Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nietypowy dom/domek rekreacyjny - ziemianka?

Cass

Recommended Posts

Cześć,

Przeszukałem trochę internet i nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi. Na przestrzeni pewnie kilku lat(ot, plany takie) chciałem stać się posiadaczem chociażby działki rekreacyjnej (chyba, że będą perspektywy na budowlaną). Ale w sumie nie o to chciałem pytać. Na początek link:

http://www.simondale.net/house/

Według mnie cudo (nawet pomijając niskie koszty). I tu moje pytanie - jak z prawnego punktu widzenia wygląda "budowa" czegoś takiego? W przykładzie z linku była postawiona budowla, następnie kryta ziemią. Wtedy rozumiem normalne prawo budowlane ma zastosowanie. A w przypadku tak pochyłego terenu, który by nie wymagał stawiania budynku (czyli byłaby to de facto jakiegoś typu ziemianka z pomieszczeniami/drzwiami/oknami "w zboczu")?

Może pytanie nietypowe i plan jest szalony, ale im dłużej na to patrzę, tym bardziej mi się tego typu konstrukcja podoba. I kto wie, czy za jakiś czas, jeśli by się zdarzyła taka możliwość porwę się na coś takiego(chyba że nie, to zostanie jakiś drewniany domek całoroczny na wakacje).

Z góry dzięki za odpowiedź.

Wbrew pozorom prawo budowlane dotyczy obu sytuacji.

Bez względu na technologię wykonania wymaga uzyskania pozwolenia na budowę.

Podstawa prawna ; prawo budowlane:

Art. 3. Ilekroć w ustawie jest mowa o:

1) obiekcie budowlanym - należy przez to rozumieć:

a) budynek wraz z instalacjami i urządzeniami technicznymi,

b) budowlę stanowiącą całość techniczno-użytkową wraz z instalacjami i urządzeniami,

c) obiekt małej architektury;

3) (1) budowli - należy przez to rozumieć każdy obiekt budowlany niebędący budynkiem lub obiektem małej architektury, jak: obiekty liniowe, lotniska, mosty, wiadukty, estakady, tunele, przepusty, sieci techniczne, wolno stojące maszty antenowe, wolno stojące trwale związane z gruntem urządzenia reklamowe, budowle ziemne, obronne (fortyfikacje), ochronne, hydrotechniczne, zbiorniki, wolno stojące instalacje przemysłowe lub urządzenia techniczne, oczyszczalnie ścieków, składowiska odpadów, stacje uzdatniania wody, konstrukcje oporowe, nadziemne i podziemne przejścia dla pieszych, sieci uzbrojenia terenu, budowle sportowe, cmentarze, pomniki, a także części budowlane urządzeń technicznych (kotłów, pieców przemysłowych, elektrowni wiatrowych, elektrowni jądrowych i innych urządzeń) oraz fundamenty pod maszyny i urządzenia, jako odrębne pod względem technicznym części przedmiotów składających się na całość użytkową;

6) budowie - należy przez to rozumieć wykonywanie obiektu budowlanego w określonym miejscu, a także odbudowę, rozbudowę, nadbudowę obiektu budowlanego;

7) robotach budowlanych - należy przez to rozumieć budowę, a także prace polegające na przebudowie, montażu, remoncie lub rozbiórce obiektu budowlanego;

Art. 28. 1. Roboty budowlane można rozpocząć jedynie na podstawie ostatecznej decyzji o pozwoleniu na budowę, z zastrzeżeniem art. 29-31.

Paragraf 29 jest katalogiem zamknietym i nie występuje w nim twój przypadek.

Problemem może byc miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego.

Wielkie dzięki za odpowiedź ;) Czyli jak coś będzie trzeba się starać o pozwolenie na budowę tak czy siak. Ale tym się będę martwił dopiero jak do niej będzie miało dojść. Teraz przynajmniej wiem, że nie jest to niemożliwe.

Pozdrawiam.

• 5 months później...

Witam,

też chylę się ku tematowi. Pomysł na zbudowanie czegoś takiego jest moim marzeniem już od kilku lat.

Cass , czy udało się Tobie ruszyć z tematem takowej budowli - lepianki? Pewnie nie tylko ja przeczytam o tym niesamowitym projekcie.

A może ktoś już kiedyś próbował przepchnąć się przez polską biurokrację z czymś podobnym? Nawet nie z gliny, ale z np. kamienia, desek.

Jak jest z kierownikiem budowy czegoś takiego?

Czy projekt naszkicowany prowizorycznie ma jakąkolwiek wartość dla urzędników?

Czy materiały użyte do budowy muszą być z góry określone w projekcie, czy mógłbym używać wszystkiego co znajdę tu i ówdzie? W końcu takich powykręcanych gałęzi i pni drzew nie znajdę identycznych jak na naszkicowanym projekcie.

Pozdrawiam wszystkich i zachęcam do włączenia się do dyskusji.

Witajcie,

Domy tego typu można budować zgodnie z prawem jako szkieletowe lub tzw. budownictwo gliniane. O dziwo mamy nawet na tego typu budowle normę, jako nieliczni na starym kontynencie. Więcej tutaj, a także na odnośnym forum. Można jeszcze tu i tu- tylko, żeby nie było, że to jakaś reklama ;)