devaroden 20.01.2013 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Będą musieli, teraz też muszą, ale nie mają w tym interesu więc to kompikują i obawiam się że tak pozostanie.Tak czy inaczej zobaczymy co przyniesie ustawa i jak będzie realizowana.Ps. ta instalacja którą u siebie planuje daje mi też pewną oszczędność w postaci niższych rachunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 20.01.2013 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Policz to dobrze bo już dawno to rozważałem i kompletnie się nie kalkulowało - koszt akumulatorów, ich wydajność i żywotność zabijała jakiekolwiek oszczędności. Czekam na ustawę (do końca roku powinna być) bo w najgorszym wypadku, minimalnie zapewni bilansowanie wyprodukowanej z pobraną (choć wtedy trzeba bardzo się zastanowić nad sensownością inwestycji). Popieram kolegę, całkowicie nieopłacalne w tej chwili. devaroden jak chcesz się w ten sposób uniezależnić, to powinieneś raczej opowiadania sci-fi pisać. akurat wtedy jak masz największe zagrożenie wyłączeniami prądu, czyli jesienią (wichury) i zimą (mróz i potężne opady śniegu), to masz najmniejszą produkcję z takiej instalacji. Jak ty się chcesz w ten sposób uniezależnić??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macgregor 20.01.2013 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 devaroden, budując fotowoltaiczny, czy nawet hybrydowy off-grid NIGDY nie zbliżysz się nawet do progu opłacalności takiej instalacji, a ograniczenie rachunków będzie jedynie pozorne, bo co Ci po oszczędnościach rzędu kilkuset złotych rocznie jeśli będziesz musiał ponieść 5-cio cyfrowe nakłady inwestycyjne?! Pamiętaj, że przy cyklicznej pracy akumulatora przy głębokości rozładowania 50% AGM wytrzyma Ci 400-600 pełnych cykli a GEL ok. 1200. Jeśli będziesz chciał uniknąć wymieniania akumulatorów co 4 lata będziesz musiał zainwestować w bardzo drogie 2V ogniwa OPzV, albo OPzS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 20.01.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Proponuję kogenerator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 21.01.2013 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Proponuję kogenerator. wersja1: propozycja przyjęta dawaj jeden wersja2: za ile oferujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 22.01.2013 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 wersja1: propozycja przyjęta dawaj jeden wersja2: za ile oferujesz? Nie produkuję i nie handluję. Marzy mi się i kiedys sobie wydłubie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macgregor 26.01.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Polecam zatem koledze zainteresowanie systemami typu "Smart Home": http://www.sma.de/en/solutions/medium-power-solutions/sma-smart-home/function.htmlhttp://www.diehl.com/en/diehl-controls/photovoltaics/energymanagement.html Tradycyjny system PV wyposażony jest dodatkowo w inteligentny sterownik kontrolujący kierunek przepływu energii, akumulatory i ew. inwerter typu off-grid. Nadwyżki energii z systemu PV są kierowane do akumulatora. W przypadku niedoboru energii jest ona pobierana z akumulatora lub w skrajnych przypadkach z sieci. Sterownik dba o to, żeby priorytetem była samokonsumpcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariontg 27.02.2013 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Witam! Widze że w naszym kraju co ekologiczne nie jest mile widziane, chociaż bysmy chcieli polepszyc nasze środowisko i jakos się uniezależnić od dostawców to sie nie da bo za drogo i całkowicie nie opłacalnie znikąd pomocnej dłoni, a jak czytałem ostatni artykuł w muratorze o domach w dani to ąż sie łezka kręci jak tam wszystko jest przemyslane, budownictwo, termoizolacja, alternatywne źrodła energii a u nas kupa zwykła chcesz dopłate do domu energooszczędnego to musisz wpakowac się w kredyt później przejść boje z urzędasami by ci dom zatwierdzili przeabadali i orzekli że jednak nie jest energooszczędny bo jednak zamiast takiej normy ma jednak wyższą o jeden i masz oddać pieniądze heheh, chory kraj! Myślałem poważnie nad panelami ale się okazało że ociągają się sie z ustawą, a faktycznie zabawa w firmę i sprzedawanie prądu odliczanie przeliczanie księgowość przecież to jakis nonsens do tego ZUS I US! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 28.02.2013 00:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 znowu się zaczyna, dalibyście spokój temu na razie. Nie ma o czym gadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 28.02.2013 00:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Mówicie tutaj o rozwiązaniu które polega na podłączeniu naszej małej elektrowni do sieci. Ja spotkałem się z trochę innym systemem i sam zresztą poważnie się nad nim zastanawiam. Otóż system ten działa w drugą stronę. Prąd z baterii słonecznych, albo z generatorów wiatrowych jest magazynowany w akumulatorach. Potem przez inwerter jest wykorzystywany do zasilania domowych urządzeń. Natomiast nasza elektrownia nie jest podłączona do sieci, a więc prąd nie musi być sprzedawany do elektroowni. W momencie w którym akumulatory są rozładowane inwerter przestawia się na pobór prądu z sieci. Z punktu widzenia opłacalności ten system będzie zwracał się dłużej niż ten polegający na sprzedaży energii. Natomiast w chwili obecnej sprzedaż do ZE prądu jest koszmarem biurokratycznym. Wszystko trzeba robić na własny koszt. To ma się zmienić, ale nadal obawiam się że będzie tak jak w Niemczech. Tam od dawna były już dopłaty dla ZE żeby oferowały wysokie stawki za odkup energii. Natomiast po pewnym czasie pieniądze się skończyły i mimo że ustawowo powinny być dopłaty, to w praktyce nie ma pieniędzy. Boję się że i w Polsce tak będzie że wszystko wróci do starej sytuacji kiedy ZE nie ma żadnego interesu w odkupie od nas energii więc nam tego nie ułatwia. Ja osobiście chyba jednak skieruję swoje plany na taki autonomiczny system. Nie będę musiał babrać się z całą robotą papierkową. Nie chce też czekać na nową ustawę bo nie wiadomo ile to jeszcze zajmie. No i będę niezależny w pewnym stopniu od elektrowni i zmian cen za prąd, albo braku jego dostaw. Ewentualnie jeśli sprzedaż prądu do ZE będzie działała to przebuduję system na taki który będzie to umożliwiał (nie jest to trudne). Co Wy myślicie o takim rozwiązaniu? Nooo... to odkryłeś amerykę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 28.02.2013 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Z biomasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 22.03.2013 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Przy mojej chałupci rozważam panele PV ale dopiero nura daję w temat ...Magazynowanie tylko nie w akumulatory ...Woda / Powietrze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariontg 22.03.2013 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Spokojnie, coś z tego OZE wyjść musi dla nas szaraczków. Nie po to w końcu ustawiałem położenie i kąt dachu pod przyszłe panele PV:) Patrząc na naszych rządzących mam wielkie obawy! A co do przygotowania pod panele wprowadziłeś już kable na dach czy później trza będzie rujnować trochę chaty?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariontg 22.03.2013 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Raczej nie opłaca się opierać bo jeśli TE skaże to naliczanie tych ~100k€/dzień będzie dotkliwe. Żadnego okablowania nie kładłem bo nie wiem jeszcze dokładnie pod co ale żadnego rujnowania też nie będzie bo mam strych "techniczny" a nie użytkowy a wyjść na mój dach z kablami to najmniejszy problem na szczęście. hmm, no kasa ich będzie cisła, ale przecież nie z własnej kieszenie będą ją wypruwać więc może być różnie, a co do dachu to u mnie inna bajka i muszę już na etapie budowy to jakoś zaprojektować i zabezpieczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil i Basia 23.03.2013 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 Dyrektor z MG przedstawił nowe zmiany w ustawie o OZE. Dla mikro instalacji jak najbardziej pozytywne. http://gramwzielone.pl/energia-sloneczna/6142/najnowsze-zmiany-zasad-wsparcia-dla-fotowoltaiki-w-projekcie-ustawy-o-oze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil i Basia 23.03.2013 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 po co EU się broni przed tymi towarami jak sama nie produkuje to nikt nie wie:/ to nie UE, a europejskie lobby PV, które istnieje np. w Niemczech i to ono zmusiło KE do zajęcia się sprawą chińskich PV więcej można poczytać tutaj: http://www.chinskiraport.pl/blog/clo-na-panele-fotowoltaiczne-z-chin/ i tutaj http://gramwzielone.pl/energia-sloneczna/6075/cla-na-chinskie-moduly-fotowoltaiczne-co-moga-oznaczac-dla-polskiego-rynku-pv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 23.03.2013 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 Ale sprzężenie PV i solarów/ w sensie że :Pompa obiegowa solara jest zasilana z ogniwa PV i dodatkowo wiatru.Przeważnie jest tak kiedy słońca nie ma to jest wiatr.A ten wieje też i w nocy ... i chyba wielowątkowe zasilanie w domu ma sens.Nie podzielę się swoją energią z PV z nikim wolę ją magazynować w ciepłej wodzie lub sprężać powietrze...Sprężanie powietrza jest bez strat zupełnie na przechowywaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.03.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 "Sprężanie powietrza jest bez strat zupełnie na przechowywaniu. " Na przechowywaniu to nie... Straty są na samym sprężaniu. Dobrym wyjściem z sytuacji jest inwestowanie w sprzęt o jak najmniejszym poborze mocy dla jego pełnych walorów użytkowych. Zmywarki, pralki, lodówki, oświetlenie... Im mniej potrzebujemy tym mniej MUSIMY pozyskać a to znaczy - ze łatwiej i taniej. Z tym pozyskiwaniem jednak jest taki ból, ze obfitość podaży darmowej energii występuje nie wtedy, gdy potrzeby a wtedy, gdy potrzeby są minimalne. Więc? BARDZO by się przydało wiaderko na ten prąd! Takie wiaderka ISTNIEJĄ (jako technologia), ale NIE SĄ PRODUKOWANE!!! Dla mnie - to jest skandal! Także - kłopot, bo sam będę sobie je musiał "tymi ręcami" wyrzeźbić... Jest coś jeszcze, co frustruje budujących... Najpierw sobie budują KLASYCZNĄ chałupę, a POTEM zastanawiają się jak wdrożyć w niej te wynalazki.. Często jest to nierealne ekonomicznie lub nawet - technicznie. A chałupę pod takie rozwiązania to sobie trzeba zbudować, aby działały lata całe za free... MIEJSCE musi na to w niej być! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 23.03.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 ,,Miejsce musi na to w niej być" Najlepiej jak się przewidzi w fazie projektu.Dlatego z ,,gotowca '' trudno zrobić dom pasywny.Nie oznacza to zmniejszenia komfortu czy bryły typu stodoła.Parterowy rozłożysty dom też może być energooszczędny czy pasywny.Trzeba jedynie przewidzieć wszystkie niezbędne do tego celu instalacje i mieć fizyczną możliwość ich zamontowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 23.03.2013 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 Takie wiaderka ISTNIEJĄ (jako technologia), ale NIE SĄ PRODUKOWANE!!! Dla mnie - to jest skandal! Także - kłopot, bo sam będę sobie je musiał "tymi ręcami" wyrzeźbić... Jestem tu zielony Jest coś jeszcze, co frustruje budujących... Najpierw sobie budują KLASYCZNĄ chałupę, a POTEM zastanawiają się jak wdrożyć w niej te wynalazki.. Często jest to nierealne ekonomicznie lub nawet - technicznie. A chałupę pod takie rozwiązania to sobie trzeba zbudować, aby działały lata całe za free... MIEJSCE musi na to w niej być U nie takie rzeczy to pierwsza linia i podstawa dalszego ruchy . A nie na potem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts