Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak wymienić szybę w tych drzwiach

Recommended Posts

Raczej nie powinno tak być żeby nie dało się szyby wymienić,

poszukaj z jednej lub drugiej strony czy nie ma na listwie śladów gwożdzików.

Jeżeli są to trzeba je bardzo delikatnie wyjąć i już nie powinno być trudno tylko,

uwaga listwy może trzeba będzie lekko wygiąć środkiem żeby wyszły

Ew. napisz do producenta

Na bocznej krawędzi niczego nie zauważyłem, nie spodziewałbym się takich rozwiązań w drzwiach za 300 zł. Na listwach widziałem malutkie dziurki jakby po gwoździkach, tak jakby były wbite głęboko (albo to jakieś zszywki). Jak nie widać ich końcówek to ciężko będzie je wyjąć. W sobotę się dokładnie przyjże.

Na bocznej krawędzi niczego nie zauważyłem, nie spodziewałbym się takich rozwiązań w drzwiach za 300 zł. Na listwach widziałem malutkie dziurki jakby po gwoździkach, tak jakby były wbite głęboko (albo to jakieś zszywki). Jak nie widać ich końcówek to ciężko będzie je wyjąć. W sobotę się dokładnie przyjże.

w takim razie pozostaje wyciąganie ramek...

Najlepiej użyć w miarę szerokiego (min 3-5cm) klina drewnianego, pcw - - ew. szpachelki (tylko ta jak będzie za twarda to zrobi wgniecenie.

Podważać przez coś płaskiego - by uniknąć tego wgniecenia. I zdejmować listwy kolejno - dłuższe, potem krótsze (wygląda że ta listwa jest całościowa - nie tylko do pojedyńczych szybek). Szklo może być jeszcze podklejone silikonem do poprzeczek....

A metoda prostsza - zabierz całe skrzydło do szklarza - u nich takie prace to codzienność i będą do tego lepiej przygotowani:)