Doki 18.08.2013 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 Doki Mógłbyś się podzielić wiedza na temat tego co się aktualnie dzieje, tj. jak aktualnie budują domy w Niemczech? Ludzie wracają do wentylacji grawitacyjnej? Wrócili do styropianu "białego". Budują tylko n płytach? Jakieś super ciekawe termoizolacje? Jakie okna montują? Może stosują jakieś inne ciekawe rozwiązania, które u nas dopiero będą promować za lat kilka? A u "was" są w tej chwili promowane? Pozdrawiam Raźny. Przepraszam, że Cię rozczaruję, ale nie bardzo wiem jak się buduje w Niemczech, bo rzadko tam zaglądam. Do najbliższego od mojego domu miasta w Niemczech, Aachen, mam półtorej godziny drogi samochodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raźny 20.08.2013 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Szkoda... Ale dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanZaborowski 22.10.2013 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Witam, szukam do programu o elokolgicznym budownictwie, osoby która posiada dom z ogniwami fotowoltaicznymi i czeka na nowe przepisy o Odnawialnych Źródłach Energii pozwalające jej odsprzedawać nadmiar wyprodukowanej energii. Proszę o kontakt na maila: [email protected] tel. 600 453 475 / mam nadzieję, że nie złamałem regulaminu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 12.02.2014 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Adamie,trwałe i proste wiaderko na prąd masz niedaleko od siebie - w Międzybrodziu Bialskimhttp://www.pryzmat-studio.pl/files/photos/IMG_5822.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 12.02.2014 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Witam, szukam do programu o elokolgicznym budownictwie, osoby która posiada dom z ogniwami fotowoltaicznymi i czeka na nowe przepisy o Odnawialnych Źródłach Energii pozwalające jej odsprzedawać nadmiar wyprodukowanej energii. Proszę o kontakt na maila: [email protected] tel. 600 453 475 / mam nadzieję, że nie złamałem regulaminu. Pozdrawiam nie wiem czy ktokolwiek czeka z niecierpliwością, bo co nowy projekt ustawy to cena odsprzedaży coraz niższa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 12.02.2014 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 takie tam, wiaderko na zmagazynowanie ok. 2 000 000 kWh ( woda) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 13.02.2014 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Hmm..... czy mi się poplątało?500MW= 500 000 kW X 4h = 2 000 000 kWhNie sądzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.02.2014 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 nie wiem czy ktokolwiek czeka z niecierpliwością, bo co nowy projekt ustawy to cena odsprzedaży coraz niższa Ostatnia - 18 gr za kWh - Jak ktoś wierzy, że monopolista w sprzedaży - pozbędzie się monopolu i zacznie kupować... Lepiej jest postawić dom autonomiczny - bo to tanie i nie zawracać sobie d... nadwyżkami. I tak jak w ogóle będą to niewielkie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 15.02.2014 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Mówisz o tym małym "tanim" domku pana dr Dudy za 1,5 mln zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 15.02.2014 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Ostatnia - 18 gr za kWh - Jak ktoś wierzy, że monopolista w sprzedaży - pozbędzie się monopolu i zacznie kupować... Lepiej jest postawić dom autonomiczny - bo to tanie i nie zawracać sobie d... nadwyżkami. I tak jak w ogóle będą to niewielkie . Pan Duda oglądając i robiąc audyty w domach izolowanych i pasywnych - diametralnie zmienił zdanie o koncepcji i rozwiązaniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 15.02.2014 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Pan Duda oglądając i robiąc audyty w domach izolowanych i pasywnych - diametralnie zmienił zdanie o koncepcji i rozwiązaniach. Nie do końca, bo w listopadzie zeszłego roku, na stronie o domu autonomicznym dalej piszę, że będzie gromadził ciepło pod domem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 22.02.2014 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Nie do końca, bo w listopadzie zeszłego roku, na stronie o domu autonomicznym dalej piszę, że będzie gromadził ciepło pod domem ... A daj jakieś namiary na ten temat bo ja próbuję zgromadzić ciepło pod budynkiem i mi się jakoś nie udaje od 4 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 23.02.2014 00:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 bo ty tylko próbujesz gromadzić, a dr. Duda będzie gromadził dostrzegasz subtelną różnicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 23.02.2014 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 bo ty tylko próbujesz gromadzić, a dr. Duda będzie gromadził dostrzegasz subtelną różnicę Nie, gento. Ja pakuję ciepło a ono mi się rozłazi, ciekaw jestem jak zrobi to P Duda? Ale różnicę dostrzegam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 23.02.2014 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 ciekaw jestem jak zrobi to P Duda?...Siłą woli. Tobie jej najwyraźniej brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 23.02.2014 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Jeden kolega na pewno wie, ale nie powie ( chyba że się go zatrudni to wtedy kable i klimę założy i przy okazji zgromadzi ciepło) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 23.02.2014 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 A daj jakieś namiary na ten temat bo ja próbuję zgromadzić ciepło pod budynkiem i mi się jakoś nie udaje od 4 lat. posłuchaj od 13:00 minuty a gromadzić chce tak: http://ladnydom.pl/budowa/51,113332,11916012.html?i=2 a tutaj opis na autorskiej stronie dr dudy: http://domadd.pl/filozofia-add "Gruntowy Zasobnik Ciepła (GZC) służy do akumulacji ciepła odpadowego z systemu chłodzenia hybrydowych ogniw PVT zainstalowanych na południowej połaci dachu. Zasobnik stanowi siatka 3x3m pionowych (do 5m) spiralnych sond zainstalowanych pod budynkiem. Zasobnik wykorzystywany będzie także do awaryjnego odbioru ciepła z próżniowych kolektorów słonecznych i kominka z płaszczem wodnym. (..) Dla zapotrzebowanie na moc w wysokości 12W/m2 temperatura zasilania instalacji podłogowej będzie niższa niż 25°C. Tym samym możliwe jest zakumulowanie około 250kWh ciepła (25% całkowitego zapotrzebowania na ciepło dla temp. zewn. Θe ≤-5°C) w zasobniku gruntowym o temp 30°C (100m3 gruntu) przy ostrożnym założeniu 30% sprawności procesu akumulacji ciepła w gruncie(wg. danych literaturowych do 80%). Na pokrycie całkowitego zapotrzebowania na ciepło i energię pomocniczą wystarczy już 6m2 kolektorów hybrydowych PV-T (średnioroczna produkcja 3000kWhT+720kWhel)." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 23.02.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 ładne rysunki u dr Dudy. I sprawdzi się na pustyni lub gdy dom posadowimy na wychodni skał głębinowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 23.02.2014 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 A tutaj ciekawe info w temacie wątku:http://solaris18.blogspot.com/2014/02/prosument-program-dotacji-oze-bez.htmlTo tylko w Polsce możliwe ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.02.2014 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 ładne rysunki u dr Dudy. I sprawdzi się na pustyni lub gdy dom posadowimy na wychodni skał głębinowych Dom ma mieć ok. 133m3 powierzchni użytkowej. Przy zapotrzebowaniu na moc do ogrzewania 12W/m2 daje to potrzebną moc ok. 1,6kW, i dobowe zapotrzebowanie na energię do ogrzewania 38,4kWh. Przy takim zapotrzebowaniu na energię do ogrzewania zapas energii zgromadzonej w gruncie w ilości 250kWh wystarczy na niecałe 7 dni. Oczywiście to skrajny przypadek, bo zakładam, że przez te 7 dni nie będzie innego źródła energii, ale pokazuje jak kruche są założenia pana Dudy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts