Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stan deweloperski 2000zł/metr?

lola_lilu

Recommended Posts

Artis0 - wcale nie rzadkie jest wydawanie większej kasy na wykończeniówkę (i to same okładziny, ściany, łazienki itp.), niż NETbet wydał/wyda na całość. Tak więc to jest naprawdę ekstrema, co więcej - przy dobrym efekcie wizualnym.

Z gatunku kosztów budowy do stanu deweloperskiego. Z analizowanych przeze mnie spisów kosztów ludzi: a) do których mam jakie takie zaufanie co do rzetelności spisów , b) budujących wyłącznie ekipami lub zatrudniających dewelopera do jakiegoś etapu, c) którzy dociągnęli budowę do stanu deweloperskiego po gwałtownym wzroście kosztów budowy w 2007, wynika, że przy braku szczególnych szaleństw koszt stanu deweloperskiego wahał się pomiędzy 1600-2000 zł za m2 powierzchni po podłodze. Cena była przede wszystkim uzależniona od:

- metody budowy (np. deweloper do etapu SSO, a później ekipy, to metoda nieco droższa, ale mająca swoje zalety)

- instalacji (głównie tego, czy był, czy nie był instalowany rekuperator i went. mech.), użytych materiałów (np. dachówka mniej lub bardziej wypasiona) itp.

- zaangażowania czasowego w budowę (wyszukiwanie materiałów i ekip).

- samego budynku (istnienia kosztochłonnych rozwiązań architektonicznych).

Można taniej (dokładając własną pracę, co nie zawsze się opłaca). Można też oczywiście drożej. Na ile jestem w stanie to stwierdzić, jest to jednak sensowny punkt odniesienia.

• 10 months później...

Witam serdecznie,

planuję kupno mieszkania w niedużej kilkurodzinnej kamienicy. Mieszkanie 70m2. Mieszkam w województwie lubuskim, w małej miejscowości nieopodal Gorzowa Wielkopolskiego. Moje pytanie jest takie jaką właściciel może zaproponować cenę? Ile może kosztować m2 takiego mieszkania? Z tego co wiem, to nie ma grzejników. Do budynku doprowadzony jest gaz, który trzeba sobie podłączyć-zakupic piec, sa wypuszczone gniazdka i podlłczona woda, ściany i podłogi są gołe. zastanawiam się jak drogie takie mieszkanie może byc? Proszę o jakieś orientacyjne propozycje.

Z góry wielkie dzięki:)