robert_core 02.11.2011 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Witam! proszę podzielcie się swoimi doświadczeniami odnośnie zakupu okien, czy warto kupować samemu i starać się o zwrot części VAT, czy może wliczyć koszt razem z usługą?Mam wątpliwości, ponieważ co jeśli na fakturze np. kołnierze będą osobno, czy można je uznać że jest to komplet z oknem we wniosku?Poza tym, co jest korzystniejsze dla sprzedawcy a tym samym nie dla mnie , sprzedaż z usługą czy jeśli klient kupuje osobno? fachowiec który będzie to montował ma sklep i świadczy również usługi. Pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 02.11.2011 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 (edytowane) Z co najmniej 2 powodów prościej jest (jeśli sam nie montujesz) zamówić kompleksową usługę z dostawą towaru.1. W razie ewentualnych usterek, jest tylko jeden adresat i nie ma przerzucania odpowiedzialności.2. Odpada cała „papierkologia” związana ze zwrotem podatku Vat i „udowadnianie” że coś tam należy do okna, oraz fakt, że nie „blokujesz” swojej kasy. Ale uwaga, należy sprawdzić cenę tych okien – czy była podana brutto, czy netto, bo często jest tak, ze cena towaru jest brutto (z naliczonym 23% Vat) i wykonawca w swojej łaskawości liczy cenę okien (brutto) + robocizna + podatek Vat 8% na wszystko. Ps. I co dziwniejsze, jest to też korzystniejsze dla wykonawcy, będącego równocześnie sprzedawcą montowanych elementów. Edytowane 2 Listopada 2011 przez sSiwy12 dopisałem Ps. + poprawiłem babola, vat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert_core 02.11.2011 14:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Z co najmniej 2 powodów prościej jest (jeśli sam nie montujesz) zamówić kompleksową usługę z dostawą towaru. 1. W razie ewentualnych usterek, jest tylko jeden adresat i nie ma przerzucania odpowiedzialności. 2. Odpada cała „papierkologia” związana ze zwrotem podatku Vat i „udowadnianie” że coś tam należy do okna, oraz fakt, że nie „blokujesz” swojej kasy. Ale uwaga, należy sprawdzić cenę tych okien – czy była podana brutto, czy netto, bo często jest tak, ze cena towaru jest brutto (z naliczonym 23% Vat) i wykonawca w swojej łaskawości liczy cenę okien (brutto) + robocizna + podatek Vat 7% na wszystko. Ps. I co dziwniejsze, jest to też korzystniejsze dla wykonawcy, będącego równocześnie sprzedawcą montowanych elementów. Dzieki bardzo za odpowiedz. Pytanie jest w tatkim razie takie , z jakim podatkiem kupuje sprzedawca u producenta? 1. Jeśli kupuje z 23% podatkiem to ile może sobie odliczyć tego podatku jako firma? 2. (pytanie trochę obok tematu ale zapytam) podczas budowy domu wszyskie materiały kupuję sam, jednak z powodów cenowych ( ma wyższe rabaty)chciałem żeby wykonawca beton wziął na siebie, a on z kolei jako firma kupuje z vatem 23%. Umówliśmy się, że dolicza sobie 5% do faktury, pytanie jest takie czy powinien doliczyć sobie te 5% do kwoty brutto z Vatem 23% ? bo przecież jeśli on ten beton wrzuci do usługi to wyjdzie na to, że zapłaciłem za beton 23%+robocizna np.wylania ław+8%. Jak to powinno w końcu być żeby było uczciwie ze strony wykonawców? Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 02.11.2011 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 1. Jest to trochę skomplikowane, bo kupuje w cenie netto + 23% VAT, ale swój należny podatek VAT, rozlicza „indywidualnie” w stosunku miesięcznym, czyli może być i tak, że te okna „wyjdą” mu z 7% podatkiem VAT. 2. Jeśli sprzedaje Ci beton, to musi naliczyć 23% VAT, jeśli wykonuje usługę pt. „wykonanie fundamentów” to może naliczyć 8% VAT. To jest tylko i wyłącznie kwestia dogadania się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert_core 02.11.2011 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 1. Jest to trochę skomplikowane, bo kupuje w cenie netto + 23% VAT, ale swój należny podatek VAT, rozlicza „indywidualnie” w stosunku miesięcznym, czyli może być i tak, że te okna „wyjdą” mu z 7% podatkiem VAT. 2. Jeśli sprzedaje Ci beton, to musi naliczyć 23% VAT, jeśli wykonuje usługę pt. „wykonanie fundamentów” to może naliczyć 8% VAT. To jest tylko i wyłącznie kwestia dogadania się. No dobrze, załóżmy że wykonawca kupił beton z 23% Vatem za 2.000zł, usługa wylania ław fundamentowych wyniosła 3.000zł. To czy na fakturze powinna być kwota 5.000 zł+8% vat = 5.400 zł ? bo jeśli tak, to na czym polega ta niby wielka korzyść jak niektórzy twierdzą, że lepiej jak wykonawca bierze na siebie materiały bo wówczas mamy 8% vat. Przecież w tym wypadku nie dość, że sprzedaje nam to co kupił z 23% vatem, to jeszcze dolicza do tego ( słusznie) 8% vat. Jeszcze raz pytam, gdzie ta korzyść inwestora? Pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 02.11.2011 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 A co Cię obchodzi ile VAT zapłacił wykonawca ?Ważne co i jak Ci naliczy, jeśli F-ra będzie za wykonanie fundamentów, to nie ma tam dostawy (sprzedaży) betonu – czyli całość 8% VAT. Nie kombinuj, tylko sprawdź sam jaka jest cena (dla Ciebie) betonu a ile wyniesie jeśli kupi go wykonawca i go u Ciebie „zamontuje”.Reszta nie jest istotna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 03.11.2011 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 No dobrze, załóżmy że wykonawca kupił beton z 23% Vatem za 2.000zł, usługa wylania ław fundamentowych wyniosła 3.000zł. To czy na fakturze powinna być kwota 5.000 zł+8% vat = 5.400 zł ? bo jeśli tak, to na czym polega ta niby wielka korzyść jak niektórzy twierdzą, że lepiej jak wykonawca bierze na siebie materiały bo wówczas mamy 8% vat. Przecież w tym wypadku nie dość, że sprzedaje nam to co kupił z 23% vatem, to jeszcze dolicza do tego ( słusznie) 8% vat. Jeszcze raz pytam, gdzie ta korzyść inwestora? Pozdrawiam Robert W ogromnym skrócie, kosztem każdego przedsiębiorcy jest kwota netto. Dokonując sprzedaży (wystawiając fakturę) przedsiębiorca stosuje odpowiednią stawkę VAT. Czyli jest tak : - koszt zakupu betonu = 2000 / 1,23 = 1 626 PLN - koszt wykonania ław = 3000 - łączny koszt netto (podstawa wystawienia faktury) = 1 626 + 3 000 = 4 626 PLN - stawka vat dla usługi budowlanej to 8% - kwota faktury brutto, tzw. do zapłaty = 4 996,08 PLN W Twoim przypadku dogadałeś się z firmą że do betonu doliczy ci 5% (firma coś musi jednak zarabiać), wiec moim zdaniem powinno byc tak : (2000/1,23*1,05 + 3000)*1,08 = 5 083,90 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert_core 03.11.2011 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 W ogromnym skrócie, kosztem każdego przedsiębiorcy jest kwota netto. Dokonując sprzedaży (wystawiając fakturę) przedsiębiorca stosuje odpowiednią stawkę VAT. Czyli jest tak : - koszt zakupu betonu = 2000 / 1,23 = 1 626 PLN - koszt wykonania ław = 3000 - łączny koszt netto (podstawa wystawienia faktury) = 1 626 + 3 000 = 4 626 PLN - stawka vat dla usługi budowlanej to 8% - kwota faktury brutto, tzw. do zapłaty = 4 996,08 PLN W Twoim przypadku dogadałeś się z firmą że do betonu doliczy ci 5% (firma coś musi jednak zarabiać), wiec moim zdaniem powinno byc tak : (2000/1,23*1,05 + 3000)*1,08 = 5 083,90 PLN Wielkie dzięki za bardzo czytelną odpowiedz. Pozwolę się tylko upewnić, jesli firma kupuje beton ze stawką VAT 23%, to rozumiem, że cały VAT odzyskuje i stąd kosztem jest kwota netto? Mój wykonawca doliczał mi przy zakupie betonu 5% do kwoty brutto, czyli rozumiem, że jesli umawiałem się z nim na to, że jeśli bierze na siebie jakiś materiał i dolicza 5% a on te 5% doliczał do kwoty brutto to postapił nieuczciwie? Pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 03.11.2011 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Wielkie dzięki za bardzo czytelną odpowiedz. Pozwolę się tylko upewnić, jesli firma kupuje beton ze stawką VAT 23%, to rozumiem, że cały VAT odzyskuje i stąd kosztem jest kwota netto? Mój wykonawca doliczał mi przy zakupie betonu 5% do kwoty brutto, czyli rozumiem, że jesli umawiałem się z nim na to, że jeśli bierze na siebie jakiś materiał i dolicza 5% a on te 5% doliczał do kwoty brutto to postapił nieuczciwie? Pozdrawiam Robert Wydaje się że tak, ale napisz jaką łączną cenę zaproponował za wykonanie usługi. Czy zastosował taki mechanizm ? : - narzut na beton = 2000*0,05 = 100 PLN - koszty netto + narzut na beton = 1626 + 3000 + 100 = 4 726 - do zapłaty = 5 104,08 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert_core 03.11.2011 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Wydaje się że tak, ale napisz jaką łączną cenę zaproponował za wykonanie usługi. Czy zastosował taki mechanizm ? : - narzut na beton = 2000*0,05 = 100 PLN - koszty netto + narzut na beton = 1626 + 3000 + 100 = 4 726 - do zapłaty = 5 104,08 Za wykonanie usługi liczył tak: 1. Narzut na beton 2000*0,05 = 100zł 2. koszty betonu z VAT 23% 2.000+narzut 100 zł+3.000 robocizna z VAT 8% = netto 4.722,30zł brutto 5.100 zł brutto % VAT ( treśc na fakturze "wykonanie fundamentów") Napisz mi jeszcze czy firma odzyskuje cały VAT czy tylko część jesli kupuje np. beton? Dziekuję i Pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 03.11.2011 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Za wykonanie usługi liczył tak: 1. Narzut na beton 2000*0,05 = 100zł 2. koszty betonu z VAT 23% 2.000+narzut 100 zł+3.000 robocizna z VAT 8% = netto 4.722,30zł brutto 5.100 zł brutto % VAT ( treśc na fakturze "wykonanie fundamentów") Napisz mi jeszcze czy firma odzyskuje cały VAT czy tylko część jesli kupuje np. beton? Dziekuję i Pozdrawiam Robert Tak, w dużym skrócie odzyskuje cały VAT. Firma budowlana od betonu napewno calutki Vat odzyska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.11.2011 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Jeszcze raz, po co pakujesz się w wyliczenia VAT wykonawcy? …….. jednak z powodów cenowych ( ma wyższe rabaty)chciałem żeby wykonawca beton wziął na siebie, ……… A beton zakupiony od wykonawcy: 2. koszty betonu z VAT 23% 2.000+narzut 100 zł+ 8% VAT Upraszcając. Czyli za beton dostarczony przez wykonawcę zapłacisz (brutto) 2268zł. A ile byś zapłacił kupując samodzielnie ? Jeśli jest to kwota (brutto) około 2583zł, to uwzględniając zwrot podatku VAT wychodzisz na 0. Jeśli kwota zakupu (brutto) jest wyższa niż 2583zł to spełni się założenie „opłacalności”. Ps. Kwota netto to 2100zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert_core 03.11.2011 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 (edytowane) Jeszcze raz, po co pakujesz się w wyliczenia VAT wykonawcy? A beton zakupiony od wykonawcy: Upraszcając. Czyli za beton dostarczony przez wykonawcę zapłacisz (brutto) 2268zł. A ile byś zapłacił kupując samodzielnie ? Jeśli jest to kwota (brutto) około 2583zł, to uwzględniając zwrot podatku VAT wychodzisz na 0. Jeśli kwota zakupu (brutto) jest wyższa niż 2583zł to spełni się założenie „opłacalności”. Ps. Kwota netto to 2100zł. W wyliczenia VAT wykonawcy pakuję się, ponieważ przy tym sposobie liczenia przez niego ja płacę mu 5% narzutu za zakupiony przez niego materiał, a te 5% liczy od kwoty brutto, gdzie faktycznym jego kosztem jest netto i dodatkowo funduję mu VAT od zakupionego betonu, a przecież on go sobie odlicza. Podsumowując jego zysk to 5% i VAT od zakupionego betonu który ja również płacę. Wydaje się że powinno być tak, że 1 . beton za który zapłacił to 2.000 brutto czyli 1626,02 netto 2. narzut na beton 5% z kwoty 1626,02 = 81,31 3. robocizna 3.000/1,08 = 2777,78 netto 4. (1626,02+81,31+2777,78)+8% VAT = 4843,92 brutto z 8% VAT Czy to nie tak być powinno? Robert Edytowane 3 Listopada 2011 przez robert_core literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.11.2011 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Napiszę tak – a dlaczego równie skrupulatnie, nie policzysz mu, czy w kosztach robocizny nie naliczył zbyt dużej składki ZUS za pracowników? Dla Ciebie najważniejsza jest odpowiedź na pytanie - czy beton zakupiony od niego, jest tańszy (sumarycznie), niż gdybyś go sam kupował. Nie licz jemu ile „zarobił” – policz ile Ty, stracisz lub zyskasz w stosunku do tej ceny (dla Ciebie) betonu w betoniarni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 03.11.2011 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 3. robocizna 3.000/1,08 = 2777,78 netto Robert Tu się raczej mylisz, jeżeli on zatrudnia ludzi jako ich pracodawca, to żadnego VAT'u nie odlicza bo pracownik nie wystawia mu faktury VAT. Krótko mówiąc albo się godzisz na 3000 albo nie (bo kwota 3 kPLn składa się z kosztów jakim są wynagrodzenia i pochodne oraz zapewne z zysku firmy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert_core 03.11.2011 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Tu się raczej mylisz, jeżeli on zatrudnia ludzi jako ich pracodawca, to żadnego VAT'u nie odlicza bo pracownik nie wystawia mu faktury VAT. Krótko mówiąc albo się godzisz na 3000 albo nie (bo kwota 3 kPLn składa się z kosztów jakim są wynagrodzenia i pochodne oraz zapewne z zysku firmy). Ja tylko twierdzę, że jesli ona kupił beton za 2000 ze stawką VAT 23%, to może go sobie odliczyć w całości i wówczas jego kosztem jest koszt netto. I teraz on sprzedając mi go z usługą wykonania fundamentów na fakturze powinien chyba do kwoty netto betonu dodać 8%, a nie do kwoty brutto zakupu betonu z VAT 23% skoro go sobie odlicza. Efekt jest taki, że on zarabia na VAT 373,98 z kwoty 2.000zł bo w końcu ja go zapłace bo utopił to w usłudze, na robociznie i narzucie na zakup betonu 5%. Powinien chyba zarobić na robociznie i 5% narzutu od kwoty zakupu netto betonu. Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.11.2011 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Pytanie zasadnicze – skąd wiesz ile zapłacił za ten nieszczęsny beton?To, że fakturuje brutto za (sumarycznie) 2.000zł nie oznacza, że w tym podatek jest 23%.Jeśli jest w tym zawarty podatek, to tylko 8% i wtedy nie odliczasz samodzielnie zwrotu podatku, zaś wykonawca musiał tak skalkulować cenę netto tak, aby nie „dopłacić” do podatku VAT.Jeśli jednak dostawa betonu przez niego, jest tylko refakturowana na Ciebie, to wtedy w tej kwocie (2.000zł) jest zawarty podatek w wys. 23% i wtedy, to Ty posiadasz możliwość wystąpienia do US o zwrot różnicy podatku VAT, a on wychodzi na 0, bo nie ma możliwości odliczenia swoich podatków VAT. Dlatego z uporem maniaka piszę i proszę, zostaw ten nieszczęsny podatek VAT wykonawcy w spokoju – sprawdź, czy Tobie się to opłaca. Możesz to uczynić tylko w jeden sposób – sprawdzając cenę betonu w betoniarni bez upustów, czyli dla Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert_core 03.11.2011 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Pytanie zasadnicze – skąd wiesz ile zapłacił za ten nieszczęsny beton? To, że fakturuje brutto za (sumarycznie) 2.000zł nie oznacza, że w tym podatek jest 23%. Jeśli jest w tym zawarty podatek, to tylko 8% i wtedy nie odliczasz samodzielnie zwrotu podatku, zaś wykonawca musiał tak skalkulować cenę netto tak, aby nie „dopłacić” do podatku VAT. Jeśli jednak dostawa betonu przez niego, jest tylko refakturowana na Ciebie, to wtedy w tej kwocie (2.000zł) jest zawarty podatek w wys. 23% i wtedy, to Ty posiadasz możliwość wystąpienia do US o zwrot różnicy podatku VAT, a on wychodzi na 0, bo nie ma możliwości odliczenia swoich podatków VAT. Dlatego z uporem maniaka piszę i proszę, zostaw ten nieszczęsny podatek VAT wykonawcy w spokoju – sprawdź, czy Tobie się to opłaca. Możesz to uczynić tylko w jeden sposób – sprawdzając cenę betonu w betoniarni bez upustów, czyli dla Ciebie. Dzięki za te wszystkie naprawdę cenne uwagi, ale chyba się dalej nie rozumiemy. Pytasz skąd wiem, że zapłacił za beton 2.000? bo mam ksero jego faktury VAT z podatkiem 23%. A skąd mam? mam, ponieważ muszę mieć pewność od jakiej kwoty on liczy narzut 5% i tak się omówiliśmy. Generalnie staram się zrozumieć jedną rzecz, mianowicie jeśli przy budowie domu towar kupuje wykonawca to jaka w tym momencie jest korzyść inwestora? taka, że on ma wyższe rabaty? Pytanie - przykład: 1. wykonawca kupił bloczki porotherm za 10.000 brutto z vat 23% ( netto 8.130,08) 2. robocizna za wymurowanie ścian 4.000 z vat 8% ( netto 3.703,70) Na jaką wartość powinna opiewać wystawiona faktura? Pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.11.2011 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Widzę, że dalej masz problem.Faktem niezaprzeczalnym jest też to, że nie wystawia F-r z podatkiem 8% z czystej życzliwości.Nie robi też tego za darmo, musi coś zarobić, bo przecież to wykonawca przejmuje w takiej sytuacji ustawową odpowiedzialność gwarancyjną, zarówno na prace jak i sam towar (warto o tym pamiętać).Prawdą jest również to, że otrzymuje upusty o jakich inwestor może sobie tylko pomarzyć.W Twoim przypadku, zapewne ten upust wykonawcy jest nie mniejszy niż 20%.Policz sobie kwotę jaka musiałbyś sam zapłacić za ten beton, odejmij od tego różnicę w podatku VAT wypłaconą przez US, to będziesz miał odpowiedź, czy Ci się to opłaca, czy też nie.Mając takie dane, ewentualnie możesz dyskutować z wykonawcą na temat co się komu opłaca.Nawet jak bilans tych porównań wyjdzie na 0, to zostaje pkt.2 w poście #2.Zawsze też masz alternatywę – to Ty kupujesz towar, a nie wykonawca – nie będziesz liczył ile on na Tobie zarabia i na zwrot zapłaconego podatku poczekasz kilka miesięcy, nie mając pewności ile Ci US odda. To jest wolny kraj, a Ty masz możliwość wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert_core 03.11.2011 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 (edytowane) Widzę, że dalej masz problem. Faktem niezaprzeczalnym jest też to, że nie wystawia F-r z podatkiem 8% z czystej życzliwości. Nie robi też tego za darmo, musi coś zarobić, bo przecież to wykonawca przejmuje w takiej sytuacji ustawową odpowiedzialność gwarancyjną, zarówno na prace jak i sam towar (warto o tym pamiętać). Prawdą jest również to, że otrzymuje upusty o jakich inwestor może sobie tylko pomarzyć. W Twoim przypadku, zapewne ten upust wykonawcy jest nie mniejszy niż 20%. Policz sobie kwotę jaka musiałbyś sam zapłacić za ten beton, odejmij od tego różnicę w podatku VAT wypłaconą przez US, to będziesz miał odpowiedź, czy Ci się to opłaca, czy też nie. Mając takie dane, ewentualnie możesz dyskutować z wykonawcą na temat co się komu opłaca. Nawet jak bilans tych porównań wyjdzie na 0, to zostaje pkt.2 w poście #2. Zawsze też masz alternatywę – to Ty kupujesz towar, a nie wykonawca – nie będziesz liczył ile on na Tobie zarabia i na zwrot zapłaconego podatku poczekasz kilka miesięcy, nie mając pewności ile Ci US odda. To jest wolny kraj, a Ty masz możliwość wyboru. Odpowiedz proszę na pytanie które zadałem w ostatnim poście. Robert Edytowane 3 Listopada 2011 przez robert_core literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts