Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką podłogę wybrać?

o-w-c-a

Recommended Posts

Witam.

Chciałem się poradzić w zakresie zastosowania podłogi w nadbudowanym moim domu z lat 50.

Jakieś dwa lata temu dom został podniesiony o na ścianach kolankowych z kilkoma jaskółkami. Wcześniej dach był pokryty dachówką cementową, jednak podczas modernizacji została wylana płyta 10cm na istniejących legarach drewnianych (zazbrojona i częściowo podparta na ścianach działowych). Jak wspomniałem ściany zostały podniesione na wysokość 5 pustaków maxów, a całość została pokryta blachodachówką.

Niestety dom stoi na dość podmokłym terenie i w dodatku ostatnimi czasy przeszły powodzie po podwórku dodatkowo rejon jest w dolinie, więc cała woda spływa tutaj i po okolicy wsiąka. W rezultacie jak patrzę w studni woda jest aktualnie na głębokości 1,5m, a jeszcze miesiąc temu była na głębokości 1m. Dom jest podpiwniczony więc już kilka razy w tym roku podchodziła woda do piwnicy...

Projekt zakłada że jeśli się uda to jeszcze w tym roku pojawi się drenaż.

W rezultacie dociążenia i stania "w błocie" dom trochę popękał (drobne rysy) zarówno na rogach płyty jak również na ścianach elewacyjnych (nie miały nawet 0,5mm szerokości). Z uwagi na te rysy za obszar ich występowania na ścianie piwnicy zaraz pod płytą i przy ziemi oraz dospawane do winklów domu zostały założone płaskowniki zakotwione w ścianę aby wzmocnić i utrudnić dalsze pękanie). Wszystko to zostało zamknięte styropianem i już nie widać więc nie wiem, natomiast jak obserwuję od wewnątrz w pomieszczeniach wydaje mi się że pojawiają się jakieś kolejne rysy tym razem np w środku domu (wzdłuż jednej ściany działowej).

Ostatnio zrobiłem na górze tynki gipsowe lekkie.

Liczę że po osuszeniu podwórka drenażem będzie lepiej, ale co radzicie w zakresie robienia podłogi na wspomnianym poddaszu?

Trochę się obawiam wagi bo mam w projekcie 5cm styropianu i 5betonu - ile to może ważyć? Może jakieś inne rozwiązania polecacie?