji.

Puste przestrzenie murarz powinien podbić betonem. Pozdrawiam.

Takie rozwiązanie jest oczywiście najczęściej stosowane ALE gdy odbioru dokonuje skrupulatny a wręcz wredny w tym co robi Inspektor to sprawa już taka prosta nie jest. A dlaczego... ponieważ na krzywy nie wykonany prawidłowo wieniec, bardzo często też nie odebrany przez kierownika czy inspektora nie mamy prawa jako fachowcy wejść. A gdy już to zrobiliśmy to odpowiedzialność za wypełnienie spoczywa na wykonawcy więźby niestety.

murłata - pomijając szczególne przypadki- nie jest żadnym wielkim elementem konstrukcyjnym, ale zwykłym tradycyjnym rozwiązaniem na przymocowanie dachu do muru. Zamiast murłaty można stosować kątowniki, można stosować specjalne szyny do wbetonowania w których zaczepia się specjalne łapki, można wreszcie zastosować coś w rodzaju marki i spawać blaszki z otworami, rozwiązań jest wiele. Zawsze będą jakieś miejsca gdzie murłata nie będzie dochodziła do wieńca , bo ani murłata ani wieniec nie są obrabiane na szlifierce do płaszczyzn, kwestia tylko jaki luz jest dopuszczalny, i czym wypełnić pustki. Zapraw montażowych jest bardzo wiele, jedna z lepszych to Ceresit CX5 bądź CX15, ale trzeba rozrabiać bardzo zimną wodą i spieszyć się bo twardnieje w kilka minut. A jeśli kotwy do mocowania murłaty są gęsto (1-1,20m) to niczym można nie wypełniać, albo pianką , bo między podporami 1,20m belka 14/14 nie odkształci się znacząco.

W ogóle stosowanie murłaty poziomej do dachów jętkowych jest poważnym błędem, powinno się robić murłatę obróconą zgodnie z kątem krokwi i specjalne nakładki tzw. siodełka , przynajmniej wg podręczników ciesielskich ale nie widziałem jeszcze dachu z takim połączeniem.

Prawie wszystko co piszesz o murłatach i sposobie ich montowania to prawda, oczywiście jeśli taki lub inny sposób jest wytyczną dokumentacji. O zaprawach które podajesz za przykłady gdzieś czytałem choć jeszcze nie miałem okazji ich zastosować osobiście. Co do samych murłat to niestety nie mogę się z Tobą zgodzić że nie są jak mówisz elementem konstrukcji.

Murłata jest ważnym jak nie najważniejszym elementem konstrukcji i jako element pewnej całości podlega odbiorowi technicznemu jak każda inna konstrukcja inżynieryjna a co się zaś tyczy dopuszczalnych odchyleń w braku przylegania murłaty do wieńca to jest to temat raczej nie do obejścia - ma przylegać w całości swojej płaszczyzny.

W temacie układania murłat pod kątem zgodnym nachyleniu krokwi się wypowiadał nie będę.

Rozpoczynając montaż więźby pierwsze co powinniśmy zrobić to sprawdzić wieniec w dwóch płaszczyznach i w przypadku odstępstw dalsze prace po uzgodnieniach z kierownikiem budowy.

Murłata (namurnica) powinna teoretycznie (i praktycznie) całą powierzchnią dolegać do wieńca. Dokręcając nakrętki nadajemy jej naprężenie wstępne stabilizujące ją z wieńcem. Montowanie murłat nie jest obowiązkiem można krokwie kotwić bezpośrednio do wieńca. Dodam jeszcze, że wieniec też nie jest konieczny. Konieczne jest natomiast dokładne wykonanie każdego etapu budowy a rolą kierownika jest tego dopilnować. Pozdrawiam.