redlum 02.11.2011 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Witam. Ktoś ma powyższy model oczyszczacza z nawilżaniem Sharpa (KC-850E W)? http://www.sharp.pl/cps/rde/xchg/pl/hs.xsl/-/html/oczyszczacze-z-technologia-plasmacluster.htm Na piętrze mam niską wilgotność powietrza - ok 40% - zaś w biurze (jeden z pokoi gdzie pracuję i mam dużą ilość komputerów) jest ok 30%. Tak się zastanawiam czy ta wilgotność w sypialniach nie jest właśnie spowodowana tym wysuszaniem powietrza w biurze. Dodam że mam wentylacje mechaniczną z rekuperatorem Nikol 320 skręconą już na min (25%) - czyli wymiana ok 80m3/h. Przy kubaturze budynku 320m3 oraz trzech osobach mieszkających w domku to powinno być - a jednak nie jest Doszedłem do wniosku że rozwiązaniem tutaj będzie nawilżacz powietrza (wprawdzie zniweluje on skutek, a nie przyczynę suchego powietrza). Rozważam zakup droższego urządzenia jakim jest SHARP KC-850E. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz - czy jak w opisie jest napisane że używa się go od oczyszczania/nawilżania pomieszczeń do 38m2 - to czy jak go postawię w przedpokoju przy wejściu do biura - to czy też nawilży mi powietrze w biurze oraz w sypialniach? Czy jest sens dopłaty do wyższego modelu KD-860E który już ma wydajność 48m2? A może pójść inna drogą - kupić parę małych nawilżaczy do biura i sypialni - i każdy wtedy by chodził oddzielnie? Domyślam się że te rozwiązanie byłoby lepsze - ale za to bardziej kosztowne w inwestycji jak i kosztach utrzymania tych wszystkich nawilżaczy. Więc jeśli ktoś ma takie bądź podobne urządzenie to prosiłbym o jakieś wnioski z jego użytkowania oraz o rady czy w moim przypadku będzie ono działać tak jak sobie życzę. PS Rozmawiałem ze sprzedawcą takich odświeżywszy/nawilżaczy - to powiedział żeby brać ten najlepszy (czytaj najdroższy) model bo na pewno zda to u mnie egzamin. Ale to był sprzedawca co chce na tym zarobić. Więc sam już nie wiem co o tym myśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dareckyy 03.11.2011 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 ... czy jak go postawię w przedpokoju przy wejściu do biura - to czy też nawilży mi powietrze w biurze oraz w sypialniach? ... Zwróć uwagę na kierunek przepływu powietrza. W sypialniach i biurze masz nawiewy powietrza, więc powietrze będzie przepływało w kierunku przeciwnym do nawilżacza, więc w ten sposób nie nawilżysz powietrza w tych pomieszczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 03.11.2011 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 No niby tak - tylko że rekuperator mam ustawiony na minimum (25%) - czyli przepływ 80m3/h. I teraz mam pytanie - czy szybciej będzie się rozchodzić wilgotność niż cyrkulacja powietrza w domu? Czy nie? A może ktoś wie jak to obliczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.12.2011 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Ciekawe, czemu jakoś nikt Ci nie powie co jest grane?... Chałupę sobie popraw!Sito masz a nie piętro!Obrzęd gromniczny robiłeś? Na etapie budowy to wszyscy z wypiekami dyskutują o grubości waty tu czy tam i współczynnikach...Przeszło Ci?Nie skontrolowałeś co wyszło?JAKIE masz rachunki za ogrzewanie?JAKIE powinieneś mieć - z wyliczeń? Wejdź na strych.Wsadź łapę w tę watę tak, aby dłonią dotknąć sufitu... Potem nam tu opisz wrażenia.... "Dodam że mam wentylacje mechaniczną z rekuperatorem Nikol 320 skręconą już na min (25%) - czyli wymiana ok 80m3/h." I chcesz, żeby kto w to uwierzył?!Znaczy - fizyka u Ciebie nie działa?CZEMU?! Mnie się wydaje, że wymianę masz znacznie większą jak 200m3.(w tym 80m3 przez system wentylacji mechanicznej) "Na piętrze mam niską wilgotność powietrza "Miejsce święte?!Masy cząsteczkowe u Ciebie są inne jak na reszcie całego świata?Mam uwierzyć, że u Ciebie para wodna opada do podłogi?!!! Przemyśl problem!Odpuść sobie te nawilżacze i wyłącz w diabły niepotrzebną wentylację!Poobserwuj co się stanie i WSADŹ tę łapę gdzie sugerowałem!Tylko...Kup se połówkę lub relanium... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 06.12.2011 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Dokładnie, Adam ma rację - to nie jest wina WM, tylko masy nieszczelności, przez które powietrze płynie jak chce. To niemożliwe, by przy 80 m3/h mieć problemy z wilgocią. Niestety, ale najpierw sprawdź okna, najlepiej przy mocnym mrozie, wtedy czuć gdzie wieje. Poszukaj też na forum jak wykonać "obrzęd gromniczy" autorstwa Adama, to coś pomoże (niestety tylko zrozumieć co się dzieje, nie zwiększyć wilgotność). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 06.12.2011 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Adam mk ,jaki Ty zakres robót wykonujesz?Tylko WM ? Lubię twoje podejscie,domów nie budujesz?bo mam do wybudowania,szukam wykonawcy A jestem jedynie ze 30kilometrów od Dąbrowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.12.2011 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Konceptualizacje robię. Składam do kupy wszystkie instalacje i sam budynek i tępię sprzeczności i niekonsekwencje założeń! Zwykle inwestor "po sesji" z tydzień dochodzi do siebie... Robię alarmy, kamery, sieci komputerowe i telefony. Też wentylacje mechaniczną z odzyskiem i bez. Łącznie z urządzeniami. Rozwiązuję problemy nierozwiązywalne i trudne (przemysłówka, różne technologie). Czasem co naprawię (bom elektronik i automatyk). Dowodzę wykonawstwem GWC, jak potrzebne... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.12.2011 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Masz ochotę "na seans"?Zapraszam! Dręczę pompy ciepła, jakich dotąd się nie kupi...Są w testach to nie oferuję.(grzanie lodem i podobne, typu zamiennik solara na lato)Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 06.12.2011 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Pewnie,że mam.Do tego oprócz domu mam chęć na rozmowę o odzysku ciepła na przemysłowej instalacji.Wentylacja minimalna to okolo 28tys m3/h na hale Temp wewnatrz 35stopni w najcieplejszym momencie, 20 w najzimniejszym.Sporo ciepla w kosmos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.12.2011 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Powietrze do uzdatnienia czy, "czyste"?Wrzuć mi na PW badania środowiskowe.Temat znany i ćwiczony przezemnie.28 tysięcy ciepłych m3 to aż się prosi o zainteresowanie.Odzysk nie problem!Czasem uzdatnienie to problem. Zwykle miejsca na jaki cyklon czy inny filtr.Może na emilki przejdziemy bo wątek zaśmiecamy?Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 07.12.2011 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Napiszę do ciebie na maila z prośbą o nr telefonu.Zadzwonię to pogadamy.Umówimy się może ,jak będziesz miał wolną chwilę i podjadę kiedy ,pokaże zdjęcia instalacji itp.Latwiej będzie gadać.To 2x28tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.12.2011 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Dwa razy bardziej ciekawy problem! Emilek jest pod każdą moją wypowiedzią. Zapraszam! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts