supernik 31.10.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 (edytowane) Witam. Chciałem zapytać szanowne grono ekspertów, jak powinny wyglądać obróbki blacharskie przy desce okapowej i na skraju dachu. Tzn wiem ze belkę lub deskę obija się blacha, ale jak to powinno być zrobione ?, z jednej strony od dołu należy zostawić miejsce na wsuniecie panela od podbitki jak mniemam ? i blachę zakończyć na okrągło a w to wsunie się panel ? jaki odstęp zachować od krokwi ? z drugiej strony jak się robi aby deszcz nie dostawał się pod blachę ? Bo tego miejsca nie da się chyba normalnie zakończyć szczelnie ? słyszałem o rynience - na rysunku szczegół nr 1 - czy tak się ją robi ?, czy są inne możliwości ? Zdjęcia w pliku, który można edytować. https://docs.google.com/drawings/d/1XPWdmWlrFL2MPDyIp9KnDSNIqKTlvo2tOD9JwxPMrhs/edit Edytowane 31 Października 2011 przez supernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 31.10.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Rynienka jest w porządku natomiast blacha obróbkowa powinna zachodzić na falę blachodachówki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
supernik 01.11.2011 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Rynienka jest w porządku natomiast blacha obróbkowa powinna zachodzić na falę blachodachówki. Pozdrawiam. A nie dało by rady naszkicować ? Link pozwala na edycję rysunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.11.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Pozwala, ale ja tylko poszerzyłem obróbkę gdyż nie potrafię odgiąć tego pionowego kawałka.ozdrawiam., Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 01.11.2011 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Podepnę się pod temat... w tym tygodniu chcę okuć dwie jaskółki u siebie w domu, podbitkę mam zrobioną. Blacharz wykonuje odpowiednie zagięcia blach i mam pytanie co do mocowania owych blach. Mocowanie będzie do płaszczyzny bocznej 15-to cm krokwi za pomocą wkrętów samogwintujących z podkładkami gumowymi - jaka odległość powinna być pomiędzy każdym wkrętem na długości 3,5m? Czy konieczne jest wykonywanie szerszych otworów w okuciu, w celu umożliwienia pracy blachy podczas zmiany wymiaru z powodu różnych temperatur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
supernik 01.11.2011 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Podepnę się pod temat... w tym tygodniu chcę okuć dwie jaskółki u siebie w domu, podbitkę mam zrobioną. Blacharz wykonuje odpowiednie zagięcia blach i mam pytanie co do mocowania owych blach. Mocowanie będzie do płaszczyzny bocznej 15-to cm krokwi za pomocą wkrętów samogwintujących z podkładkami gumowymi - jaka odległość powinna być pomiędzy każdym wkrętem na długości 3,5m? Czy konieczne jest wykonywanie szerszych otworów w okuciu, w celu umożliwienia pracy blachy podczas zmiany wymiaru z powodu różnych temperatur? DOBRE PYTANIE. chętnie popatrzę na szkic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.11.2011 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Radzę wykonać podłużne otwory lub okrągłe większe. Ilość krętów i ich rozmieszczenie według uznania montażysty i walorów estetycznych. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 04.11.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Radzę wykonać podłużne otwory lub okrągłe większe. Ilość krętów i ich rozmieszczenie według uznania montażysty i walorów estetycznych. Pozdrawiam. ...dziękuje za odpowiedź, a jak się mają te podłużne otwory, do metody zamocowania? Tzn. użyję wkręta farmerskiego z uszczelką gumową (nie wiem jaka jest fachowa nazwa, być może to są te samowulkanizujące) czy owa "uszczelka" nie zablokuje funkcji tego otworu podłużnego...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.11.2011 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Nie zablokuje. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 04.11.2011 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 A tak rozmawiamy, a jakie są konsekwencje nie zastosowania powiększonych otworów w blasze? Chodzi mi o dwa pasy blachy wysokości 18cm i długości 2m + 1,5m, w sumie 3,5mb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.11.2011 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 W lecie mogą wystąpić pofalowania. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 04.11.2011 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Przepraszam, że drąże temat, ale ciekawią mnie owe fakty... czy takie pofalowania występujące w gorące lato, a w chłodne dni zanikają...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.11.2011 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Czasami jest, że rano jest prosto, w południe faluje a wieczorem znowu jest prosto. Zimą będzie prościutko. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts