Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łączenie ław fundamentowych

fotologia

Recommended Posts

Witam,

Pytanie bardziej do KB lub fachowców, którzy podobne łączenie wykonywali. Chodzi mi bardziej potwierdzenie poprawności sposobu łączenia.

Kupiłem działkę z gotowymi ławami fundamentowymi. Mój projekt jednak wymaga wydłużenia o 1m jednego ciągu ław (ściany po całej szerokości budynku).

KB zaproponował takie rozwiązanie:

- skucie młotem pneumatycznym narożników oraz tych miejsc po środku odcinka ławy na długości 60cm, gdzie ma nastąpić łączenie.

- wykonanie zakładów zbrojeniowych "L" na odcinku 60cm i kilkunasto centymetrowe wpuszczenie prętów w stary beton wraz z żywicą epoksydową w celu ich "zawiązania" na stale.

- kolejno nałożenie masy szczepnej lub zgroszkowanie ławy (nie wiem co to jest:/) i zalanie nową warstwą betonu.

Ponadto, stare ławy chce skuwać w ten sposób, aby dolna część, od gleby, była mniej skuta niż górna.

czy te rozwiązanie zda egzamin, czy może macie jakieś pomysły na dodatkowe wzmocnienie ław?

Pozdrawiam

Gość elka51

Posiadasz jakiekolwiek dane dotyczące istniejących ław ? np projekt, dziennik budowy z wpisami KB że zostały wykonane zgodnie z projektem, zdjęcia z realizacji etc etc? Jeżeli nie to masz 2 wyjścia:

1. Wyburzyć ławy i wykonać zgodnie z projektem domu który chcesz postawić.

2. "zaryzykować" stawianie domu na niewiadomo czym...

Wybór należy do Ciebie - spróbuj się zastanowić która opcja jest opcją racjonalną...

Hej Elu,

Dzieki za zainteresowanie tematem.

Tak oczywiście, posiadam projekt obecnych ław, rodzaj zbrojenia i w sumie wszystkie dane. Działka kupiona od kolegi, który lał je w tym roku na wiosnę więc praktycznie wiemy na czym stoimy.

KB twierdzi (co z reszta sprawdzałem na necie), że taki sposób łączenia jest praktykowany na mostach przy wymianach lub łączeniach betonów. Mimo to czy to dla domu jest OK?

Czy zbędnym rozwiązaniem byłoby dodanie n ścianie fund. wieńca w tym przypadku?

Zobacz w moim dzienniku jak zostały wykonane ławy i jaki ciężki teren (glina, woda). Generalnie bardzo źle wyszedł ten etap. Dlatego też zdecydowałem na zrobienie wieńca na ścianach fundamentowych (4xfi12, strzemiona z fi6 co 30cm). Wyszło 1500 zł więcej. Taki wieniec rozłoży bardziej równomiernie nacisk na ściany fundamentowe i ławy. W Twoim przypadku zdecydowanie zasugerowałbym kierownikowi zrobienie takiego wieńca. Śpisz spokojnie.

Gość elka51
Zobacz w moim dzienniku jak zostały wykonane ławy i jaki ciężki teren (glina, woda). Generalnie bardzo źle wyszedł ten etap. Dlatego też zdecydowałem na zrobienie wieńca na ścianach fundamentowych (4xfi12, strzemiona z fi6 co 30cm). Wyszło 1500 zł więcej. Taki wieniec rozłoży bardziej równomiernie nacisk na ściany fundamentowe i ławy. W Twoim przypadku zdecydowanie zasugerowałbym kierownikowi zrobienie takiego wieńca. Śpisz spokojnie.

Bzdury do kwadratu... wykonanie wieńca nic nie da jeżeli uplastyczni się grunt pod nieprawidłowo wykonanymi fundamentami - może tylko "mniej" budynek popęka.

Pozwoliłam sobie zerknąć do Pańskiego dziennika budowy... no cóż - widzę duże problemy po oddaniu budynku do użytku. A pokazywać innym jako przykład? Chyba tylko jedynie jak nie powinna wyglądać budowa :)

@fotologia

Jeżeli masz wszystkie papiery, wiesz co i jak było robione, projektant i KB wyraża zgodę to śmiało. Zbrojenie kotwione (wg projektu) na żywicę np HILTI lub podobną i jazda :)

Edytowane przez elka51

Bzdury do kwadratu... wykonanie wieńca nic nie da jeżeli uplastyczni się grunt pod nieprawidłowo wykonanymi fundamentami - może tylko "mniej" budynek popęka.

Czytaj uważniej. Nie dałem swojej budowy jak wzór do naśladowania, tylko przykład kiepskiego wykonania ław.

Pozwoliłam sobie zerknąć do Pańskiego dziennika budowy... no cóż - widzę duże problemy po oddaniu budynku do użytku. A pokazywać innym jako przykład? Chyba tylko jedynie jak nie powinna wyglądać budowa :)

Jakie konkretnie będę miał problemy z odbiorem? Co jest zrobione źle?

Gość elka51
Czytaj uważniej. Nie dałem swojej budowy jak wzór do naśladowania, tylko przykład kiepskiego wykonania ław.

Jakie konkretnie będę miał problemy z odbiorem? Co jest zrobione źle?

Czytaj uważniej. Nie "z odbiorem" a "po odbiorze" czyli w trakcie użytkowania domu.

Witajcie,

A więc dzisiaj już po sprawie. Jak pisałem wyżej: wykuto na 60cm ławy i na żywicę R-KER winyloestrowa włożono na 20cm pręty w beton. Po 5 minutach nie szło wyciągnąć pręta z betonu. Oczywiście na fi 12 wydrążono otwory wiertłem fi16 wydmuchano sprężarką i dodatkowo wyciorem metalowym. Nowe zbrojenie wraz ze starym utworzyło taka masę prętów, że KB z uśmiechem stwierdził, że nie trzeba zalewać tylko na tym zbrojeniu stawiać bloczki :bye: Następnie położono warstwę szczepną firmy Mapei na stare ławy tuż przed wylaniem nowego betonu.

Na koniec poszło B-20 i mam nadzieję, że po bólu. Dodatkowo poszerzono ławy w niektórych miejscach dla większej stabilności.

Jak obrobię zdjęcia to wrzucę dla innych, którzy mogą mieć podobny problem.

pozdrawiam

Edytowane przez fotologia

• 4 years później...