Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogniwa fotowoltaiczne w Polsce

Recommended Posts

Doki

Mógłbyś się podzielić wiedza na temat tego co się aktualnie dzieje, tj. jak aktualnie budują domy w Niemczech? Ludzie wracają do wentylacji grawitacyjnej? Wrócili do styropianu "białego". Budują tylko n płytach? Jakieś super ciekawe termoizolacje? Jakie okna montują? Może stosują jakieś inne ciekawe rozwiązania, które u nas dopiero będą promować za lat kilka? A u "was" są w tej chwili promowane?

Pozdrawiam

Raźny.

Przepraszam, że Cię rozczaruję, ale nie bardzo wiem jak się buduje w Niemczech, bo rzadko tam zaglądam. Do najbliższego od mojego domu miasta w Niemczech, Aachen, mam półtorej godziny drogi samochodem.

• Odpowiedzi 225
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 months później...

Witam, szukam do programu o elokolgicznym budownictwie, osoby która posiada dom z ogniwami fotowoltaicznymi i czeka na nowe przepisy o Odnawialnych Źródłach Energii pozwalające jej odsprzedawać nadmiar wyprodukowanej energii.

Proszę o kontakt na maila:

[email protected]

tel. 600 453 475 / mam nadzieję, że nie złamałem regulaminu.

Pozdrawiam

• 3 months później...
Witam, szukam do programu o elokolgicznym budownictwie, osoby która posiada dom z ogniwami fotowoltaicznymi i czeka na nowe przepisy o Odnawialnych Źródłach Energii pozwalające jej odsprzedawać nadmiar wyprodukowanej energii.

Proszę o kontakt na maila:

[email protected]

tel. 600 453 475 / mam nadzieję, że nie złamałem regulaminu.

Pozdrawiam

nie wiem czy ktokolwiek czeka z niecierpliwością, bo co nowy projekt ustawy to cena odsprzedaży coraz niższa

nie wiem czy ktokolwiek czeka z niecierpliwością, bo co nowy projekt ustawy to cena odsprzedaży coraz niższa
Ostatnia - 18 gr za kWh - Jak ktoś wierzy, że monopolista w sprzedaży - pozbędzie się monopolu i zacznie kupować... Lepiej jest postawić dom autonomiczny - bo to tanie i nie zawracać sobie d... nadwyżkami. I tak jak w ogóle będą to niewielkie .

Ostatnia - 18 gr za kWh - Jak ktoś wierzy, że monopolista w sprzedaży - pozbędzie się monopolu i zacznie kupować... Lepiej jest postawić dom autonomiczny - bo to tanie i nie zawracać sobie d... nadwyżkami. I tak jak w ogóle będą to niewielkie .

Pan Duda oglądając i robiąc audyty w domach izolowanych i pasywnych - diametralnie zmienił zdanie o koncepcji i rozwiązaniach.

A daj jakieś namiary na ten temat bo ja próbuję zgromadzić ciepło pod budynkiem i mi się jakoś nie udaje od 4 lat.

posłuchaj od 13:00 minuty

a gromadzić chce tak:

http://ladnydom.pl/budowa/51,113332,11916012.html?i=2

a tutaj opis na autorskiej stronie dr dudy:

http://domadd.pl/filozofia-add

"Gruntowy Zasobnik Ciepła (GZC) służy do akumulacji ciepła odpadowego z systemu chłodzenia hybrydowych ogniw PVT zainstalowanych na południowej połaci dachu. Zasobnik stanowi siatka 3x3m pionowych (do 5m) spiralnych sond zainstalowanych pod budynkiem. Zasobnik wykorzystywany będzie także do awaryjnego odbioru ciepła z próżniowych kolektorów słonecznych i kominka z płaszczem wodnym.

(..)

Dla zapotrzebowanie na moc w wysokości 12W/m2 temperatura zasilania instalacji podłogowej będzie niższa niż 25°C. Tym samym możliwe jest zakumulowanie około 250kWh ciepła (25% całkowitego zapotrzebowania na ciepło dla temp. zewn. Θe ≤-5°C) w zasobniku gruntowym o temp 30°C (100m3 gruntu) przy ostrożnym założeniu 30% sprawności procesu akumulacji ciepła w gruncie(wg. danych literaturowych do 80%). Na pokrycie całkowitego zapotrzebowania na ciepło i energię pomocniczą wystarczy już 6m2 kolektorów hybrydowych PV-T (średnioroczna produkcja 3000kWhT+720kWhel)."

ładne rysunki u dr Dudy. I sprawdzi się na pustyni lub gdy dom posadowimy na wychodni skał głębinowych

Dom ma mieć ok. 133m3 powierzchni użytkowej. Przy zapotrzebowaniu na moc do ogrzewania 12W/m2 daje to potrzebną moc ok. 1,6kW, i dobowe zapotrzebowanie na energię do ogrzewania 38,4kWh. Przy takim zapotrzebowaniu na energię do ogrzewania zapas energii zgromadzonej w gruncie w ilości 250kWh wystarczy na niecałe 7 dni.

Oczywiście to skrajny przypadek, bo zakładam, że przez te 7 dni nie będzie innego źródła energii, ale pokazuje jak kruche są założenia pana Dudy.