Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wygodne schody wewn?trzne....

Recommended Posts

Często pojawia się szerokość 110 cm i to jest właśnie minimalna szerokość biegu schodów z godnie z przepisami budowlanymi. Na etapie budowy stanu surowego mój inspektor nadzoru bardzo dbał aby ten wymiar był zachowany. Niestety nigdy nie sprawdzałem tego wymogu w przepisach budowlanych - chyba z lenistwa, bo taką szerokość miałem w projekcie i mam w domu, więc nie miałem motywacji.

Jeśli wierzyć, że moja baza aktualnych tekstów prawnych jest aktualna, to na chwilę obecną minimalna szerokość użytkowa biegu i spocznika schodów wewnętrznych w domach jednorodzinnych wynosi 80 cm (minimalna to nie znaczy wygodna).

"Szerokość użytkową schodów stałych mierzy się między wewnętrznymi krawędziami poręczy, a w przypadku balustrady jednostronnej - między wykończoną powierzchnią ściany a wewnętrzną krawędzią poręczy tej balustrady. Szerokości te nie mogą być ograniczane przez zainstalowane urządzenia oraz elementy budynku.

Szerokość użytkowa schodów zewnętrznych do budynku powinna wynosić co najmniej 1,2 m."

U mnie mają 120 i 124 cm. Tyle miałem akurat miejsca ...

A tak, nawiasem mówiąc to pan Jan, fachowiec który te schody rozmierzał, miał takie powidzonko (przyznacie, dość makabryczne) - schody maja mieć takie wymiary by można było po niech znieść poziomo trumnę ... brr..............

Pozdrawiam i życze długich, długich lat życia w szcześciu i zdrowiu :wink:

No Wowka, jak zauważyłam ty masz wszystko najlepsze i największe. Słowem - Pierwyj sort :lol: