Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za przy??cze wodne?

AgnesK

Recommended Posts

Dziś otrzymaliśmy wycenę następującą:

800 zł - geodeta, badanie zagęszczenia gruntu, zajęcie pasa drogowego, organizacja ruchu

80 zł - mb przyłącza (rura, wykop, taśma, piach, rura osłonowa, asfaltowanie drogi, trójnik, nawiertka, wodomierz + uzgodnienia i opłaty w wodociągach) (do wykonania 27,5 mb przyłącza)

27,5 mb x 80 zł = 2.200 + 800 = 3.000 + 7% Vat = 3.210

Firma robi wszystko za nas. My dostajemy do ręki papier, że wszystko jest gut już po wykonaniu usługi. Acha wyprowadzą też rury pod fundamentem do domu.

Czy to dużo??

Projekt przyłącza wykonała architekt adaptująca projekt.

Alpin, źle mnie zrozumiałeś 80 to cena za mb przyłącza. Mamy 27,5 mb po 80 zł/mb (w tym robocizna + materiał, tak jak pisałam wyżej).

Cena 3.210 (z rachunkiem) nie obejmuje więc kosztów projektu przyłącza.

Teraz chyba wyjaśniłam. Zaraz poprawię w poście pierwszym.

I co Wy teraz na to?

Dziś otrzymaliśmy wycenę następującą:

800 zł - geodeta, badanie zagęszczenia gruntu, zajęcie pasa drogowego, organizacja ruchu

80 zł - mb przyłącza (rura, wykop, taśma, piach, rura osłonowa, asfaltowanie drogi, trójnik, nawiertka, wodomierz + uzgodnienia i opłaty w wodociągach) (do wykonania 27,5 mb przyłącza)

27,5 mb x 80 zł = 2.200 + 800 = 3.000 + 7% Vat = 3.210

Firma robi wszystko za nas. My dostajemy do ręki papier, że wszystko jest gut już po wykonaniu usługi. Acha wyprowadzą też rury pod fundamentem do domu.

Czy to dużo??

AgnesK - to bardzo dobra cena. Wykonujemy takie przyłącza na Śląsku po ok 100 PLN za mb + materiał na wcinkę a to jest jakieś 600 - 800 więc

nie ma się co zastanawiać i szukac dalej tylko dawac firmie zlecenie i niech działają.

U mnie było to tak:

Wtorek - Przypadkiem jadę sobie rowerkiem i widzę barierki na ulicy: Kopią
    Środa - Dzwonię pod nr tel. podany na barierce
    Czwartek - Gadam (osobiście) z właścicielem firmy kładącej wodociąg. Daję dokumentację.
    Piątek - Wracam z pracy: Koniec rury wystaje z ziemi na działce
    Sobota - Koniec rury jest już w studzience

Razem: 5600 (projekt, uzgodnienie dokumentacji, geodeta, badanie gruntu, zajęcie pasa drogowego, dziennik budowy, studzienka betonowa, zawory, 'wcinka', zawór w ulicy, wodomierz, złączki... ) przyłącze długości 15,5 m.

Po wykonaniu wszystkiego dowiedziałem się, że gdyby było 0.5 m (słownie pół) metra bliżej to nie musiałbym robić studzienki. Wrrrrrr!

u mnie jakoś drogo wyszło to przyłącze, a właściwie materiały za samo już przyłącze na ścianie (jakieś zawory antyskażeniowe, liczniki itp.) tak że sam materiał na te cuda wyszedło ok. 1500 albo i więcej. Jak czytam Wasze posty to mam jakieś niejasne wrażenie że ktoś gdzieś mnie oszukał?

Pozdrawiam,

gaga2

Materiały na przyłącze wodne /25m/, a więc rura PE fi 35, kawałek rury OC, wodomierz, nawiertka, zawory, skrzynka, klucz, cokolwiek to znaczy, i tym podobne złączki :wink: mają kosztować około 500zł plus studnia wodomierzowa z 3 kręgów betonowych ~500zł.

Robocizna jeszcze nie wiem, jestem w trakcie rozmów. Wiem, że godzina pracy koparki 70 zł.

Pozdrawiam

Kasia

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Jestem na etapie rozmów z wykonawcami:

- 800 pln za projekt woda + kanaliza

- 5000 pln za wprowadzenie tego na działkę (studzienka z wodomierzem i studzienka kanalizacji)

Jeszcze się zastanawiam, ale jak widzę średnio przyłącze wychodzi właśnie mniej więcej 3k więc chyba niecałe 6 za całość to cena akceptowalna. Co o tym myslicie? Robił ktoś z was przyłącze kanalizy także? Ile to "bolało"?

Pozdrawiam