BiG35 02.11.2011 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Mój elektryk z nieznanego mi powodu na 2 obwodach zastosował na inst. gniazd 4 * 1,5 zamiast 3 * 2,5. Proszę o podpowiedzi jak najlepiej spożytkować 4 przewód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 02.11.2011 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 ja bym raczej dał 4x2,5 lub 5x2,5 Ogólnie masz tak jakby były dwa przewody po 3x1,5. Możesz w rozdzielni oddzielnie je zabezpieczyć bezpiecznikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 02.11.2011 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Proszę o podpowiedzi jak najlepiej spożytkować 4 przewód? Możesz go obciąć. Możesz go też np zwinąć w ładną sprężynkę, jeśli puszki są na tyle głębokie, że zmieści się za gniazdkiem, w razie przewiercenia przewodu w ścianie, być może kiedyś uratuje tą instalację. Żadnych innych zastosowań, w szczególności zastosowań elektrycznych szczerze mówiąc nie widzę. Gniazdko masz zasilane z przewodu 1,5mm2, bezpiecznik na obwodzie tego gniazdka zatem powinien mieć wartość 10A i żadne kombinacje z tym czwartym przewodem tego nie zmienią. Jeśli bardzo chcesz się bawić, możesz nim zrównoleglić przewód N, ale sens tego będzie jedynie odrobinkę większy od wypisania wzdłuż izolacji przewodu cytatów z Tory w intencji ochrony jego żył przed awarią. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anixxxek 02.11.2011 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 (edytowane) Olej jedną żyłę i tyle.Pewnie elektrykowi zostało takiego przewodu to i użył. Edytowane 2 Listopada 2011 przez Anixxxek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 02.11.2011 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 http://plc-home.pl/forum/empty-t119.0.html;msg1430#msg1430 "Rozumiem to tak: kładziesz 4x2,5 na obwód do max 10 gniazdek, gniazda nie sterowane podpinasz fazę z pierwszego przewodu, sterowane pod fazę z drugiego przewodu, trzeci to zero a czwarty ochronny. A z tą centralą to domyślam się że miałeś na myśli manipulatory, jeśli tak to polecam dać 10x0,5 albo 2x6x0,5 - w manipulatorze są dwa dodatkowe wejścia i dodatkowe żyły mogą się przydać." Może to Ci pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 03.11.2011 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Zajrzałem do tablicy. Moi elektrycy uznali że należy podłączyć 2 przewody pod "L" i tak zrobili. Jarek, czemu uważasz że lepiej byłoby pod "N"? Nie pytam o pomysł ze sprężynką i Torę bo jest to zrozumiałe i słuszne. Możesz go obciąć. Możesz go też np zwinąć w ładną sprężynkę, jeśli puszki są na tyle głębokie, że zmieści się za gniazdkiem, w razie przewiercenia przewodu w ścianie, być może kiedyś uratuje tą instalację. Żadnych innych zastosowań, w szczególności zastosowań elektrycznych szczerze mówiąc nie widzę. Gniazdko masz zasilane z przewodu 1,5mm2, bezpiecznik na obwodzie tego gniazdka zatem powinien mieć wartość 10A i żadne kombinacje z tym czwartym przewodem tego nie zmienią. Jeśli bardzo chcesz się bawić, możesz nim zrównoleglić przewód N, ale sens tego będzie jedynie odrobinkę większy od wypisania wzdłuż izolacji przewodu cytatów z Tory w intencji ochrony jego żył przed awarią. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 03.11.2011 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Jarek, czemu uważasz że lepiej byłoby pod "N"? Nie pytam o pomysł ze sprężynką i Torę bo jest to zrozumiałe i słuszne. Bo we wszystkich "upalonych" na skutek przeciążenia gniazdkach, jakie widziałem, to właśnie N się upalało. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 04.11.2011 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 dokłądnie nie ma sensu podwajanie fazy przecież którędyć to musi wrócić ... moze jeszcze panu zabezpieczyli 20 A esem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 14.11.2011 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Tak czytam..... ale nie wiem o czym Ty do mnie rozmawiasz. http://plc-home.pl/forum/empty-t119.0.html;msg1430#msg1430 "Rozumiem to tak: kładziesz 4x2,5 na obwód do max 10 gniazdek, gniazda nie sterowane podpinasz fazę z pierwszego przewodu, sterowane pod fazę z drugiego przewodu, trzeci to zero a czwarty ochronny. A z tą centralą to domyślam się że miałeś na myśli manipulatory, jeśli tak to polecam dać 10x0,5 albo 2x6x0,5 - w manipulatorze są dwa dodatkowe wejścia i dodatkowe żyły mogą się przydać." Może to Ci pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 14.11.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Bo we wszystkich "upalonych" na skutek przeciążenia gniazdkach, jakie widziałem, to właśnie N się upalało. J.To były stare, dwuprzewodowe instalacje, czy już nowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 14.11.2011 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 To były stare, dwuprzewodowe instalacje, czy już nowe? Raczej stare, ale nie jestem pewien, czy i jakaś nowa się też mi nie trafiła. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 15.11.2011 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Ja w tym tygodniu taką nową diagnozowałem. Upalone zero w 2 puszkach. Napięcie 110 V w gniazdach Jak zagranicą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 15.11.2011 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Ja w tym tygodniu taką nową diagnozowałem. Upalone zero w 2 puszkach.Jak nowe, to bład w sztuce. W starych najczęściej upalenia występowały przy gniazdach zerowanych i wpiętych odbiornikach które miały połączenia z innymi instalacjami, najczęściej z wodą lub z c.o. Wtedy całością ganiały prądy robocze, którędy bliżej i łatwiej. Takie gniazdo robiło za punkt zbiorczy instalacji całego budynku i gotowe. Zaczynało się od wypalenia, poprzez zespawanie gniazda z wtyczką, na końcu pożar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 15.11.2011 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 poprzedni elektryk tak dokręcił na listwie , że gwint przeciągnęło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 16.11.2011 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Jak nowe, to bład w sztuce. W starych najczęściej upalenia występowały przy gniazdach zerowanych i wpiętych odbiornikach które miały połączenia z innymi instalacjami, najczęściej z wodą lub z c.o. Wtedy całością ganiały prądy robocze, którędy bliżej i łatwiej. Takie gniazdo robiło za punkt zbiorczy instalacji całego budynku i gotowe. Zaczynało się od wypalenia, poprzez zespawanie gniazda z wtyczką, na końcu pożar. Nie potrafię uzasadnić tego, dlaczego to akurat N się najczęściej upala w przeciążonej instalacji (mam kilka pomysłów, ale są na tyle wydumane, że nie odważę się ich prezentować) , ale raczej nie jest to takie proste, jak piszesz, bo np. nie tłumaczy upalania się właśnie zera w urządzeniach nie mających żadnego styku z innymi instalacjami. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 16.11.2011 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 To daj przykład odbiornika w klasie 0 lub II który został zespawany z gniazdem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 16.11.2011 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Pierwszy z brzegu, który mam niemal "pod ręką": pokutująca jeszcze u mojej rodziny trzydziestoletnia farelka, która ma drugą klasę izolacji, wtyczka (wykonana w ten sposób, że do gniazdek z bolcem włożyć ją można tylko w jeden sposób) ma obtopiony plastik naokoło zerowego bolca. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 17.11.2011 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 No to tu raczej stawiam na niedostosowanie instalacji do obciążenia i raczej chybił trafił, że to akurat przewód zerowy został spalony. Nie ma innego racjonalnego technicznego wytłumaczenia. Elektryka to fizyka, cudów nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 17.11.2011 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Ale to był przykład z raczej licznej grupy, a nie jedyne wystąpienie zjawiska. Co do racjonalnego wytłumaczenia - teoretycznie sprawa jest prosta: co wylata jednym bolcem, wlata drugim, tu i tu płynie ten sam prąd, jeśli oba bolce mają tak samo zrobione połączenia, rezystancja styku jest taka sama i grzeją się tak samo. Jeśli jednak przyjmiemy, że zjawisko to jest faktem, nie zaś wielokrotnym zbiegiem okoliczności, przyczyna jakaś być musi, decydować więc muszą niuanse. Jak choćby minimalnie lepsze odprowadzanie ciepła przez styk fazowy wynikające z jego wyższego potencjału elektrycznego względem otoczenia dzięki czemu ów styk zaczyna się minimalnie mniej grzać, a już ta minimalna różnica powoduje powstanie minimalnie mniejszego utleniania powierzchni metalu i ową różnicę zaczyna pogłębiać - teoria mocno wydumana i szczerze mówiąc nie mam odwagi twierdzić stanowczo, że tak jest i basta, ale jednocześnie jakieś wytłumaczenie by to było... J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 17.11.2011 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 W sumie każdy może mieć swoją. Ja pozostaję przy lotto dla odbiorników bez przewodu ochronnego. Dla tych w przewodem PE to sprawa jasna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts