Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

4 x 1,5 do gniazek

Recommended Posts

Proszę o podpowiedzi jak najlepiej spożytkować 4 przewód?

Możesz go obciąć. Możesz go też np zwinąć w ładną sprężynkę, jeśli puszki są na tyle głębokie, że zmieści się za gniazdkiem, w razie przewiercenia przewodu w ścianie, być może kiedyś uratuje tą instalację.

Żadnych innych zastosowań, w szczególności zastosowań elektrycznych szczerze mówiąc nie widzę. Gniazdko masz zasilane z przewodu 1,5mm2, bezpiecznik na obwodzie tego gniazdka zatem powinien mieć wartość 10A i żadne kombinacje z tym czwartym przewodem tego nie zmienią. Jeśli bardzo chcesz się bawić, możesz nim zrównoleglić przewód N, ale sens tego będzie jedynie odrobinkę większy od wypisania wzdłuż izolacji przewodu cytatów z Tory w intencji ochrony jego żył przed awarią.

J.

http://plc-home.pl/forum/empty-t119.0.html;msg1430#msg1430

"Rozumiem to tak: kładziesz 4x2,5 na obwód do max 10 gniazdek, gniazda nie sterowane podpinasz fazę z pierwszego przewodu, sterowane pod fazę z drugiego przewodu, trzeci to zero a czwarty ochronny.

A z tą centralą to domyślam się że miałeś na myśli manipulatory, jeśli tak to polecam dać 10x0,5 albo 2x6x0,5 - w manipulatorze są dwa dodatkowe wejścia i dodatkowe żyły mogą się przydać."

Może to Ci pomoże.

Zajrzałem do tablicy. Moi elektrycy uznali że należy podłączyć 2 przewody pod "L" i tak zrobili.

Jarek, czemu uważasz że lepiej byłoby pod "N"? Nie pytam o pomysł ze sprężynką i Torę bo jest to zrozumiałe i słuszne.

Możesz go obciąć. Możesz go też np zwinąć w ładną sprężynkę, jeśli puszki są na tyle głębokie, że zmieści się za gniazdkiem, w razie przewiercenia przewodu w ścianie, być może kiedyś uratuje tą instalację.

Żadnych innych zastosowań, w szczególności zastosowań elektrycznych szczerze mówiąc nie widzę. Gniazdko masz zasilane z przewodu 1,5mm2, bezpiecznik na obwodzie tego gniazdka zatem powinien mieć wartość 10A i żadne kombinacje z tym czwartym przewodem tego nie zmienią. Jeśli bardzo chcesz się bawić, możesz nim zrównoleglić przewód N, ale sens tego będzie jedynie odrobinkę większy od wypisania wzdłuż izolacji przewodu cytatów z Tory w intencji ochrony jego żył przed awarią.

J.

• 2 weeks później...

Tak czytam..... ale nie wiem o czym Ty do mnie rozmawiasz.

http://plc-home.pl/forum/empty-t119.0.html;msg1430#msg1430

"Rozumiem to tak: kładziesz 4x2,5 na obwód do max 10 gniazdek, gniazda nie sterowane podpinasz fazę z pierwszego przewodu, sterowane pod fazę z drugiego przewodu, trzeci to zero a czwarty ochronny.

A z tą centralą to domyślam się że miałeś na myśli manipulatory, jeśli tak to polecam dać 10x0,5 albo 2x6x0,5 - w manipulatorze są dwa dodatkowe wejścia i dodatkowe żyły mogą się przydać."

Może to Ci pomoże.

Ja w tym tygodniu taką nową diagnozowałem. Upalone zero w 2 puszkach.
Jak nowe, to bład w sztuce. W starych najczęściej upalenia występowały przy gniazdach zerowanych i wpiętych odbiornikach które miały połączenia z innymi instalacjami, najczęściej z wodą lub z c.o. Wtedy całością ganiały prądy robocze, którędy bliżej i łatwiej. Takie gniazdo robiło za punkt zbiorczy instalacji całego budynku i gotowe. Zaczynało się od wypalenia, poprzez zespawanie gniazda z wtyczką, na końcu pożar.

Jak nowe, to bład w sztuce. W starych najczęściej upalenia występowały przy gniazdach zerowanych i wpiętych odbiornikach które miały połączenia z innymi instalacjami, najczęściej z wodą lub z c.o. Wtedy całością ganiały prądy robocze, którędy bliżej i łatwiej. Takie gniazdo robiło za punkt zbiorczy instalacji całego budynku i gotowe. Zaczynało się od wypalenia, poprzez zespawanie gniazda z wtyczką, na końcu pożar.

Nie potrafię uzasadnić tego, dlaczego to akurat N się najczęściej upala w przeciążonej instalacji (mam kilka pomysłów, ale są na tyle wydumane, że nie odważę się ich prezentować) , ale raczej nie jest to takie proste, jak piszesz, bo np. nie tłumaczy upalania się właśnie zera w urządzeniach nie mających żadnego styku z innymi instalacjami.

J.

Pierwszy z brzegu, który mam niemal "pod ręką": pokutująca jeszcze u mojej rodziny trzydziestoletnia farelka, która ma drugą klasę izolacji, wtyczka (wykonana w ten sposób, że do gniazdek z bolcem włożyć ją można tylko w jeden sposób) ma obtopiony plastik naokoło zerowego bolca.

J.

Ale to był przykład z raczej licznej grupy, a nie jedyne wystąpienie zjawiska.

Co do racjonalnego wytłumaczenia - teoretycznie sprawa jest prosta: co wylata jednym bolcem, wlata drugim, tu i tu płynie ten sam prąd, jeśli oba bolce mają tak samo zrobione połączenia, rezystancja styku jest taka sama i grzeją się tak samo. Jeśli jednak przyjmiemy, że zjawisko to jest faktem, nie zaś wielokrotnym zbiegiem okoliczności, przyczyna jakaś być musi, decydować więc muszą niuanse. Jak choćby minimalnie lepsze odprowadzanie ciepła przez styk fazowy wynikające z jego wyższego potencjału elektrycznego względem otoczenia dzięki czemu ów styk zaczyna się minimalnie mniej grzać, a już ta minimalna różnica powoduje powstanie minimalnie mniejszego utleniania powierzchni metalu i ową różnicę zaczyna pogłębiać - teoria mocno wydumana i szczerze mówiąc nie mam odwagi twierdzić stanowczo, że tak jest i basta, ale jednocześnie jakieś wytłumaczenie by to było...

J.