dpo 02.11.2011 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Witam mam piec gazowy dwuobiegowy w starej kamienicy. Wczoraj chodzil chyba kominiarz i stwierdzil ze nie mam wkladu kominowego, ze to samowolka budowalana itp itd (nadmienie ze mieszkanie kupilem 5 lat temu juz z piecem i nie wiedzialem ze zle zamontowany). Jak czesto powinna byc taka inspekcja ? (mysle ze to dziwne ze sie dopiero teraz dopatrzyli nieprawidlowosci, facet co serwisuje piec tez nic mie nie mowil... ) A teraz najwazniejsze pytania: Moze mi ktos opisac czego potrzebuje by zamontowac taki wklad ? jaki rodzaj rur ? (kwasoodpone,nierdzewka itp) jakies odskraplacze ...... ? nic nie wiem niestety na ten temat. Pewnie juz byly na ten temat posty ale nie moglem sie doszukac, a sprawa dosc pilna bo mnie administracja straszy sadem jak nie wylacze pieca (a ze zimno juz jest to jak mam zyc bez ogrzewania.....). Najgorsze jest to ze mieszkam na parterze wiec bede musial zrobic ten wklad az na dach ? (4 pietra po 3,6m wysokosci ? ). Jest mozliwe zeby ktos z wyzszych kondygnacji "wstrzelil sie" w moj wklad i dorzucil do kosztow, czy to musi byc tylko moj indywidualny wklad ? (gdzies tam szlyszalem ze co 2 kondygnacje mozna sie wpinac....) Z gory dziekuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpo 02.11.2011 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 nikt nic nie wie ? buuuuu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 02.11.2011 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Przy takiej chęci kombinacji , powinieneś zacząć od ekspertyzy kominiarskiej.Wiem , już był , ale zwróć się do niego jeszcze raz , oni robią tez takieusługi. Jak baran, to weź innego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elka51 02.11.2011 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 (edytowane) Jest mozliwe zeby ktos z wyzszych kondygnacji "wstrzelil sie" w moj wklad i dorzucil do kosztow, czy to musi byc tylko moj indywidualny wklad ? (gdzies tam szlyszalem ze co 2 kondygnacje mozna sie wpinac....) To źle "słyszałeś"... Największą wiedzę o przepisach związanych z kominami ma kominiarz, którego wiedzę i doświadczenie kwestionujesz. Jeden piec -> jeden kanał w kominie zaopatrzony we wkład z kwasówki. ps. Przeglądy kominiarskie w PL z tego co pamiętam administracja powinna robić min raz do roku... Edytowane 2 Listopada 2011 przez elka51 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 02.11.2011 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 A jak inni mieszkancy dali sobie rade z ogrzewaniem mieszkan. Tez maja piece gazowe i kazdy z nich podlaczony jest do osobnego komina i wszystko jest legalnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpo 02.11.2011 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 To źle "słyszałeś"... Największą wiedzę o przepisach związanych z kominami ma kominiarz, którego wiedzę i doświadczenie kwestionujesz. niczego nie kwestionuje - skad ten pomysl ? Pytam tylko czy cos takiego jest mozliwe - to chyba wolno. A pytam dlatego, ze wszyscy w "pionie" maja piece i jakos to musieli rozwiazac (lub musza jesli maja tez jakos nieprzepisowo zrobione). Najlepsze jest to ze udalo mi sie skontaktowac z poprzenim wlascicielem i .....mowil, ze mial projekt przylacza i nawet zgode wszytskich lokatorow (bo byla wymagana). Teraz sie zastanawiam o co tu biega ..................... Skoro mu ktos to zatwierdzil to chyba bylo zgodne z przepisami .... zmienily sie ostatnio czy co ? Administracja chyba powinna takie dokumenty przechowywac a nie wciskac nowym wlascielom ze lamia prawo. Nie wiecie gdzie jeszcze moge znalezc slad tego projektu i pozwolenia ? (gazownia czy moze jakis dzial urzedu miasta ? ) Ktos chyba takie rzeczy przechowuje..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 02.11.2011 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 (edytowane) Proponuję przed następną wizytą kominiarza nieco lektury:http://dziennik.dziennikbudowy.pl/Ekspres.nsf/n/1A6FE867B90B9F89C1256F120042F4C4?OpenDocument&View=n&Cat=ap&Count=10Szczególnie rozdz.5 (od par.140) i rozdz. 7 (od par.156)Tam się dowiesz najwięcej, co ci wolno, a czego nie.Dodatkowe informacje przesłałem na priv Pozdrawiam Edytowane 2 Listopada 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 02.11.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Nie potrafię przytoczyć nowelizacji , ale link zawiera nieaktualne dane.Od 2009 r obowiązują nowe przepisy - było sporo zmian dość istotnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 02.11.2011 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 (edytowane) Nie potrafię przytoczyć nowelizacji (?), ale link zawiera nieaktualne dane. Od 2009 r obowiązują nowe przepisy - było sporo zmian dość istotnych. Jeśli coś wiesz, to podaj aktualny link. A jak nie wiesz, to nie pisz A ten będzie aktualniejszy? http://www.ciop.pl/5544.html Edytowane 3 Listopada 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpo 03.11.2011 06:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Newsow ciag dalszy: Dostalem od poprzedniego wlasciciela dokumenty z ktorych wynika ze mial projekt zatwierdzony, cala dokumentacje i zgode lokatorow bo byla wymagana (to wszystko ma tez wspolnota, a prznajmniej miala i to ...............15 lat temu !!!!Piec ma juz 15 lat a oni udaja ze to lewizna i nic o tym nie wiedza ? Z rozmowy wynikalo ze w tym ciagu jest jeszcze ktos (wydaje mi sie ze oni mu pozwolili sie dosc niedawno wczepic bo maja burdel w papierach i teraz probuja mi wmowic ze moja wina ze tam jestem, a powinien byc tylko ten nowo podlaczony). Ide zaglebic sie w przepisy......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts