Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wilgotność w domu przy rekuperatorze - prosze o FAKTY !!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dlatego trzeba tak wentylować, aby wilgoci pozostało tyle co ma być i nie kombinować za dużo.

w takim przypadku musiał bym prawie wcale nie wietrzyć...

co z tego że wilgotność miał bym na dobrym poziomie skoro w domu capiło by jak by się stado małp jeb...o;)

wietrzyć trzeba tyle aby nie było żadnego zapachu "domu", a w większości przypadków wchodząc od razu czujesz "klimacik" , ale jak komuś to odpowiada...

jak dla mnie WM to ma być najpierw komfort a potem ekonomia..., a nie odwrotnie;)

co z tego że wilgotność miał bym na dobrym poziomie skoro w domu capiło by jak by się stado małp jeb...o;)

wietrzyć trzeba tyle aby nie było żadnego zapachu "domu", a w większości przypadków wchodząc od razu czujesz "klimacik" , ale jak komuś to odpowiada...

jak dla mnie WM to ma być najpierw komfort a potem ekonomia..., a nie odwrotnie;)

No dobra,

Skoro nie ma ekonomii, a z wygoda są problemy?

Przez dwa miesiące nie mieliśmy żadnej wentylacji - nie da się żyć.

No dobra,

Skoro nie ma ekonomii, a z wygoda są problemy?

Masz dwie alternatywy:

1. nie miec wentylacji - wilgotnośc będzie spora - jedynie smród może przeszkadzać.

2. mieć działającą wentylację grawitacyjną oraz brak higometru. Wilgotnośc będzie wtedy też niska ale nie bedziesz o tym wiedzieć i samopoczucie się poprawi.

Przy małych zyskach wilgoci i sporym domu po prostu wstawia się rekuperator z wymiennikiem obrotowym - z normalnego przeciwprądowca w czasie mrozów po prostu leje się wykraplająca się woda, natomiast obrotówki nawet nie mają króćca do skroplin. Czyli na podstawową logikę woda wraca z powrotem do budynku z nawiewem. Dlatego przy montażu odpowiedniego reku i dopasowanej instalacji nie będziesz miał wrażenia, że stado małp się je..ło :-), a i wilgotność będzie na dobrym poziomie. To są proste sprawy.

Masz dwie alternatywy:

1. nie miec wentylacji - wilgotnośc będzie spora - jedynie smród może przeszkadzać.

2. mieć działającą wentylację grawitacyjną oraz brak higometru. Wilgotnośc będzie wtedy też niska ale nie bedziesz o tym wiedzieć i samopoczucie się poprawi.

3. mieć WM skręcone na maksa ( 80-100m3/h ), klimacik, wilgoć jakoś tam (rozszczelnić dwa okna- efekt ten sam ) wmawiać sobie jaki to super wynalazek za kilkanaście klocków, i jakie wielkie oszczędności robi...

4. założyć coś co naprawdę nam chałupę będzie wietrzyć i będziemy wiedzieli za co te kilkanaście klocków...

Indiana - mam Nikola i też on nie ma odprowadzenia skroplin.

jasiek - przy trzech osobach, codziennym gotowaniu i WM skręconym na min (80m3/h) jestem na dolnej granicy wilgotności - aż strach pomyśleć co będzie jak przyjdą mrozy... U mnie problemem może być biuro w którym mam dużo sprzętu komputerowego (razem to ciągnie z 1000W non stop) - jest tam cały czas bardzo gorąco i sucho.

Żesz ty , to jest ten komfort przy Wm i reku ,czy go nie ma?Ja uschnę i dziecko moje też ,jak tak niska będzie wilgotność.Ale mnie będzie WM i reku robił Indiana ,więc nie ma się co martwić :) A jak mi co urośnie w kanałach za 20lat?W kominie też pełno syfu,ale tamtędy najczęściej wywiewa.

Żesz ty , to jest ten komfort przy Wm i reku ,czy go nie ma?Ja uschnę i dziecko moje też ,jak tak niska będzie wilgotność.Ale mnie będzie WM i reku robił Indiana ,więc nie ma się co martwić :) A jak mi co urośnie w kanałach za 20lat?W kominie też pełno syfu,ale tamtędy najczęściej wywiewa.

Jak watek padnie to poproszę o relację na PRIVA.

Jestem bardzo ciekawy Twojej opinii na temat instalacji, jak się zachowuje, czy były jakieś problemy: awarie, wilgotność.

Kolega Indiana_ bardzo się reklamuje. Zobaczymy jak będzie miała się ocena użytkowników Jego systemów w stosunku do reklamy.

Mam nadzieję, że będą zadowoleni.

Indiana - mam Nikola i też on nie ma odprowadzenia skroplin.

.....

nie wiem jak Twój reku ale wg wszelkich prawideł elmechu nikole mają odprowadzenie kondensatu a w instrukcji jest nawet z rysunkami wyjaśnione jak go poskładać i posklejać (pcv klejone) w syfon