Forest-Natura 02.11.2011 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Witam. Wątek liczy już 21 "postów". Sześć autorstwa Mistrza - żaden w temacie i żaden nie dający nawet cienia odpowiedzi na rzucone pytanie ... Mężu Doroty, powtórzę to jeszcze raz - jeżeli szkoda Ci kasy na nowe palenisko i chcesz wykorzystać to co już masz, możesz śmiało wykonać to co pisałem, chociaż Mistrzowi się to w głowie nie mieści. Pomimo tego że jak najbardziej potentaci - producenci palenisk robią takie rzeczy (podwójny płaszcz stalowy z zasypką akumulacyjną w środku) i liczą sobie za to grubą kasę. Drugie wyjście to sprzedaż tego co masz i kupno innego paleniska - takiego jak chcesz. Ale sprzedasz marnie a dołożyć będziesz musiał dużo żeby uzyskać taki efekt jaki miał byś niejako "przy okazji" Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MazDoroty712 18.11.2011 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Dziękuję za wszystkie rzeczowe odpowiedzi, za te nierzeczowe również bo to zawsze weselej na forach Szczególne podziękowanie dla Bohusza, do którego pozwoliłem sobie zadzwonić i otrzymałem rzeczowe, wyczerpujące odpowiedzi na moje pytania. Tak jak zauważył Forest-Natura, mój wkład to faktycznie tani łup, za to pasujący gabarytami do obecnego domu. No i musiałbym sporo wybulić za nowy wkład z półokragłą szybą. Pytanie wynikało z potrzeby ogrzania ścian domu do temperatury powyżej 16st. - taki wymóg technologiczny przy ocieplaniu pianką PUR. Mogłem wypożyczyć dmuchawy gazowe i wybulić kilkaset PLN na gaz, kupić kozę za 200PLN (mam kilka kubików pociętego drewna z budowy) albo użyć jako kozy wkładu, który już mam. Dzięki rozwianiu moich obaw czy coś wybuchnie zastosowałem wariant trzeci. Na wkładzie położyłem tylko jakieś 30 kostek granitowych i teraz w całym domu utrzymuje się temperatura rzędu 17-20st (akurat w sam raz dla majstrów od wykończeniówki). Chodzimy sobie z codziennie wieczorkiem z moją Dorotką na naszą budowę i pijemy wino przy świetle i cieple kominka BTW po dokładniejszych oględzinach wyszło, że rolę płaszcza stanowi płaskie naczynie stanowiące tylną ściankę paleniska. Przy odrobinie gimnastyki można je wyjąć i w jego miejsce wstawić płyty szamotowe ale chyba spróbuję wypełnić ten wkład mielonym szamotem jak radzi F-N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 18.11.2011 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Dziękuję za wszystkie rzeczowe odpowiedzi, za te nierzeczowe również bo to zawsze weselej na forach Szczególne podziękowanie dla Bohusza, do którego pozwoliłem sobie zadzwonić i otrzymałem rzeczowe, wyczerpujące odpowiedzi na moje pytania. Tak jak zauważył Forest-Natura, mój wkład to faktycznie tani łup, za to pasujący gabarytami do obecnego domu. No i musiałbym sporo wybulić za nowy wkład z półokragłą szybą. Pytanie wynikało z potrzeby ogrzania ścian domu do temperatury powyżej 16st. - taki wymóg technologiczny przy ocieplaniu pianką PUR. Mogłem wypożyczyć dmuchawy gazowe i wybulić kilkaset PLN na gaz, kupić kozę za 200PLN (mam kilka kubików pociętego drewna z budowy) albo użyć jako kozy wkładu, który już mam. Dzięki rozwianiu moich obaw czy coś wybuchnie zastosowałem wariant trzeci. Na wkładzie położyłem tylko jakieś 30 kostek granitowych i teraz w całym domu utrzymuje się temperatura rzędu 17-20st (akurat w sam raz dla majstrów od wykończeniówki). Chodzimy sobie z codziennie wieczorkiem z moją Dorotką na naszą budowę i pijemy wino przy świetle i cieple kominka BTW po dokładniejszych oględzinach wyszło, że rolę płaszcza stanowi płaskie naczynie stanowiące tylną ściankę paleniska. Przy odrobinie gimnastyki można je wyjąć i w jego miejsce wstawić płyty szamotowe ale chyba spróbuję wypełnić ten wkład mielonym szamotem jak radzi F-N. A może zamieściłbyś zdjęcie tego wkładu? Z tego co mówisz wnioskuję , że ten wkład może mieć jeszcze drugie naczynie, w górnym sklepieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts