Barth3z 06.03.2014 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 w linku który podałem wcześniej: "Podstawowe zasady udzielania dofinansowania: - pożyczka/kredyt preferencyjny wraz z dotacją łącznie do 100% kosztów kwalifikowanych instalacji, - dotacja w wysokości 20% lub 40% dofinansowania (15% lub 30% po 2015 r.),..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 06.03.2014 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 No czyli dwie różne formy - albo kredyt do 100% albo dotacja 20%-40%. To jedno z drugim wg mnie nie ma nic wspólnego. a ja to rozumiem tak, że jedno z drugim: pożyczka/kredyt preferencyjny wraz z dotacją gdzie dotacja w wysokości 20% lub 40% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 06.03.2014 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 A z czego to wynika? Ja nie doczytałem, że 40% dotacji a jedynie, że do 100%. Możesz przytoczyć źródło? Z tych 40% trzeba jeszcze 19 odliczyć tytułem łapówki dla ministra finansów. Następne 10 to będą koszty (prowizje odsetki i.t.p. pierdoły). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 06.03.2014 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 No czyli dwie różne formy - albo kredyt do 100% albo dotacja 20%-40%. To jedno z drugim wg mnie nie ma nic wspólnego. Jak nie ma jak ma żeby dostać dotację musisz wziąć kredyt. Zresztą wszystkie tak działają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 06.03.2014 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 , Albo kredyt z dotacją nawet do 100% albo sama dotacja. Pożyjemy, zobaczymy, 19 marca ma się uprawomocnić. Widziałeś gdzieś dotację którą ktoś dostał bez pośrednictwa banku? Najlepszą jaką kiedyś widziałem to taka że ewentualnie musiałeś wziąć kredyt w wysokości dotacji ale to się zdarza rzadko. Z reguły musisz wziąć na całą inwestycję a dotacją część tego kredytu jest spłacana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 06.03.2014 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Nie myl dotacji z funduszami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 06.03.2014 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 a wystarczy zadzwonić i zapytać albo poczekać jak będą przedstawione jasne warunki. Nie ma co się kłócić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 06.03.2014 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 do 19 marca jeszcze wytrzymasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 06.03.2014 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Ksztu A z jakiego projektu brałeś pieniądze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 06.03.2014 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 poczytajcie i będziecie wszystko wiedzieć:http://solaris18.blogspot.com/2014/03/na-programie-prosument-najbardziej.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 06.03.2014 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 (edytowane) A czy zakłady energetyczne stosują liczniki dwukierunkowe i płaci się za różnice, czy sprzedajmy energię wyprodukowaną za 0,18 PLN, a kupujemy za 0,50PLN? Edytowane 6 Marca 2014 przez kerado28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 07.03.2014 00:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 od kwietnie Stiebel będzie miał pompę CWU przygotowaną na PV http://www.stiebel-eltron.pl/produkty/pompy_ciepla_powietrze_woda_do_cwu/wwk_220_300 Tylko te ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 07.03.2014 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 ja dopytywałam w NFOŚiGW o szczegóły, ale jeszcze ich nie ujawniają. Mają opublikować więcej około 20 marca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sędłaki 12.03.2014 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 WitamCzy będzie możliwość łączenia dotacji do pompy ciepła z dotacją do ogniw fotowoltanivznych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.03.2014 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Tylko... po co dopłacać do dotacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.03.2014 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Witam Czy będzie możliwość łączenia dotacji do pompy ciepła z dotacją do ogniw fotowoltanivznych? Chyba to będzie warunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dumaxxxnt 04.04.2014 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 W dalszym ciągu nie są znane ostateczne warunki programu Prosument. Jednak założenie pozostało, jeśli chcemy wziąć dotację na pompę ciepła - musimy również zainstalować instalację fotowoltaiczną. Ma to sens gdyż pompa ciepła jest urządzeniem napędzanym energią elektryczną a przy konwencjonalnych metodach produkcji energii elektrycznej nie możemy mówić o ekologi. Dlatego połączono PC z PV. W województwie małopolskim ruszyły dofinansowania na zakup i montaż PC - do 20 tyś zł, zakup i montaż PV - do 10 tyś zł. Także wszystko powoli rusza w pozytywną stronę. Gdyby ktoś był chętny to zapraszam na nasza stronę internetową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 04.04.2014 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 A jesli chcemy wziasc dotacje na same ogniwa to PC tez trzeba kupowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 04.04.2014 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 te dotacje będą tylko na kredyt jak wszystkie inne ostatnio? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 04.04.2014 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Jednak założenie pozostało, jeśli chcemy wziąć dotację na pompę ciepła - musimy również zainstalować instalację fotowoltaiczną. Ma to sens gdyż pompa ciepła jest urządzeniem napędzanym energią elektryczną a przy konwencjonalnych metodach produkcji energii elektrycznej nie możemy mówić o ekologi. Dlatego połączono PC z PV. Dobrze może sprawdzić się pompa ciepła powietrze-woda lub powietrze-powietrze (klimatyzator z funkcją grzania) w połączeniu z instalacją PV. Przy takim połączeniu najwyższe COP pompy ciepła będzie zbiegało się w czasie z największą wydajnością ogniw fotowoltaicznych. Jeszcze lepszy efekt uzyska się latem przy wykorzystaniu takiej pompy ciepła do chłodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts