Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ściana działowa max 88 mm

Recommended Posts

Witam, Jestem przed podjęciem decyzji o wyborze materiału na ścianki działowe. Proszę o opinie na temat minimaxa 288x188x88 czyli popularnej połówki maxa. Czy ściana o szerokości 88mm nie okaże się za licha? W projekcie mam niby cegły kratówki murowane na szer 12 cm, ale w obawie o strop wolałbym lżejszy materiał. BK , GK i inne pochodne odpadają. Proszę o opinie tylko na temat minimaxa 88. Czy zatapianie drutu w co którejś spoinie pomoże stabilności ściany, czy to tylko pic ?Z góry dzięki, pozdrawiam. Edytowane przez adamoos

to dobry materiał na ścianki działowe, ale murarze nie lubią go bo z 12 muruje się szybciej i wygodniej. Nie wiem czemu nie chcesz BK na działówki, jest bardzo wygodny łatwo się bruzduje, lekki. Same zalety jako działówka. Są też małe maksiki na 12cm , po otynkowaniu ściany mają 16-17 cm trochę sporo. Im cieńsza działówka tym tańsze ościeżnice, weź to także pod uwagę.

Murarzem będę sam. Ceramikę już znam, bo wspólnie z teściem wymurowaliśmy wszystkie nośne ściany domu. Z BK nigdy nie murowałem. Chcę dać minimaxa 88 bo jest lżejszy niż minimax 120. Chodzi mi tutaj o strop, żeby go zbytnio nie obciążać. Niby w projekcie jest kratówka 120mm i wszystko było niby liczone, ale wolę cieńszy materiał. Pytam tylko, czy po prostu ścianka nie będzie zbyt słaba.

• 1 month później...