Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kontrola z urzędu skarbowego ?

costa10

Recommended Posts

Witam

Niedługo chcę zacząć budować dom (w pszyszłym roku)

Większość materiałów budowlanych mam zamiar brać na faktury wystawiane na pewną firmę budowlaną.

A następnie cały Vat z tych faktur będzie mi zwracał właściciel tej firmy a sam sobie bedzie te faktury wrzucał w koszty.

Jednak nie wszystkie materiały zamierzam tak kupować.

Czy jeżeli bedę miał pewne faktury np. na dachówkę wystawioną na siebie i będę chciał później odliczyć sobie różnicę w Vat przez złożenie w urzędzie skarbowym wnioski VZM, to czy mogę się spodziewać jakieś kontroli ze skarbówki. No bo wiadomo że budowę domu nie rozpoczyna się od kupna np dachówki.

A druga sprawa jest taka czy urząd skarbowy po otrzymaniu wnisku vzm może rozpocząć kontrolę skąd mam pieniądze na budowę jeżeli dochody na to nie wskazują. Po prostu pieniądze otrzymałem od teścia poprzez córkę czyli moją żonę. Jednak tych pieniędzy (darowizny) nie zgłosiliśmy do tej pory.

Jeżeli otrzymaliście pieniądze od rodziców którejś ze stron, to zgodnie z polskim prawem podatkowym:

1. ALbo płacicie od tego podatek od darowizny (jeżeli kwota jest większa niż zdaje się około 8-9 tys zł - bo do takiej kwoty od rodziców darowizna jest zwolniona od podatku)

2. Albo, w związku z tym, że darownizna pochodzi od rodziców, zgłaszacie taki przypadek w US, w przeciągu 30 dni od otrzymania darowizny, za pomocą odpowiedniego druku z US oraz ksera umowy darowizny. Wtedy nie ma żadnego podatku, zdaje się niezależnie od kwoty.

Jeżeli otrzymaliście darowiznę, nie zgłosiliście jej, to w przypadku kontroli (skąd mieliście pieniądze na dom - a takie kontrole się zdarzają, wiem, bo znajomi mieli) taki fakt może wyjść, i z tego co wiem, nie dość że zapłacicie wtedy zaległy podatek, to jeszcze pewnie jakieś karne odsetki itp.

Osobiście polecałbym podpisać taką umowę teraz, o ile pieniądze dostaliście w gotówce, a nie na konto:-)

P.S. nie jestem znawcą prawa podatkowego, ale sam otrzymałem darowiznę od rodziców, a moja żona od swoich rodziców, więc co nieco się orientuję.

Acha - Darowizna od rodziców żony powinna być dla żony, a nie dla was obojga (bo ty nie jesteś zwolniony z podatku od darowizny od teściów)

pzdr