Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Northstar czy Hark.

Kasia  Krzysiek

Recommended Posts

Witam.

Do dogrzewania w domku (salonu z kuchnią,) wybraliśmy sobie kozę a właściwie dwie Northstar Quadro 3 lub Hark 90 i nie wiemy na co się zdecydować . Chcielibyśmy aby sprostała kilku wymaganiom:

- mamy małe dziecko; będzie pewnie drugie i nie chcielibyśmy aby piecyk się mocno nagrzewał (jeśli ktoś wie to który z nich mniej się grzeje)

(sprzedawcy zeznają, że te piece mają jakąś próżnie powietrzną czy coś co nie pozwala im się mocno nagrzać)

- jest lepiej wykonany

- dłużej będzie trzymał ciepło (akumulacja) - czy warto dokupić wkładki akumulujące ciepło

- firma hark ma jakiś system eko, czy warto się tym interesować

Witam.

Northstar zdecydoqwanie. Hark w naszym kraju to szczątkowa działalność i szczątkowy serwis.

Pierwsza z firm to lokowanie produkcji w naszym kraju i długoletnia obecność teraz i na przyszłość (przynajmniej takie plany mają).

W resztę rzeczy wierz "umiarkowanie", to już raczej marketing. Chociaż jakość też po stronie N... przemawia.

Pozdrawiam.

"- mamy małe dziecko; będzie pewnie drugie i nie chcielibyśmy aby piecyk się mocno nagrzewał (jeśli ktoś wie to który z nich mniej się grzeje) "

Nie po to sie kupuje urządzenie grzewcze ,żeby "mniej grzało" :)

Nawet w osłoniętych kominkach , znajdzie sie detal niebezpieczny

dla dzieci do 2 lat. Trzeba je chronić . Można nawet solidnymi płotkami.

Potem nauczyć obcowania z gorącym piecem...

Nie po to sie kupuje urządzenie grzewcze ,żeby "mniej grzało" :)

Nawet w osłoniętych kominkach , znajdzie sie detal niebezpieczny

dla dzieci do 2 lat. Trzeba je chronić . Można nawet solidnymi płotkami.

Potem nauczyć obcowania z gorącym piecem...

Zgadzam się, ale chcieliśmy wiedzieć czy któryś grzeje się mniej.

A czy jest sens wydać kasę na wkładki akumulacyjne z olivinu??

Istotą wszystkich obudów grzejących promieniowaniem powinno być grzanie tak aby temperatura na powierzchni była bezpieczna dla ludzi .. http://www.kafle-kominki.pl/piec_kaflowy_001.htm

hmmm... na stronie producenta piszą , że Northstar quadro 3 to piecyk konwekcyjny (jak rozumiem to taka metoda ogrzewania, powoduje mniejsze nagrzewanie obudowy, niż poprzez promieniowanie).

Może, ktoś posiada taki piecyk?? Jak długo w nim się pali po załadowaniu do "pełna"??

• 1 month później...
hmmm... na stronie producenta piszą , że Northstar quadro 3 to piecyk konwekcyjny (jak rozumiem to taka metoda ogrzewania, powoduje mniejsze nagrzewanie obudowy, niż poprzez promieniowanie).

Może, ktoś posiada taki piecyk?? Jak długo w nim się pali po załadowaniu do "pełna"??

Witam, jestem szczęśliwym posiadaczem pieca Hark 70, miałem już kominki Dovre, Tarnawa i z tego jestem zadowolony najbardziej.

Jeżeli chodzi a nagrzewanie się wszelkiej maści kominków to najniebezpieczniejsza jest szyba i tego żaden patent nie zmieni, szyba się baaardzo mocno nagrzewa i już. Najlepszym sprawdzonym u mnie "sposobem na dziecko" jest metalowa, ozdobna barierka, zanim dziecko ją pokona to promieniowanie cieplne z kominka zdąży je zniechęcić do dalszych zbliżeń. Dziecko świadomie raczej nie dotknie kominka, jedyne niebezpieczeństwo to jak wpadnie na niego z rozpędu. Obudowa mojego pieca kominkowego nagrzewa się dość mocno ale nie tak aby oparzyć. Nawet rura odprowadzająca spaliny nagrzewa się umiarkowanie co świadczy o wysokiej sprawności tego pieca. W piecu paliłem już drewnem, węglem brunatnym, kamiennym, brykietem we wszystkich przypadkach rewelacja. Wszystko się dopala do końca, gdyż piec ma dwa obiegi powietrza od dołu przy paleniu węglem i dopalaniu tego co zostało z drewna oraz górny, który dopala gaz z drzewa, a podana moc 4-8kW powala kominki, które teoretycznie miały 14-16kW. Jeżeli chodzi o czas palenia to ciężko określić, kiedyś biłem rekordy w czasie palenia ale kosztem zasmolonej szyby :-(, teraz wieczorem drewno z dużym płomieniem dla nastroju (jeden kawałek drewna na 1h) i żeby wszystko w piecu się wypaliło (biały szamot) , a na noc brykiet w węgla brunatnego lub węgiel i rano jest jeszcze ciepły. Jeszcze jedno jeżeli zależy Wam na bezpieczeństwie dziecka i Waszym to przede wszystkim kominek z zamkniętą komorą spalania i doprowadzenie powietrza z zewnątrz, bo oparzenie to najmniejsze niebezpieczeństwo.

Obudowa mojego pieca kominkowego nagrzewa się dość mocno ale nie tak aby oparzyć. Nawet rura odprowadzająca spaliny nagrzewa się umiarkowanie co świadczy o wysokiej sprawności tego pieca.

Obudowa dość mocno się nagrzewa.. czyli ile stopni C ?? Rura nagrzewa się umiarkowanie.. czyli ile konkretnie ??

• 1 month później...
Obudowa dość mocno się nagrzewa.. czyli ile stopni C ?? Rura nagrzewa się umiarkowanie.. czyli ile konkretnie ??

Oto zmierzone wartości przy spokojnym paleniu pojedynczymi polanami. Moment pomiaru - piec tak rozgrzany, że na szamocie nie ma sadzy. Wartości podane w stopniach Celsjusza: Szyba 240-260, górna część pieca 130-80, dolna 30-50, rura dymowa 170.

• 2 weeks później...
A ja Ci zazdroszczę, że kupiłeś od razu taki jak chciałeś :-). Wymiany kominków wiązały się z różnymi remontami, które musiałem przeprowadzać w domu, który kupiłem. Ostatnia Tarnawa zawaliła się przy kuciu posadzki na ogrzewanie podłogowe. Stąd też pomysł na piec wolnostojący i póki co bardzo trafiony.