HenoK 04.04.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Ale to jest hipokryzja. To przecież nie są ze sobą połączone stale układy bo chyba mówimy o instalacjach on-grid. Kiedy PV produkuje prąd to raczej nie potrzeba ogrzewania a do klimatyzowania taki drogi układ to jakaś fanaberia;)Hipokryzją możesz to nazwać tylko wtedy, gdy nie spojrzysz na sposób rozliczania wyprodukowanej przez PV energii. Najbardziej opłaca się wykorzystanie jej na własne potrzeby. Zauważ, że coraz więcej mówi się o konieczności akumulacji energii wyprodukowanej przez PV. Wiem, że nie pasuje to do Twojej koncepcji : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?223881-B%C4%99dzie-ma%C5%82y-ekonomiczny-i-tanio-koncepcja , ale dom dobrze zaizolowany, z przeciętną akumulacją bez problemu można ogrzewać wtedy, gdy energia jest łatwo dostępna i tania. Takie połączenie PV z PCi nie wyklucza możliwości wykorzystania także energii elektrycznej z sieci w tańszej taryfie (energia ta jest tańsza, bo jest ona "odpadem" - elektrownie węglowe mają w nocy nadmiar mocy, w stosunku do potrzeb, a możliwości regulacji tej mocy są niewielkie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.04.2014 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 I powiedzcie mi teraz, co ma zrobić szwagier, który się zaczyna budować i od strony południowej ma wysokie drzewa? Pompa ok, ale co dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 10.04.2014 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 "Zmiana polityki energetycznej w Niemczech może pomóc polskim kopalniom wyjść z kłopotów. Nasz zachodni sąsiad zapowiada stopniowe ograniczanie wsparcia dla odnawialnych źródeł energii i zwiększanie produkcji prądu w elektrowniach węglowych. To spowoduje wzrost zapotrzebowania na ten surowiec. Nasze kopalnie już zacierają ręce i liczą na nowe kontrakty." Następnym krokiem będzie zmiana definicji domu pasywnego - obowiązkowo kocioł i kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.04.2014 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Z tymi elektrowniami atomowymi to faktycznie ich pogięło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 10.04.2014 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 7 mitów lobby o OŹE w Niemczech: http://www.stern.de/wirtschaft/news/energiewende-die-sieben-maerchen-der-stromlobby-2101340.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 10.04.2014 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 "Zmiana polityki energetycznej w Niemczech może pomóc polskim kopalniom wyjść z kłopotów. Nasz zachodni sąsiad zapowiada stopniowe ograniczanie wsparcia dla odnawialnych źródeł energii i zwiększanie produkcji prądu w elektrowniach węglowych. To spowoduje wzrost zapotrzebowania na ten surowiec. Nasze kopalnie już zacierają ręce i liczą na nowe kontrakty." Następnym krokiem będzie zmiana definicji domu pasywnego - obowiązkowo kocioł i kominek. Nie bardzo mi się to klei wszyscy trąbią, że nasz węgiel w Europie najdroższy, nawet ten co przypływa statkami z Australii tańszy od naszego, to Niemcy takie bogacze że najbardziej będzie im się opłacało najdroższym węglem palić? chyba że coś pokręciłem - to mnie naprostujcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchmiel74 15.04.2014 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Przyglądam się tematowi od dawna i fotowoltaika jakby zdobywa uznanie. Dawniej mówiono, że pod względem ekonomicznym do domu dobre są panele słoneczne, które bezpośrednio zamieniają energię słoneczną na ciepło płynów. Czyli krótko mówiąc podgrzewają dom. I rzeczywiście sprawność układu musi być duża, bo jest tylko jedno "przejście fazowe" - energia w jednym etapie zamienia się w ciepło. Natomiast fotowoltaika wpierw do energii elektrycznej, później cieplej itd, a to wszystko kosztuje. Ciekaw jestem jak obecnie wygląda opłacalność paneli słonecznych, bo pomimo ich spadku cen na rynku -to wciąż drogie urządzenia. Mierzyłem swego czasu panel 150 x 80 cm, jak świeciło słońce to ładował akumulatory 24V mocą > 200W, ale jak tylko przyszły chmury dawał ok. 15 - 20W. Więc czy to rzeczywiście się opłaca ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchmiel74 15.04.2014 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 No właśnie znalazłem polecaną tematykę przez forum.muratordom: "Myślisz o systemie solarnym? Sprawdź parametry, porównaj ceny.". Taki np. zestaw solarny na pewno będzie dobry do ogrzewania. Ale czy są jakieś podobne zestawy solarów "elektrycznych" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 15.04.2014 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 No właśnie znalazłem polecaną tematykę przez forum.muratordom: "Myślisz o systemie solarnym? Sprawdź parametry, porównaj ceny.". Taki np. zestaw solarny na pewno będzie dobry do ogrzewania. Ale czy są jakieś podobne zestawy solarów "elektrycznych" ? wejdź sobie na alledrogo i poszukaj np "elektrownia słoneczna" czy "panel PV" To chyba nie trudne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 17.04.2014 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Odnośnie niemieckiego OZE, jeszcze taki artykulik:http://ziemianarozdrozu.pl/artykul/2651/maczeta-ockhama-historia-jednego-obrazka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchmiel74 07.05.2014 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Odnośnie niemieckiego OZE, jeszcze taki artykulik: http://ziemianarozdrozu.pl/artykul/2651/maczeta-ockhama-historia-jednego-obrazka Bajcik, to ciekawy artykuł. Wynika z niego, że systemy solarne mają niezłe "górki" produkcji energii w dzień i to w szczycie porównywalne z węglem. Ale to aż mi się wierzyć nie chce że tak dużo idzie ze słońca bo to trzeba mieć olbrzymie hektary solarów żeby dorównały węglowi. Patrząc na nasze podwórko - nie widzę wiele solarów na dachach i pewnie długo nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchmiel74 07.05.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 wejdź sobie na alledrogo i poszukaj np "elektrownia słoneczna" czy "panel PV" To chyba nie trudne Gentoonx, mi chodzi bardziej o opinie użytkowników, czy rzeczywiście panelami elektrycznymi ktoś masowo podgrzewa wodę, czy raczej idzie to na obsługę światła, sprzętu itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 07.05.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Gentoonx, mi chodzi bardziej o opinie użytkowników, czy rzeczywiście panelami elektrycznymi ktoś masowo podgrzewa wodę, czy raczej idzie to na obsługę światła, sprzętu itd. panele PV + pompa ciepła do CWU i masz optymalny układ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchmiel74 07.05.2014 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 panele PV + pompa ciepła do CWU i masz optymalny układ. A jest to gdzieś dokładnie opisane ? Czytam teraz forumowe artykuły, dobrze jak ktoś da namiar, bo tak z marszu trudno znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 08.05.2014 03:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 A jest to gdzieś dokładnie opisane ? Czytam teraz forumowe artykuły, dobrze jak ktoś da namiar, bo tak z marszu trudno znaleźć. Czytałem gdzieś opracowanie w którym wskazują na optymalne rozwiązanie jakim jest połączenie paneli PV z pompami ciepła. Stąd też ten nowy projekt z nfosigw dofinansowujący instalację PV wraz ze źródłem ciepła. Kiedys podawalem link do tego opracowania na FM, ale nie pamiętam w którym wątku. Popatrz sobie np. na PC Ariston NOUS EVO 100L, która to podczas pracy na samej pompie pobiera raptem 250W. Taką pompę ciepła bez problemu napędzisz kilkoma panelami PV. Na pewno jest to lepsze rozwiązanie z akumulowaniem energii niż ładowanie baterii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dumaxxxnt 08.05.2014 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 Sugerowałbym wybór pompy ciepła firmy która specjalizuje się w tego typu urządzeniach, np SOFATH z ich powietrzną pompą ciepła do przygotowania c.w.u. BECT. Marka ma 33 lat doświadczenia w pompach ciepła - co przemawia samo za siebie. Dzięki dodatkowej wężownicy podłączamy kocioł gazowy lub węglowy i mamy tradycyjny zasobnik a poza sezonem grzewczym mamy pompę ciepła. Dołączając PV zawsze warto dążyć do jak największego zużycia wytworzonej energii na własne potrzeby maksymalizując korzyści płynące z instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 08.05.2014 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 Sugerowałbym wybór pompy ciepła firmy która specjalizuje się w tego typu urządzeniach, np SOFATH z ich powietrzną pompą ciepła do przygotowania c.w.u. BECT. Marka ma 33 lat doświadczenia w pompach ciepła - co przemawia samo za siebie. Dzięki dodatkowej wężownicy podłączamy kocioł gazowy lub węglowy i mamy tradycyjny zasobnik a poza sezonem grzewczym mamy pompę ciepła. Dołączając PV zawsze warto dążyć do jak największego zużycia wytworzonej energii na własne potrzeby maksymalizując korzyści płynące z instalacji. Pomieszanie z poplątaniem. Ale czego oczekiwać od sprzedawcy. Sprzeda wszystko, i piec i pompę ciepła i solary i panele PV i jeszcze powie, że to super oszczędne rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 08.05.2014 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 Sugerowałbym wybór pompy ciepła firmy która specjalizuje się w tego typu urządzeniach, np SOFATH z ich powietrzną pompą ciepła do przygotowania c.w.u. BECT. Marka ma 33 lat doświadczenia w pompach ciepła - co przemawia samo za siebie. Dzięki dodatkowej wężownicy podłączamy kocioł gazowy lub węglowy i mamy tradycyjny zasobnik a poza sezonem grzewczym mamy pompę ciepła. Dołączając PV zawsze warto dążyć do jak największego zużycia wytworzonej energii na własne potrzeby maksymalizując korzyści płynące z instalacji. też bym coś posprzedawał, ale nie umiem tak siać popeliny jak ty... za uczciwy jestem, cholera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.05.2014 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 Czekać, nie czekać...?Oto jest pytaniehttp://globenergia.pl/aktualnosci/pv-aktualnosci/wielkie-odkrycie-polskiej-doktorantki-koniec-krzemu-w-fotowoltaice#.U2uDx1d9mmL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.05.2014 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 Tak się zastanawiam nad tym "Prosumentem" Dwa przypadkiDom bardzo dobrze zaizolowany i całość zużycia 6000kWhDom słabiej zaizolowany ale z takim samym zużyciem bytowym 9000kWh Dajmy na to, że w pierwszym przypadku system będzie kosztował 50 000, a w drugim 70 000 (dokładamy tylko same panele). Od tych kwot odejmijmy około 30% realnej dotacji.WychodziI-35 000złII-49 000złRóżnica 14 000złGdzie sens izolowania? Moim zdaniem im dom bardziej energooszczędny, tym większa powinna być dotacja. Byłoby to dużą zachętą do budowy energooszczędnych domów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts