eniu 02.11.2011 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Liwko , kiedy wpadniesz na piwko ? Ale na poważnie! Myślę ,że jak zobaczysz ile ja mam "kłopotu" z paleniem w dobrze skonstruowanym piecokominku kumulacyjnym, zaczniesz śpiewać na forum innym głosem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greyhawk 02.11.2011 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 (edytowane) he? trampkiem nie? joke:p jak kominek to kominek, jak piec za tysiaka co i rower można spalić to co innego, wiadomo jak życie przyciśnie... ale kopcenie takim gównem jakoś mi się kłóci światopoglądowo. inny problem to rodzaj tego drewna z mojej posesyjki, ale o tym kiedy/gdzie indziej. eniu, forest, rozwiniecie Wasze poprzednie/ostatnie posty? jak taka instalacja/instalacje kominek(ew.piec)/co/cwu/podłogówka/elektryczne miały by wyglądać? eniu opiszesz swój piecokominek "aktualny" ew. linka zapodasz? trochę się pogubiłem w twoim wątku:) Edytowane 2 Listopada 2011 przez greyhawk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 02.11.2011 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Witam. Mam jeszcze 5 minut no to polobbujemy jeszcze trochę bo nareszcie na kominki zeszliśmy ... Greyhawk - zobacz jaki kominek ma Liwko. Całkiem przyjemny. Teraz sobie wyobraź praktycznie podobny wielkością i wyglądem (no to rzecz względna osobniczo), który przy niemal identycznej obsłudze będzie zaspokajał całe zapotrzebowanie na ciepło i ciepłą wodę w Twoim domu. Przy takim samym nakładzie pracy jakim Liwko sobie popala dla przyjemności. Liwko - Ty powiedz nam ile czasu zajmuje Ci palenie i czy jest to dla Ciebie kłopotliwe czy raczej należy do przyjemności. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greyhawk 02.11.2011 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 i o to mi się rozchodzi w tym temaci, dzięki. teraz inwigilacja liwki będzie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.11.2011 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Nie no nikt mi wciśnie ,że jak ma za ciepło w domu to otwiera okna.To po huk ta energooszczędność-szczelność,kontrolowana wentylacja, reku..Przewija się to przez watek zupełnie niepotrzebnie.To po pierwsze.Jak wytłumaczyć żonie ,że se napali w ..........w czymś tam(ona chce kominek) 6 razy w sezonie..No nie przemawia to do mnie w żaden sposób.Kominek to klimat jak to prawi jeden jegomość.Co to jest ten klimat???Zawsze myślałem ,że jak w chałupie jest hycowato to palenie w kominku to zajefajna przyjemność.Ciekawi mnie co żona myśli na ten temat? Autor zamierza wiele zrobić..jak na razie tylko zamierza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 02.11.2011 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 (edytowane) Dla przyjemności odczuwania ciepła.. http://www.kafle-kominki.pl/kominek_janki.htm Ciepła ławka / leżanka ... całość grzeje promieniowaniem . Taki temat dla leniwych.. jeden wsad drewna ..nagrzane..i błogie lenistwo.. Edytowane 2 Listopada 2011 przez M***ki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 02.11.2011 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Dla przyjemności odczuwania ciepła.. http://www.kafle-kominki.pl/kominek_janki.htm Ciepła ławka / leżanka ... całość grzeje promieniowaniem . Taki temat dla leniwych.. jeden wsad drewna ..nagrzane..i błogie lenistwo.. Ciepło może przyjemne, kominek paskudny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 02.11.2011 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 he? trampkiem nie? joke:p jak kominek to kominek, jak piec za tysiaka co i rower można spalić to co innego, wiadomo jak życie przyciśnie... ale kopcenie takim gównem jakoś mi się kłóci światopoglądowo. inny problem to rodzaj tego drewna z mojej posesyjki, ale o tym kiedy/gdzie indziej. eniu, forest, rozwiniecie Wasze poprzednie/ostatnie posty? jak taka instalacja/instalacje kominek(ew.piec)/co/cwu/podłogówka/elektryczne miały by wyglądać? eniu opiszesz swój piecokominek "aktualny" ew. linka zapodasz? trochę się pogubiłem w twoim wątku:) Temu co może być dla Ciebie interesujące , poświęcił sporo czasu Samuraj w moim wątku . Skup się na tym , na opisach Wojtka a zawitasz w świecie o którym tu mówimy z Forestem. To kontynuacja zainicjowanej akcji pt "Taki sobie piecyk". Manipulując paleniskiem, wielkością szyby, wymiennikami - można osiągnąć cel . Cel musi być dopasowany do potrzeb - głównie budynku, trochę inwestora (ki ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.11.2011 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Liwko , kiedy wpadniesz na piwko ? Ale na poważnie! Myślę ,że jak zobaczysz ile ja mam "kłopotu" z paleniem w dobrze skonstruowanym piecokominku kumulacyjnym, zaczniesz śpiewać na forum innym głosem... Gazowane mi nie służy:D Wlecę, wlecę Przy takim zapotrzebowaniu na ciepło, to tak jakbyś kupował lodówkę do schłodzenia jednego piwka:D Schłodzić, schłodzi, tylko po co z resztą niewykorzystanego miejsca;) Jeżeli sam dom będzie miał sporą akumulację to wstawianie dodatkowego akumulatora do salonu mija się z celem. Gdyby to był dom szkieletowy to rozwiązanie było by super. Ten akumulator, w postaci bufora, najlepiej jest postawić w kotłowni i zasilać ni wodne ogrzewanie, najlepiej podłogowe. W domu będziemy mieć zawsze ciepło, a kominek rozpalimy kiedy będziemy mieli na to ochotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greyhawk 02.11.2011 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 (edytowane) hę? nie pisałem, że będę otwierał okna, pytałem jak rozwiązać problem bez przegrzania/czyli konieczności przewietrzania, zwracając uwagę na to, że ciśnienie na energooszczędność nie idzie w parze z tym oczywiście czasem trza to zrobić i tyle, ale nie o incydenty chodzi.niktspecialny, napisałeś, że "autor dużo zamierza zrobić. na razie zamierza"., a co, mam najpierw zrobić a potem tu pisać?nie skumałem. "jeszcze nie wiem kiedy/czy żona" ma do powiedzenia tyle o ile się jej zapytam, od budowy domu ja jestem, ona może wybrać sobie płytki. chce mieć ogień za szybką, będzie miałą, reszta jej nie obchodzi:) liwkow sumie to logiczne, przy akumulacyjności"z kafla" upierałem się troszkę z sentymentu, chociaż jak cierpliwości wystarczy to taką podgrzewaną ławeczkę sobie sieknę, potomka spłodzić na czymś takim, hehe, czad:)eniuwertuję ten projekt samuraja, problem w tym, że nie do końca kumam. jak możesz w grzech zdaniach opisać zasadę działania(baaaardzo ogólnie) będzie fajnie, tyłek o to będę zawracał jak będę miał pewność, że przeczytałem wszystko ze zrozumieniem:)forestlobbuj lobbuj, na razie mi się podoba;)wszystkim b. dziękuję, zaczyna mi się "klarowac"XDps. w układzie z buforem byłby jakiś zaworek/ miernik żeby nie przegrzać zbiornika? a zbytek ciepła przez szybkę i do komina?niech się ktoś zlituje nade mną i napiszę o zasadzie tego bufora. woda się w nim grzeje z kominka/elektrycznie i co dalej? bufor jest z cwu a wężownica grzeje pod podłogówkę czy odwrotnie(lame,wiem:p )jak elektrycznie to jak? jakimś piecem/grzałką? rzućcie coś to pogoogluję. Edytowane 2 Listopada 2011 przez greyhawk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.11.2011 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 A jak my mamy ochotę palić w zimowe wieczory siedem dni w tygodniu .Nie tylko jak przyjedzie teściowa co by jej poliki podrumienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.11.2011 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Liwko - Ty powiedz nam ile czasu zajmuje Ci palenie i czy jest to dla Ciebie kłopotliwe czy raczej należy do przyjemności. Pozdrawiam. No 10 razy w roku to sama przyjemność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.11.2011 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Forest, ja jeszcze mam sąsiadów i widzę jak mało kłopotliwe jest codzienne palenie w kominku. Takie palenie zajmuje im czasu niemal na cały rok;) Jak ktoś lubi, proszę bardzo, ale roboty jest przy tym co nie miara:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.11.2011 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Tak jeszcze dodam. Kolega ma gaz i kominek z płaszczem. Co roku palił dużo w kominku by oszczędzić na gazie. Znudziło mu się, grzeje gazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.11.2011 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 greyhawk wiem,że nie ty otwierałbyś okna .Wiem też ,że ty jesteś jak peron główny w tej przyszłej inwestycji.Wiem także ,że małżę masz bardzo stanowcza a to wiele zmienia w planach . "bez kominka sam będziesz mieszkał w tym domu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.11.2011 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 To ja też tak jeszcze dodam.Kumpel ma gaz i KZPŁW. Co roku palił dużo gazem by na zimę zaoszczędzić na drewnie.Znudziło mu się i jak se przeliczył to sezon zaczyna od grzania w kominku a gazem jak mu przy -20 stC zew.nie chce się du.py ruszyć do drewutni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 02.11.2011 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Gazowane mi nie służy:D Wlecę, wlecę Przy takim zapotrzebowaniu na ciepło, to tak jakbyś kupował lodówkę do schłodzenia jednego piwka:D Schłodzić, schłodzi, tylko po co z resztą niewykorzystanego miejsca;) Jeżeli sam dom będzie miał sporą akumulację to wstawianie dodatkowego akumulatora do salonu mija się z celem. Gdyby to był dom szkieletowy to rozwiązanie było by super. Ten akumulator, w postaci bufora, najlepiej jest postawić w kotłowni i zasilać ni wodne ogrzewanie, najlepiej podłogowe. W domu będziemy mieć zawsze ciepło, a kominek rozpalimy kiedy będziemy mieli na to ochotę Ja napisałem "masy akumulacyjnej w termosie". To nie jest typowy piec akumulacyjny , który stygnie kiedy chce, tylko wtedy kiedy mu na to pozwolimy. Musimy sobie jeszcze wyjaśnić kilka spraw po drodze . Każda orientacja ma swoje wymagania , nawet seksualna . Nie można jednocześnie stać na szczycie góry i zażywać kąpieli w morzu... Jeśli dla kogoś budującego dom energooszczędny ,ważniejsze od energooszczędności jest ...palenie codziennie dla "klimatu", to ma dwa wyjścia. Wizyta u psychologa, lub zbudowanie kominka otwartego o specjalnej konstrukcji do domu pasiv. Tak by mógł to co zaoszczędzi , przep*er*olić od razu w komin . Brak wiedzy, brak dobrych przykładów , nawiedzeni teoretycy od wszystkiego... tak będzie jeszcze jakiś czas. Plany są , chęci pewnie też się znajdą ...Jak zdrowie pozwoli , może zbuduję dom w którym spalę dwa metry drewna na sezon . Ale to jeszcze trochę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.11.2011 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Zaoszczędzić na drewnie??? Gaz ma tańszy od drewna? Co on Putin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greyhawk 02.11.2011 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Tak jeszcze dodam. Kolega ma gaz i kominek z płaszczem. Co roku palił dużo w kominku by oszczędzić na gazie. Znudziło mu się, grzeje gazem. tego się obawiam, a przy najmniej zakładam, że kiedyś tak będzie dlatego dostaje zawsze elektryczność. czas pokaże co będzie "głównym" źródłem ciepła. greyhawk wiem,że nie ty otwierałbyś okna .Wiem też ,że ty jesteś jak peron główny w tej przyszłej inwestycji.Wiem także ,że małżę masz bardzo stanowcza a to wiele zmienia w planach . hehe, co fakt to fakt, na pewne rzeczy nie ma mocnych:) jak napisałem Pani wystarczy szybka i płomyk, reszty nie odróżni nawet. co więcej, zaoferowała się, że jak raz dziennie to sama może dorzucać ciekawe kiedy zmieni zdanie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.11.2011 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Ty chcesz mieć jeszcze kable grzewcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts