firewall 26.02.2014 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 można wyciągnąć grzałkę i zastąpić taką kilkustopniowąhttp://img18.allegroimg.pl/photos/oryginal/39/88/82/75/3988827525 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.02.2014 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 (edytowane) Dokładnie tak jak pisze firewall, tylko zauważ, że w lecie będziesz musiał rozłączać układ 2kW paneli (20 paneli 100W po 200zł / szt. = 4tys. zł), bo będziesz miał nadmiar energii. Nie wiem, czy wymiana bojlera na aristonka nie będzie dla ciebie tańszą opcją. Wydasz 3,5k na start, ale za to masz tańszą eksplotację (z czasem się zwróci) oraz zasilanie tylko 350W - 4szt. paneli 100W po 200 zł / szt. = 800zł. A jeśli zaingerowałbyś w elektronikę tej pc aristona, to możliwe, że jest tam jakieś stałe napięcie, które można dostarzyć bezpośrednio z paneli. Jak kupię tą pompkę to nie omieszkam tego sprawdzić. EDIT: Sorry, aristonek bierze tylko 250W ! Te 350W to po TB mi zostało Wydaje się, że jeśli nawet jeśli miałbyś wywalić obecny bojler na śmietnik to Ci się opłaci. A możesz go użyć do wstępnego grzania CWU jakimś kolektorem zrobionym "tymi recami". Edytowane 26 Lutego 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.02.2014 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 (edytowane) Dlatego wolałbym inwerter i ten niewielki nadmiar jak już się pojawi skonsumować gdzie indziej. A widzisz ... Już kombinujesz Porównaj sobie instalację PV pod PC (250W) a pod bojler. Jeśli masz zrobić PV na 2kW to już zrobić taką pod całe zapotrzebowanie domu. Taka pośrednia nie jest kompletnie opłacalna. Aristonek 110l na 350W nie zdąży tak szybko grzać jak jak wylewać zwłaszcza wieczorem. Dlatego trzeba liczyć jego nominalne 850W a to już drożej. Jeśli teraz, bojlerek 140L w 100% grzejesz w drugiej taryfie, to mając PV będziesz w większości grzał za dnia. A jeśli nawet wejdzie Ci w drugą taryfę, to dalej grzejesz prądem za 30gr z COP = 3 Edytowane 26 Lutego 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 26.02.2014 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 można wyciągnąć grzałkę i zastąpić taką kilkustopniową Nie jest to takie proste jak by się na pierwszy rzut oka wydawało. Radzę zapoznać się z wątkiem : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?213133-O-%C5%82%C4%85czeniu-%C5%BAr%C3%B3de%C5%82-mocy-elektrycznej-w-panelach-PV-drzemi%C4%85cej-s%C5%82%C3%B3w-kilka Oprócz paneli i grzałki musi być jeszcze układ sterujący, który dopasuje grzałkę do aktualnej wydajności paneli PV. Taką rolę pełnią specjalizowane inwertery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 26.02.2014 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Henok, a moglbys podac przyklad takiego zestawu dla grzalki? Tez mam juz bojler dla kolejnego domu z grzalka, tez bym jakies ogniwa podlaczyl... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.02.2014 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Bez odkupu/bilansowania z operatorem zawodowym max to tylko pod minimalne zapotrzebowanie domu. No to już wtedy żadne kombinacje w urządzeniu grzewczym (aristonek czy bojlerek) tylko inwerter na PV. No tak, ale czy z odkupowaniem/bilansowaniem czy bez, i wtedy dedykowana instalacja pod PC to i tak nie opłacalny jest bojler z grzałką. Jakby nie patrzeć, nie opłaca się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 26.02.2014 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 No tak, ale czy z odkupowaniem/bilansowaniem czy bez, i wtedy dedykowana instalacja pod PC to i tak nie opłacalny jest bojler z grzałką. Jakby nie patrzeć, nie opłaca się. Prawdę mówiąc też się dopiero do tego tematu przymierzam. Jednak biorąc pod uwagę problemy jakie opisane są w cytowanym wcześniej wątku, to najlepszym sposobem jest jednak wykorzystanie profesjonalnych sprawdzonych rozwiązań. Po co od nowa "wymyślać koło" ? Śledzę ten temat od jakiegoś czasu i pozytywne w tym jest to, że pojawia się coraz więcej informacji i rozwiązań, a przede wszystkim doświadczeń z już użytkowanymi instalacjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 26.02.2014 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 aristonek niby potrzebuje 250W dla pracy - pytanie czy na rozruch nie potrzebuje 3x tyle wynikające z prądu rozruchowego? A to już pod samo PV nie da rady, czyli inwerter obowiązkowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 26.02.2014 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Na tą chwile mam dwa typy: - SHARP E135G5 - SUNGEN SG-HN100-GG Konstrukcja "samodielka". Łączenie coś na zasadzie poniższego przykładu: [ATTACH=CONFIG]244878[/ATTACH] - taki dwuteownik. Plus haki: [ATTACH=CONFIG]244879[/ATTACH] Tak, aby całość wyglądała mniej więcej tak: [ATTACH=CONFIG]244880[/ATTACH] Świetne te foty sam robiłeś czy z jakiej inwestycji w sieci? zalinkuj źródło jak możesz To że u ciebie na dachu z PIR się tak da to wiadomo, ale w takim wykonaniu można też wykorzystać do pokrycia dachu i bez deskowania - a to jak pisałeś wielokrotnie obniża koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 26.02.2014 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 kszhu, grzałki robią "na wymiar" na alle..ro. Określasz co chcesz i zamawiasz. Rozmawiałem z kolegą, mówi że zrobienie układu sterującego załączaniem mocy na grzałce nie jest problemem, ani wydatkiem. Na razie krążę wokół tematu, ale ciągnie mnie do tego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.02.2014 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Świetne te foty sam robiłeś czy z jakiej inwestycji w sieci? zalinkuj źródło jak możesz wygooglałem, nie pamiętam skąd. wpisz "solrif" - część takich fotek wyskoczy. Potrzebuję instalacji która dziennie wyprodukuje ~6kWh, to jedyny koszt poza bojlerkiem za ~500-600zł. Nie kalkuluje mi się jakoś ta PC. ZWŁASZCZA przy darmowym prądzie. I właśnie to jest największy błąd - to nie jest darmowy prąd! Instalacja na 2kW a na 250W to jest różnica w kwocie znacznie przekraczająca tą pomiędzy PC a bojlerem. Poza tym, jak u ciebie te 2kW idzie na bojler, to ja w tym czasie z tej samej energii naładuje CWU i aku w aucie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 26.02.2014 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 kszhu a przez ile godzin w ciągu dnia te panele będą pracowały z pełną sprawnością że chcesz tam grzałką 2kW? Moim zdaniem bez porządnego inwertera który ci to zbilansuje z sieci nie ma szans zadziałać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 26.02.2014 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Patrzac na instalacje rwxw-a: http://www.mojazielonaenergia.pl/monitoring-on-line-instalacji-fotowoltaicznej/ To w taki dzien jak dzis jego 2pkw dalaby CI to, co potrzebujesz, jesli w srodku zimy mialaby instalacja dac 6 KWh to taka z 2 razy wieksza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.02.2014 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 No to policz tę znaczną różnicę bo jakoś jej nie widzę Pisałem już, ale powtórzę: - bojler: 20 szt. paneli o mocy 100W w cenie 200zł /szt. = 4 tys. - pc: 3szt. paneli j/w = 600zł Różnica na samych panelach to 3,4tys. Różnica pomiędzy bojlerem (za 600zł) a PC (za 3,5tys.) = 2,9 tys. PC CWU + PV tańsza niż bojler z grzałkami + PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 26.02.2014 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Nie wiem ile godzin będą pracowały z pełną mocą i nie bardzo mnie to interesuje bo potrzebuję tyle paneli aby średnio dały mi ~6kW przez cały dzień (od wschodu do zachodu słońca). Ale dalej nie wiem co ci to da jeśli one będą pracowały przez 12 godź z mocą 500W. Przecież tam żadnego odbiornika powyżej tego nie podłączysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.02.2014 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Jak znajdziesz jakiś przykład, schematy itp. to daj znać. kszhu, poczytaj elektrodę, m.in. ten wątek http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2603993-60.html bo widzę, że zaczynasz jak putas. Lepiej od razu dowiedzieć się jak skończył, bedzie prościej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 26.02.2014 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 obejrzałem stronkę rwxw - bardzo fajna strona, ale coś mi tam nie pasi.panel 250W za 500złfronius ig 15 za 1000zło reszcie elementów nie wypowiadam się bo nie sprawdzałem. np. fronius to min. 1000 owszem ale euro, a panel to ok.800złMoże czepiam się ale wtedy taka instalacja już nie wygląda tak różowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.02.2014 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 A ja pisałem, że nie 3 panele a więcej do tej PC bo tyloma to ona ledwo co zadziała jak w ogóle wystartuje. To pomnóż x2 obie instalacje Ja się na pewno nie będę tak bawił bo te koszty nie uwzględniają czasu i całej reszty tego "hobby". putas zaczynał od tego co ty piszesz, czyli grzanie zasobnika grzałkami poprzez sterowanie kaskadowe. Widać to na pierwszej stronie wątku. A teraz ma: Instalacja - 4,2 kW amorficzne SG-HN100-GG (42 sztuki) - 6,0 kW inwerter on-grid SMC6000 - kąt paneli - 3 sekcje > 20°, 30° i 45° Ja właśnie o tym "teraz", bo pośrednie układy nie są opłacalne a na takie, już przerobione hobby ani ja, ani pewnie ty nie mamy czasu. Tak samo nie warte jest przewymiarowywanie instalacji, żeby pędzić CWU grzałkami i podłogówkę kablami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.02.2014 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 (edytowane) Teraz to ma hobby bo gdzieś pisał o tym, że raz jakieś drobne pieniążki bierze od energetyki, drugim razem im coś płaci - off-grid zabija okresem zwrotu. Czekam zatem na on-grid i ew. w coś się pobawię jak znajdę 2nd-hand sprzęt, trzeba poszukać u Niemców;) Hobby już chyba zakończył. Układ ma docelowy. Póki nie ma bilansowania, to musi pilnować załączania większej ilości odbiorników energii przy nasłonecznieniu. Ale ja twierdzę, że nawet w takim układzie nie jest to nieopłacalne. Na twoim miejscu szykowałbym się właśnie na taki układ. Jeśli masz zapas gotówki, to mógłbyś już do tego się zabierać i podłączyć się wg programu prosument i spokojnie czekać na OZE. Raczej na tym nie stracisz. Jak pojawi się OZE, to masa ludzi ruszy z instalacjami i może być duża kolejka w energetyce na tego typu przyłączenia. EDIT: W programie prosument dostajesz licznik dwukierunkowy, który liczy energię wysłaną do sieci tylko w przypadku nadprodukcji. Zatem nie musisz wydzielać obwodu tylko na PV. Nie musisz stosować baterii. Żadnych styczników, przełaczników faz i innych pierdół. W takim układzie nawet płyta indukcyjna korzysta z energii PV. Edytowane 27 Lutego 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.02.2014 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 EDIT: W programie prosument dostajesz licznik dwukierunkowy, który liczy energię wysłaną do sieci tylko w przypadku nadprodukcji. Zatem nie musisz wydzielać obwodu tylko na PV. Nie musisz stosować baterii. Żadnych styczników, przełaczników faz i innych pierdół. W takim układzie nawet płyta indukcyjna korzysta z energii PV. no ale kiedy nasze bóbki z nierządu się obudzą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts