hydraulik_ 01.11.2011 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Słyszałem o bardzo wysokim koszcie grzania gazem płynnym.Porównywalnym z prądem.Ile w tym prawdy.Ja nigdy nie polecałem tego systemu jestem zwolennikiem gazu ziemnego i PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aDw 01.11.2011 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Prawda jest taka , ze 1 kwh propanu(na wolnym rynku) = 1kwh pradu ale w TANIEJ taryfie. A zeby ogrzewanie działało tylko i wyłacznie w taniej taryfie dom musi byc do tego przystosowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 01.11.2011 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 dane zaczerpnięte ze strony http://solaris18.blogspot.com/2011/07/ogrzewasz-propan-buranem-czy-olejem.html http://4.bp.blogspot.com/-SHZRU0cBvnE/TiZ9TxNsZwI/AAAAAAAAAXg/2BwC2xTTVqc/s1600/koszty%2Bogrzewania.png zwrócić należy uwagę na ceny gazu i prądu w danym rejonie oraz sprawność urządzeń.U mnie gaz kosztuje 2,7PLN/m3 a prąd w II taryfie 0,27PLN jak dla mnie ogrzewanie prądem wychodzi taniej niż gazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 01.11.2011 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Z pierwszych pozycji taryfa elektryczna dzienna(najdroższa ) wynika że 1 kWh to 0,49 zła 1 kWh z propanu butanu (2 pozycja ) wynika ,że 1kWh kosztuje 0,48 zł i to przyjmując 100% sprawności.Chyba mam rację że to złe rozwiązanie . Nie rozumiem jak można stosować ten rodzaj ogrzewania .To tylko kłopot ze zbiornikiem BEZ SENSU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aDw 01.11.2011 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Takie tabele mają się nijak do rzeczywistości. W tabeli jest mieszanka propan-butanu, kto takową stosuje ? Jeżeli juz to czysty propan który z litra daje 7 kwh. Przy cenie 1,9 bo za tyle można było kupić latem propan daje nam 27 gr za kwh. Odejmując kondensacje wychodzi jeszcze mniej. Oczywiście jezeli ktos ma umowe z Gaspolem to płaci te 40 kilka za kwh + dzierżawa. Ale to zwykła niewiedza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aDw 01.11.2011 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 (edytowane) Podsumowując Jeżeli gaz płynny to tylko i wyłacznie z własnym zbiornikiem i paliwem kupowanym na wolnym rynku. W moim regionie używana butla z atestem + przyłącze i dokumentacja to jakies 6 kpln brutto. Myśle , że takie rozwiązanie jest bardziej sensowne dla niezaizolowanych dobrze domów niż prąd poniewaz pozwala na korzystanie z "taniej taryfy" całodobowo. Co przy domach o zapotrzebowaniu wiekszym niz 100kwh/m2 przy prądzie jest niemożliwe Edytowane 1 Listopada 2011 przez aDw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arius Adolf Nowak 07.11.2011 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fsolaris18.blogspot.com%2F2011%2F07%2Fogrzewasz-propan-buranem-czy-olejem.htmlGdyby ta tabelka była prawdziwa, to wszyscy jeździli by nadal pojazdami napędzanymi owsem. (Co zresztą może stać się normą wiosną.)O wyższości energii elektrycznej i jej dodatkowych zaletach przekonują również na tym forum, liczni użytkownicy PC a nawet "kablarze".Nawet za rok, jak prąd nocny będzie po 53-55 gr (nie uwzględniając wskaźnika hyperinflacji), a dzienny zbliży się do 1, zwłaszcza na Ślląsku,i tak będą wygrani w stosunku do innych nośników.Które będą dostępne dla nielicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 07.11.2011 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Latem płaciłem na wolnym rynku za propan do ogrzewania 1.30netto ,końcem września 1.51netto.W tabelce przyjęta niemal 2krotnie wyższa.Fakt,że ja tankuje po 6-10tys litrów co 2 miesiące,ale do domku też bym sobie po tyle załatwił.Jeżeli umowa z gaspolem lub innym ,to raczej nie ma sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 07.11.2011 14:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Latem płaciłem na wolnym rynku za propan do ogrzewania 1.30netto ,końcem września 1.51netto.W tabelce przyjęta niemal 2krotnie wyższa.Fakt,że ja tankuje po 6-10tys litrów co 2 miesiące,ale do domku też bym sobie po tyle załatwił.Jeżeli umowa z gaspolem lub innym ,to raczej nie ma sensu Z tym propano butanem w litro kilogramach jest skomplikowanie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 07.11.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 czyli liczysz na to że za 0,5 roku w czerwcu 2012 LPG znowu będzie po 1,3zł/litr ?? Od lat kupuję podobnie.Było nawet 1zł.Piszę o cenach netto,bo nie dodałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg28 08.11.2011 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 To był chyba ostatni rok "taniego" kupowania gazu płynnego na wolnym rynku. Patrząc na to co sie dzieje z cenami to w przyszłym roku trzeba liczyc nie na obniżki od aktualnych cen, tylko modlic sie o to, zeby ceny jeszcze nie wzrosły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arius Adolf Nowak 08.11.2011 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Jak wejdą nie tylko nowe podatki, ale również nowe ceny gazu ziemnego, autogaz z pewnością przekroczy 1 Euro. Bo chyba wszyscy zapomnieli, że przecież żyjemy w nowoczesnej Europie, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maziko 08.11.2011 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 ale takich cen benzyny jak teraz to jeszcze nie było, wróble na dachu ćwierkają że w styczniu jak wejdą nowe podatki to LPG do samochodów przekroczy 3zł, na jakiej podstawie uważasz że w czerwcu ceny spadną i znowu będzie normalnie ?? a o jakich nowych podatkach mówisz - z tego co wiem to w górę pójdą tylko stawki dla oleju napędowego? historycznie widać że ceny się wahają - to raczej sinusoida niż jazda cały czas w górę - http://www.e-petrol.pl/index.php/centrum-domowego-ciepla-ogrzewanie-porady/65035/ więc jest szansa, że ruch w dół też będzie teraz jest ogólnie drogo bo raz złotówka powariowała z końcem wakacji a dwa były chwilowe problemy z dostępnością gazu płynnego na wschodnie granicy i ceny poszybowały do góry, z tego co sie orientuje to sytuacja na wschodzie sie ustabilizowala a ze zazwyczaj w roku zdarza się wyraźna górka i wyraźny dołek i chyba trzeba właśnie w ten dołek próbować utrafić żeby wyszło tanio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szafa 08.11.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 (edytowane) Z tym LPG to trochę przesada. Załączona tabela z kosztami w moim domu powierzchnia 630 m2 użytkowa ogrzewana 320 m2 dom 2 rodzinny 4 osoby zamieszkują. Załączam tabele z całkowitym kosztem utrzymania mojego domu. http://img402.imageshack.us/img402/1289/domekg.th.png W domu raczej ciepło 21-23 stopnie Edytowane 8 Listopada 2011 przez szafa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts