Tomekmog 01.11.2011 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 (edytowane) WitamZbudowałem bufor z koszopalety z trzema wymiennikami ciepła ( miedziano aluminiowe o dużej powierzchni wymiennej)1 do pompy ciepła powietrze woda, 2 do pieca CO ( służy także do odbioru ciepła z buforu do instalacji CO i CWU), 3 do solarów jeszcze nie czynny. Ale nie w tym problerm.Ociepliłem go 20 cm styropianem i watą mineralną izoluje rewelka ok 2 st C strat na dobę.Instalacje spiąłem na trzech zaworach trójdrożnych i jednej pompie na powrocie włączających poszczególne obwody piec-CO i CWU, piec-bufor, i bufor- CO i CWU. Przy grzaniu piecem wszystko działa ok. Niestety problem wystąpił w momencie gdy chciałem odzyskać ciepło z bufora na CO i CWU ( nie ma odbioru z buforu przez wymiennik choć piec tym samym wymiennikiem dogrzewał bufor) Nie wiem czy się zapowietrza? Faktem jest że problem wystąpił przy temperaturze pow 60st C. Po obniżeniu temperatury udało się odpowietrzyć wymiennik i zadziałał układ.!!Tak więc cały układ zaczął funkcjonować. Edytowane 5 Listopada 2011 przez Tomekmog Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts