adamoos 02.11.2011 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 (edytowane) Witam, Jestem przed podjęciem decyzji o wyborze materiału na ścianki działowe. Proszę o opinie na temat minimaxa 288x188x88 czyli popularnej połówki maxa. Czy ściana o szerokości 88mm nie okaże się za licha? W projekcie mam niby cegły kratówki murowane na szer 12 cm, ale w obawie o strop wolałbym lżejszy materiał. BK , GK i inne pochodne odpadają. Proszę o opinie tylko na temat minimaxa 88. Czy zatapianie drutu w co którejś spoinie pomoże stabilności ściany, czy to tylko pic ?Z góry dzięki, pozdrawiam. Edytowane 2 Listopada 2011 przez adamoos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 02.11.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 to dobry materiał na ścianki działowe, ale murarze nie lubią go bo z 12 muruje się szybciej i wygodniej. Nie wiem czemu nie chcesz BK na działówki, jest bardzo wygodny łatwo się bruzduje, lekki. Same zalety jako działówka. Są też małe maksiki na 12cm , po otynkowaniu ściany mają 16-17 cm trochę sporo. Im cieńsza działówka tym tańsze ościeżnice, weź to także pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamoos 03.11.2011 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Murarzem będę sam. Ceramikę już znam, bo wspólnie z teściem wymurowaliśmy wszystkie nośne ściany domu. Z BK nigdy nie murowałem. Chcę dać minimaxa 88 bo jest lżejszy niż minimax 120. Chodzi mi tutaj o strop, żeby go zbytnio nie obciążać. Niby w projekcie jest kratówka 120mm i wszystko było niby liczone, ale wolę cieńszy materiał. Pytam tylko, czy po prostu ścianka nie będzie zbyt słaba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 31.12.2011 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Pytam tylko, czy po prostu ścianka nie będzie zbyt słaba. A będziesz na niej wieszał jakieś szafki albo urządzenia ? Będzie murowana aż do stropu ? Domy w okolicy mają po latach pochył ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 05.01.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 ale w obawie o strop wolałbym lżejszy materiał Dlaczego obawiasz się ciężaru ściany skoro w projekcie jest przewidziana i teoretycznie strop powinien być w tym miejscu wzmocniony? Porównaj ciężar m2 ściany do tego co masz w projekcie. Zapytaj KB. Jest jeszcze silikat 8cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts