Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obrobki blacharskie

supernik

Recommended Posts

Witam.

Chciałem zapytać szanowne grono ekspertów, jak powinny wyglądać obróbki blacharskie przy desce okapowej i na skraju dachu.

Tzn wiem ze belkę lub deskę obija się blacha, ale jak to powinno być zrobione ?, z jednej strony od dołu należy zostawić miejsce na wsuniecie panela od podbitki jak mniemam ? i blachę zakończyć na okrągło a w to wsunie się panel ? jaki odstęp zachować od krokwi ?

z drugiej strony jak się robi aby deszcz nie dostawał się pod blachę ? Bo tego miejsca nie da się chyba normalnie zakończyć szczelnie ?

słyszałem o rynience - na rysunku szczegół nr 1 - czy tak się ją robi ?, czy są inne możliwości ?

Zdjęcia w pliku, który można edytować.

https://docs.google.com/drawings/d/1XPWdmWlrFL2MPDyIp9KnDSNIqKTlvo2tOD9JwxPMrhs/edit

Obrobki_blach_1.jpg

Edytowane przez supernik

Podepnę się pod temat...:)

w tym tygodniu chcę okuć dwie jaskółki u siebie w domu, podbitkę mam zrobioną. Blacharz wykonuje odpowiednie zagięcia blach i mam pytanie co do mocowania owych blach. Mocowanie będzie do płaszczyzny bocznej 15-to cm krokwi za pomocą wkrętów samogwintujących z podkładkami gumowymi - jaka odległość powinna być pomiędzy każdym wkrętem na długości 3,5m? Czy konieczne jest wykonywanie szerszych otworów w okuciu, w celu umożliwienia pracy blachy podczas zmiany wymiaru z powodu różnych temperatur?

Podepnę się pod temat...:)

w tym tygodniu chcę okuć dwie jaskółki u siebie w domu, podbitkę mam zrobioną. Blacharz wykonuje odpowiednie zagięcia blach i mam pytanie co do mocowania owych blach. Mocowanie będzie do płaszczyzny bocznej 15-to cm krokwi za pomocą wkrętów samogwintujących z podkładkami gumowymi - jaka odległość powinna być pomiędzy każdym wkrętem na długości 3,5m? Czy konieczne jest wykonywanie szerszych otworów w okuciu, w celu umożliwienia pracy blachy podczas zmiany wymiaru z powodu różnych temperatur?

DOBRE PYTANIE. chętnie popatrzę na szkic.

Radzę wykonać podłużne otwory lub okrągłe większe. Ilość krętów i ich rozmieszczenie według uznania montażysty i walorów estetycznych. Pozdrawiam.

...dziękuje za odpowiedź,

a jak się mają te podłużne otwory, do metody zamocowania? Tzn. użyję wkręta farmerskiego z uszczelką gumową (nie wiem jaka jest fachowa nazwa, być może to są te samowulkanizujące) czy owa "uszczelka" nie zablokuje funkcji tego otworu podłużnego...?