Liwko 04.11.2011 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Kominek z płaszczem, bufor, automatyka, kocioł gazowy, przyłącze( pewnie za niedługo), PC do CWU. Za to wszystko, a nawet i mniej, masz już PC do CO i CWU i niskie rachunki. Jaki sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.11.2011 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Kominek z płaszczem, bufor, automatyka, kocioł gazowy, przyłącze( pewnie za niedługo), PC do CWU. Za to wszystko, a nawet i mniej, masz już PC do CO i CWU i niskie rachunki. Jaki sens? W swoich rachunkach musisz uwzględnić jednak: 1) Odwierty pionowe są drogie a poziome nie każdemu pasują, a nawet jak pasują , to nie każdy ma ochotę wywrócić do góry nogami całą swoją działkę . 2) Koszt samej PC do CO może być nawet porównywalny , ale wtedy chętni na kominek dla klimatu mają koszt dodatkowy. 3) Są ludzie , dla których kominek jest formą uniezależnienia się od kaprysów dostawców innych nośników energii . Nie są skazani wyłącznie na powietrzny, bo i wodny można zrobić nie mając "prundu" 4) No i wreszcie cała rzesza tych którzy kochają kominki i te kilka razy w roku , gdy rzeczywiście nie ma się ochoty palić , jakoś przeżyją. Oom 130 m2 ogrzać 6 metrami drewna na sezon to tez argument ekonomiczny nie do pogardzenia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.11.2011 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 W swoich rachunkach musisz uwzględnić jednak: 1) Odwierty pionowe są drogie a poziome nie każdemu pasują, a nawet jak pasują , to nie każdy ma ochotę wywrócić do góry nogami całą swoją działkę . 2) Koszt samej PC do CO może być nawet porównywalny , ale wtedy chętni na kominek dla klimatu mają koszt dodatkowy. 3) Są ludzie , dla których kominek jest formą uniezależnienia się od kaprysów dostawców innych nośników energii . Nie są skazani wyłącznie na powietrzny, bo i wodny można zrobić nie mając "prundu" 4) No i wreszcie cała rzesza tych którzy kochają kominki i te kilka razy w roku , gdy rzeczywiście nie ma się ochoty palić , jakoś przeżyją. Oom 130 m2 ogrzać 6 metrami drewna na sezon to tez argument ekonomiczny nie do pogardzenia ... Oczywiście masz rację, tyle że kominek z płaszczem najczęściej jest robiony by zaoszczędzić na gazie. Jeżeli ktoś chce mieć taki i w nim palić jego sprawa, tyle że po co w tym momencie dublować systemy? Najczęstszy argument przeciwko PC to to, że jest droga, a później inwestorzy montują wszystkiego po trochu i mają jeszcze drożej. Wiesz przecież Piotrze, że jestem przykładem gdzie można mieć i PC i kominek za rozsądne pieniądze. Mam ciepło, mam tanio, a jak mam ochotę to rozpalę w kominku. Są tacy co mają tanio drewno i czas, to niech idą w kierunku pieców czy kominków, ale ilu jest takich na forum, co po kilku latach psioczą na kominki bo już nie jest ani fajnie ani przyjemnie. Co do ogrzania 6-cioma metrami domu 130m, to podejrzewam, że mój dom nie odbiegał by wiele od tego, tyle, że ja wolę kupić drewno połupane i sezonowane a to u nas ponad 200 zł/m. Wychodzi niemal tyle samo co z PC a roboty nie mam żadnej;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.11.2011 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Nic nie mam przeciwko posiadaczom PC + kominek . Ale z lobbingiem by zakładać PC , a z kominkiem dać sobie spokój muszę walczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.11.2011 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Nic nie mam przeciwko posiadaczom PC + kominek . Ale z lobbingiem by zakładać PC , a z kominkiem dać sobie spokój muszę walczyć Rozumiem:) Czekam na łapówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.11.2011 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Będziesz u enia , wpadnij i do mnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.11.2011 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Będziesz u enia , wpadnij i do mnie . Nie omieszkam, nie omieszkam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts