Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czajnik na płytę indukcyjną

Ania i Bartek

Recommended Posts

Poszukuję czajnika na płytę indukcyjną. Szukam i szukam i nie mogę się na żaden zdecydować. Poradźcie proszę choćby producenta, ale niekoniecznie z najwyższej półki. Chcę na ten czajnik wydać powiedzmy do 100zł (max. 2,5l).

Jeśli jest już na ten temat wątek - z góry przepraszam i proszę o przekierowanie

Dziękuję

Wejdź na pierwszą lepszą wyszukiwarkę cenową (ceneo, skąpiec, nokaut) lub do jakiegoś większego sklepu internetowego (electro.pl, torres.pl, elektromarket.pl, neo24.pl) wpisz w wyszukiwarce czajnik i między innymi znajdziesz odpowiedni na indukcję np. link. Pytanie tylko, czy przemyślałaś temat? Czajnik elektryczny nie będzie wygodniejszy, a może nawet bezpieczniejszy?

Dziękuję Ci bardzo.

Do indukcji jestem przyzwyczajona, chyba też zużywa mniej prądu, niż czajnik elektryczny. Po prostu poprzedni czajnik zniszczyłam (zostawiłam włączony i wyszłam do ogrodu, woda się wygotowała, dno odkształciło, płyta wyłączyła sama). Poza tym szukam niedużego czajnika, na co dzień gotuję wodę na 2 herbaty/kawy.

Sprawdzę link i strony.

Poszukuję czajnika na płytę indukcyjną. Szukam i szukam i nie mogę się na żaden zdecydować. Poradźcie proszę choćby producenta, ale niekoniecznie z najwyższej półki. Chcę na ten czajnik wydać powiedzmy do 100zł (max. 2,5l).

Jeśli jest już na ten temat wątek - z góry przepraszam i proszę o przekierowanie

Dziękuję

Zdecydować musicie Wy,

ja kupił bym jakiś tańszy, może inaczej, ja bym nie kupił ponieważ oszczędność raczej niewielka w stosunku do czajnika elektrycznego, a taki na płye indukcyjna ma jedna dużą wadę-nie wył się automatycznie po zagotowaniu, więc trzeba pilnować lub czekać na gwizdek

trochę z innej beczki ale w takich warunkach brzegowych polecam kawiarkę, bo grzeje ona wodę przepływowo, i dokładnie tyle ile potrzebujemy, czyli jak robisz sobie 2 herbaty to nie grzejesz całego czajnika 1,5l wody a tylko 2 kubki

[ATTACH=CONFIG]82797[/ATTACH]

A kto każe nalewać 1,5l wody? Można nalać 0,75 i na dwa kubki akurat :)

Ja mam indukcję i na niej czajnik, całkiem zwyczajny, chyba z Floriny.

Wolę taki czajnik od elektrycznego, bo mam mało miejsca na blacie. A czajnik ma gwizdek na stałe, nie da się zapomnieć o założeniu go ;)

edit: Właśnie sobie uświadomiłam, że to nasz drugi czajnik, bo w pierwszym po kilku miesiącach odpadła rączka. Tego modelu więc nie polecam: http://www.1002.pl/czajnik-florina-25l-a1254-nowosc-indukcja-p4241.html

Edytowane przez andulka

Wejdź na pierwszą lepszą wyszukiwarkę cenową (ceneo, skąpiec, nokaut) lub do jakiegoś większego sklepu internetowego (electro.pl, torres.pl, elektromarket.pl, neo24.pl) wpisz w wyszukiwarce czajnik i między innymi znajdziesz odpowiedni na indukcję np. link. Pytanie tylko, czy przemyślałaś temat? Czajnik elektryczny nie będzie wygodniejszy, a może nawet bezpieczniejszy?

Ja mam dokładnie taki czajnik, kupiłam go w tesco. Używamy go juz prawie rok i jestem bardzo zadowolona, woda zagotowuje się ekspresowo , na pewno nie wolniej niz w elektrycznym a gwiżdże tak donośnie ,że nie sposób zapomnieć go wyłączyć. Jest bardzo wygodny , estetyczny i bezpieczny. Do tego nie muszę się martwić ze mi się grzałka przepali albo zacznie przeciekać co nie raz miało miejsce przy czajnikach elektrycznych.

Do indukcji jestem przyzwyczajona, chyba też zużywa mniej prądu, niż czajnik elektryczny.

Czajnik elektryczny zużyje mniej energii do zagotowania tej samej porcji wody w stosunku do czajnika na kuchence indukcyjnej. Powodem różnicy są znacznie większe straty ciepła z metalowej obudowy w stosunku do tej z tworzywa.

Obok mojej indukcji stoi metalowy czajnik elektryczny. Czemu metalowy? Ponieważ wszystkie dotychczasowe posiadane plastiki prędzej czy później, niezależnie od ceny i marki, traciły swoje walory, a czasem wręcz rozpadały się ze starości. Myślę, że straty na metalowym elektrycznym jak i na metalowym tradycyjnym będą takie same. Przewaga elektrycznego jest taka, że mając widoczną podziałkę możemy nalać tyle wody ile potrzebujemy.

Czajnik elektryczny zużyje mniej energii do zagotowania tej samej porcji wody w stosunku do czajnika na kuchence indukcyjnej. Powodem różnicy są znacznie większe straty ciepła z metalowej obudowy w stosunku do tej z tworzywa.

moim zdaniem jest właśnie odwrotnie, ale różnice powinne byc raczej minimalne. Zrobie test i sprawdzę na przykładzie czajnika HD4686 i płyty AKM990