Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moja więźba - proszę o uwagi dla wykonawcy

owp

Recommended Posts

Witam.

Właśnie postawiono mi więźbę. Ponieważ nie znam się, a mam kilka wątpliwości, proszę o opinie.

Po pierwsze - murłata jest wykonana z 2 belek, na dodatek jedna (ta dłuższa) jest cieńsza (w sensie wysokości) o 2 cm, co skutkuje tym, że położona jest nie na wieńcu, tylko na klinach, a w przerwach jest pianka montażowa. Czytałem, że w takich wypadkach powinno się wypełnić tę przerwę czymś twardym.

Dodatkowo obie płatwie są zrobione z połączonych dwóch belek każda, nie skręconych w żaden sposób.

Ogólne wrażenie mam takie sobie, ale może tak to ma wyglądać...? Czy krokwie się docina na dachu (nie wszystkie są równe)?

Zamieszczam kilka zdjęć.

IMG_2274.jpg

IMG_2276.jpg

IMG_2277.jpg

IMG_2284.jpg

IMG_2290.jpg

Gość elka51
Mam umowę, że materiał po stronie wykonawcy.

Niestety mój kierbud jest od wykonawcy, więc sam muszę wiedzieć co jest źle przed odbiorem.

Czy jest tak fatalnie, że lepiej zatrudnić inspektora budowlanego?

Miszcze świata... pianka pod murłatę? tego nawet nie wymysli najgłupszy paprok. Bierz inspektora nadzoru - zrobi odpowiedni wpis do dziennika a paproki będą robić do momentu aż "uda" im się zrobić poprawnie albo zlecą robotę prawdziwym cieślom.

Ps. mam nadzieję że żadnych pieniędzy nie płaciłeś przed odbiorem?

Miałam podobny problem tyle że moja więźba wyglądała znacznie gorzej.

Ja wezwałam kierownika budowy, który wskazał mi wszelkie nieprawidłowości. Myślę że nie musisz szukać konkretngo fachowca, a wystarczy że znajdziesz jakiegoś kierownika budowy który dokona oględzin więźby. Ja kontaktowałam się z kilkoma i wszyscy świadczyli takie usługi. Przejrzyj lokalne ogłoszenia napewno ogłasza się wiele takich osób.

Bez obrazy, ale bardziej ogólnie napisałabym: "Jaki inwestor, taka budowa domu"

raas - trzeba dorosnąć do budowy domu niestety. To zbyt poważna sprawa, bo za tym najczęściej ciągną się 20-30 letnie zobowiązania finansowe wobec banku.

Nie wolno przystać na taki układ, żeby kierownik budowy był z firmy wykonawczej. Przecież to jest kompletny brak logiki!!!! Sam pozwoliłbyś na to na swojej budowie?

A czytałeś to? Podobno dorośli ludzie budują domy....Jak można do czegoś takiego dopuścić!

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?189523-brak-pozwolenia-na-budowę-budynek-już-stoi-jak-wyjść-z-takiej-sytuacji

owp zadzwoń tutaj i może Cię do kogoś skierują. Tylko już teraz nie żałuj pieniędzy na inspektora.

http://www.pinb.katowice.pl/

Nie wolno przystać na taki układ, żeby kierownik budowy był z firmy wykonawczej. Przecież to jest kompletny brak logiki!!!!

Dziwna ta logika przy budowie domków. Na wszystkich innych budowach kierownik budowy jest z firmy która realizuje obiekt. Od tzw generalnego.

Dziwna ta logika przy budowie domków. Na wszystkich innych budowach kierownik budowy jest z firmy która realizuje obiekt. Od tzw generalnego.

Dokładnie tak, ale jest jedno ale: przy budowie systemem gospodarczym, to raczej inwestor powinien zadbać, żeby mieć po swojej stronie kierbuda, a jak owp zatrudnił firmę deweloperską z ich kierownikiem budowy, to powinien zatrudnić inspektora nadzoru, ale jak zawsze zadecydowały osczedności. :(

Wykonawcy, jak widzą, że inwestor nie ma za plecami jakiegoś fachowca, który nadzorowałby etapy budowy, to niestety robią takie gnioty jak na zdjęciu

....

Edytowane przez Aleksandryta

Dzięki życzliwym za wszystkie porady, z moim wykonawcą jestem umówiony na odbiory etapami,do tej pory nie było problemu. Cieśle to podwykonawcy, będziemy przy odbiorze rozmawiać, na razie ponoć jeszcze nie skończyli.

Co do forumowiczów piszących na temat mojej osoby - tak, jesteście lepsi/dojrzalsi/mądrzejsi niż ja :) Lepiej Wam?

Pozdrawiam.

Dokładnie tak, ale jest jedno ale: przy budowie systemem gospodarczym, to raczej inwestor powinien zadbać, żeby mieć po swojej stronie kierbuda, a jak owp zatrudnił firmę deweloperską z ich kierownikiem budowy, to powinien zatrudnić inspektora nadzoru, ale jak zawsze zadecydowały osczedności. :(

Wykonawcy, jak widzą, że inwestor nie ma za plecami jakiegoś fachowca, który nadzorowałby etapy budowy, to niestety robią takie gnioty jak na zdjęciu

....

Niestety życie nie jest idealne, budowa domu również. Najlepiej byłoby gdyby każdy dobrze wykonywał swoją pracę ...

Obrażanie inwestorów, że oszczędzają na tym, czy na tym - jest moim zdaniem nie do przyjęcia. Każdy chciałby gdzieś mieszkać, ale wielu z nich musi oszczędzać... Nie każdy zarabia po 5 czy 10 tysięcy miesięcznie.

A tak szczerze mówiąc, to czasami aż strach się odezwać z problemem, bo od razu tyle krytyki, że wszystkiego się odechciewa. A przecież na problemach jednych osób uczą się inni ... i chyba po to jest forum, żeby sobie pomagać, a nie dowartościowywać się tym, że wie się więcej lub ktoś ma więcej kasy do wydania.

Na wszystkich innych budowach interesu inwestora pilnuje inspektor nadzoru. Na małych budowach realizowanych systemem gospodarczym firmy wykonujące określone prace nie mają własnych kierowników choć mogą, nie ma natomiast inspektora nadzoru a rolę kontrolną pełni kierownik budowy i powinien być po stronie inwestora. Wracając do meritum przedstawiona więźba nie jest najgorzej wykonana. Murłata mogłaby pozostać, wystarczyło zamiast tych szczapek dystansowych dać deskę na całej długości. To jest jeszcze do zrobienia trzeba tylko wydłubać piankę, poluzować nakrętki i wbić naciętą w miejscach śrub deskę wybijając podkładki. Połączenie płatwi dość prymitywne ale zbite gwoździami. Po poprawkach więźba do przyjęcia. Pozdrawiam.