tomek4 31.10.2011 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Witajcie, stoję właśnie przed wyborem regulatora pokojowego do kotła Junkers Cerapur Smart ZSB.Najlepiej odpowiadałby mi bezprzewodowy, ale w czeluściach internetów znalazłem informacje że są dwa rodzaje sterowników: włącz-wyłącz i z płynną modulacją... Na hasło bezprzewodowe google wyrzuca dwie nazwy Auraton, Euroster - tylko czy są to te z płynną modulacją, czy włącz-wyłącz ? Czy oprócz regulatorów Junkersa serii FR (niestety przewodowe) są inne umożliwiające sterowanie mocą ? Czy to ma aż takie znaczenie w oszczędnościach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 31.10.2011 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Witajcie, stoję właśnie przed wyborem regulatora pokojowego do kotła Junkers Cerapur Smart ZSB. Najlepiej odpowiadałby mi bezprzewodowy, ale w czeluściach internetów znalazłem informacje że są dwa rodzaje sterowników: włącz-wyłącz i z płynną modulacją... Na hasło bezprzewodowe google wyrzuca dwie nazwy Auraton, Euroster - tylko czy są to te z płynną modulacją, czy włącz-wyłącz ? Czy oprócz regulatorów Junkersa serii FR (niestety przewodowe) są inne umożliwiające sterowanie mocą ? Czy to ma aż takie znaczenie w oszczędnościach ? Auraton i euroster to on/offy Ty musisz kupić sterownik junkersa ,żeby sterować modulacją Ale tak naprawdę to takie sterowniki są bez sensu.Mierzą temperaturę w jednym miejscu. Przecież masz (jeśli masz) głowice na grzejnikach i krzywą grzania . To załatwia wszystko .Możesz kupić głowice elektroniczne na grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 31.10.2011 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Krzywą grzania ? Kojarzę ten termin z pogodówki, której nie mam.Czyli same głowice (klasyczne) dadzą rade ? A co z niższą temp. nocną ? I jeszcze jedno, czy bez sterownika pokojowego, kocioł sam będzie modulował mocą w zależności od ustawień głowic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 31.10.2011 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Z tego co się orientuję, niech najwyżej mądrzejsi poprawią, to bez sterowania, jak ustawisz ręcznie określoną temperaturę zasilania to kocioł będzie się starał osiągnąć ją jak najniższą mocą. Jeśli więc pozamykają się wszystkie głowice, woda będzie miała krótki obieg czyli wróci cieplejsza do kotła to zmniejszy on moc, aż do wyłączenia gdy moc min. i tak będzie za duża. Jeżeli temp. zewnętrzna spadnie i ustawiona temp. na piecu będzie za niska żeby utrzymać komfort cieplny to będziesz musiał ręcznie ją podwyższyć. Oczywiście bez sterowania pokojowego uzyskanie obniżenia nocnego będzie możliwe tylko poprzez przestawienie głowicy termostatycznej lub obniżenie temperatury zasilania na kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 31.10.2011 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Czyli sterownik pokojowy niejako wyprzedza trochę kocioł i sam nim steruje nie czekając aż kocioł zmniejszy swoją moc mierząc temp. powrotu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 31.10.2011 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 I jeszcze pytanie, jak osiągnąć w nowym domu temperatury 8st garaż 24st łazienka i 20st ?Czy mogę ustawić sterownik pokojowy na 20 st i przykręcić zawory przepływu na grzejnikach (nie głowice) ? W łazienkach były by otwarte na maxa dając 24st, a w garażu na min dając 8st ? Nie musiałbym wtedy kupować głowic, które wydają się zbędne. Mógłbym ustawić temperatury dzień/noc i korzystać z innych funkcji regulatora. Czy to ma sens ? Czy w takim wypadku lepszy jest sterownik modulowany niż on/off ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts