o-w-c-a 03.11.2011 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Witam. Chciałem się poradzić w zakresie zastosowania podłogi w nadbudowanym moim domu z lat 50. Jakieś dwa lata temu dom został podniesiony o na ścianach kolankowych z kilkoma jaskółkami. Wcześniej dach był pokryty dachówką cementową, jednak podczas modernizacji została wylana płyta 10cm na istniejących legarach drewnianych (zazbrojona i częściowo podparta na ścianach działowych). Jak wspomniałem ściany zostały podniesione na wysokość 5 pustaków maxów, a całość została pokryta blachodachówką. Niestety dom stoi na dość podmokłym terenie i w dodatku ostatnimi czasy przeszły powodzie po podwórku dodatkowo rejon jest w dolinie, więc cała woda spływa tutaj i po okolicy wsiąka. W rezultacie jak patrzę w studni woda jest aktualnie na głębokości 1,5m, a jeszcze miesiąc temu była na głębokości 1m. Dom jest podpiwniczony więc już kilka razy w tym roku podchodziła woda do piwnicy...Projekt zakłada że jeśli się uda to jeszcze w tym roku pojawi się drenaż. W rezultacie dociążenia i stania "w błocie" dom trochę popękał (drobne rysy) zarówno na rogach płyty jak również na ścianach elewacyjnych (nie miały nawet 0,5mm szerokości). Z uwagi na te rysy za obszar ich występowania na ścianie piwnicy zaraz pod płytą i przy ziemi oraz dospawane do winklów domu zostały założone płaskowniki zakotwione w ścianę aby wzmocnić i utrudnić dalsze pękanie). Wszystko to zostało zamknięte styropianem i już nie widać więc nie wiem, natomiast jak obserwuję od wewnątrz w pomieszczeniach wydaje mi się że pojawiają się jakieś kolejne rysy tym razem np w środku domu (wzdłuż jednej ściany działowej). Ostatnio zrobiłem na górze tynki gipsowe lekkie. Liczę że po osuszeniu podwórka drenażem będzie lepiej, ale co radzicie w zakresie robienia podłogi na wspomnianym poddaszu? Trochę się obawiam wagi bo mam w projekcie 5cm styropianu i 5betonu - ile to może ważyć? Może jakieś inne rozwiązania polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 03.11.2011 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 jest inne rozwiązanie jak się boisz wagi to styropian zalej styrbetonem ( granulat styropianowy, lub mielony styropian + cement) . Wylewkę będziesz miał lekką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts